Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Bouwpakketten voor leesclubs, i.s.m. LangZullenWeLezen

Acht beginnende auteurs stellen hun boek voor aan leesclubs. Via kant-en-klare vragenlijsten en tips kunnen lezers kennismaken met dit nieuwe talent.
Door deBuren op 21 nov 2020
Tekst
Literatuur & taal

Leesclub meets jong talent. Dat is de inzet van de bouwpakketten die deBuren en LangZullenWeLezen aanbieden. Alle bouwstenen die een leesclub nodig heeft om nieuw werk te ontdekken, te lezen en te doorgronden zijn daarvoor aanwezig. In korte filmpjes vertellen de auteurs over het maakproces en gaan ze dieper in op specifieke fragmenten uit hun werk. Literatuurwetenschapper Kila van der Starre stelde voor elk boek een reeks leesclubvragen op en geeft ook enkele handige algemene tips: hoe modereer je zo’n bijeenkomst, wat als het gesprek stilvalt en hoe bespreek je samen poëzie? Ontdek de literatuur van de toekomst en maak je leesclub inhoudelijker dan ooit. 

 

"Leesclubs zijn weer in. Vaak weet je pas goed wat je van een boek vindt als je er met anderen over praat. En medelezers hebben altijd wel iets gezien of bedacht wat jou niet was opgevallen." Kila van der Starre, literatuurwetenschapper

© Joost Bataille

Kila van der Starre

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Aan de Universiteit Utrecht doet ze onderzoek naar 'poëzie buiten het boek', waaronder straatpoëzie, Instagrampoëzie en poëzietatoeages. Begin 2021 zal haar proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie online verschijnen. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op en in 2018 publiceerde ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek 24 uur in het licht van Kila&Babsie in de reeks woorden temmen.

De makers en hun werk

 

Samen een boek lezen en binnenstebuiten keren, betekent ook samen nieuw talent ontdekken. deBuren en LangZullenWeLezen schuiven hierbij, in samenspraak met het Overleg Literaire Organisatoren, bewust jonge makers naar voren die meer dan de moeite waard zijn om in het gezelschap van een groepje lezers te leren kennen. De selectie

 

  • Anneleen Van Offel met Hier is alles veilig
  • Mohamed Ouaamari met Groetjes uit Vlaanderen
  • Iduna Paalman met De grom uit de hond halen
  • Jens Meijen met Xenomorf
  • Aya Sabi met Verkruimeld land
  • Thomas van der Meer met Welkom bij de club 
  • Dominique De Groen met Offerlam
  • Joost Oomen met Het Perenlied

Deze auteurs waren ook al te horen in Groen Gebladerte, de podcast waarin Tom De Cock acht jonge auteurs over hun boekenkast en hun prille oeuvre interviewt. 

 

Ontdek hier hun bouwpakketten:

Vertel het verder: