Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Werkelijkheid en verbeelding | Onderwijs als emancipatie

De verhalen die ons vormen
© Otobong Nkanga: Social Consequences IV - The Takeover (2013) Acrylic and stickers on paper, 42 × 58 cm

Scholieren en studenten zijn in toenemende mate cliënten geworden van een onderwijssysteem dat hen op efficiënte wijze klaarstoomt voor een flexibiliteit eisende markt.

Welke rol kan het onderwijs spelen in dimensies van ons mens-zijn die eerder met kwalitatieve dan met kwantitatieve overwegingen te maken hebben? En wat is de invloed van onderwijs op identiteitsvorming?

 

Curatoren Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie, Vrije Universiteit Brussel) en schrijver en journalist Fiep van Bodegom gaan in gesprek met Lotte Jensen (hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis, RUN) en Els Consuegra (gastprofessor lerarenopleiding, UGent en docent aan de lerarenopleiding VUB). Anneleen Van Offel brengt een tekst over het thema.


Organisatie: deBuren en Vrije Universiteit Brussel.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs ( -26/65+/werkzoekenden) |studenten VUB gratis (vooraf inschrijven!)

Meer over de sprekers 

Els Consuegra

Els Consuegra studeerde onderwijskun­de aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2015 promoveerde ze met haar onderzoek naar gender­discriminatie in de klas. Sinds 2016 is ze gastprofessor lerarenopleiding aan de UGent en docent aan de lerarenopleiding van de VUB. Van 2014 tot 2017 was ze ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB.

Lotte Jensen

Lotte Jensen werkt als hoogleraar literatuur- en kunstgeschiedenis bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar interessegebieden liggen op het terrein van de historische Nederlandse letterkunde, geschiedenis en wijsbegeerte. Lotte Jensen is de tweelingzus van schrijfster, filosofe en publiciste Stine Jensen.

© Bart Treuren

Fiep van Bodegom 

Fiep van Bodegom studeerde literatuurwetenschappen en cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids. Ze publiceert regelmatig recensies, essays, interviews, vertalingen en proza. Van Bodegom staat geregeld op (literaire) festivals en podia in Nederland, waaronder Perdu, Winternachten en Spui25.

Marc Van den Bossche  

Marc Van den Bossche is hoogleraar cultuurfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is auteur van diverse boeken en essays. Thema's in zijn werk zijn de rol van techniek in de hedendaagse samenleving, het belang van de lijfelijkheid en een esthetiek van de kennis. Vorig jaar verscheen zijn laatste boek Vreemde Wereld, Zygmunt Bauman over samenleven in vloeibare tijden.

Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 3 december 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 3 december 2019 19:30 - 21:00