Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Werkelijkheid en verbeelding | De verhalen die ons vormen

Op drie opeenvolgende dinsdagavonden stellen we ons de vraag hoe onze verbeelding zich verhoudt tot de realiteit van geladen kwesties. Hoogleraar cultuurfilosofie Marc Van den Bossche en schrijver en journalist Fiep van Bodegom gaan in gesprek met politici, kunstenaars en wetenschappers over klimaat, gemeenschap en identiteit, en onderwijs als emancipatie.
Door deBuren op 19 jun 2019
Tekst
Filosofie & religie
© Otobong Nkanga: Social Consequences IV - The Takeover (2013) Acrylic and stickers on paper, 42 × 58 cm

Hoe we onszelf in de wereld zien, is een vorm van verbeelding: subjectief en vloeibaar als een goed verhaal.

 

Het beeld van de Westerse wereld als een cultuur die gelijk staat aan vooruitgang door wetenschap, techniek en verlichtingsdenken wankelt. Eurocentrisme en het witte denken stuiten op kritiek: het Westen kampt met een pijnlijk en onmenselijk koloniaal verleden. De klimaatproblematiek confronteert ons met de keerzijde van de wens de natuur naar menselijke maat te plooien. Democratie en parlementaire besluitvorming lijken verzand in polarisering terwijl er juist nood is aan een echt debat. Tegenover empathie voor migratie staat de angst voor de aantasting van waardevolle verworvenheden.

 

Op drie opeenvolgende dinsdagen onderzoeken we hoe onze verbeelding zich verhoudt tot de realiteit van geladen kwesties. Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie, Vrije Universiteit Brussel) en schrijver en journalist Fiep van Bodegom gaan in gesprek met politici, kunstenaars en wetenschappers uit Vlaanderen en Nederland.

Vertel het verder: