Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Werkelijkheid en verbeelding | Klimaat

De verhalen die ons vormen
© Otobong Nkanga: Social Consequences IV - The Takeover (2013) Acrylic and stickers on paper, 42 × 58 cm

De klimaatjongeren ondernemen acties voor een maatschappijbrede mentaliteitsverandering. Hoe kunnen we burgers, beleidsmakers en bedrijven mobiliseren om deze verandering te ondersteunen?

De klimaatproblematiek confronteert ons met de keerzijde van de wens de natuur naar menselijke maat te plooien. We onderzoeken hoe verbeelding een cruciale rol kan spelen om de broodnodige veranderingen dringend en rechtvaardig door te voeren. 

 

Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie, Vrije Universiteit Brussel) en schrijver en journalist Fiep van Bodegom gaan in gesprek met Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester) en Rebekka de Wit (schrijfster en theatermaker). Uschi Cop brengt een tekst over het thema.


Organisatie: deBuren en Vrije Universiteit Brussel.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden) | studenten VUB gratis (vooraf inschrijven!)

Meer over de sprekers 

Leo Van Broeck

Leo Van Broeck is ingenieur architect, professor stedenbouw aan de KU Leuven en sinds 2016 Vlaams Bouwmeester. Vanuit die functie heeft hij het debat over de ruimtelijke ordening in Vlaanderen op een totaal ander niveau getild. Van Broeck is, samen met klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, coördinator van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid, een expertenpanel dat op vraag van Youth for Climate met onderbouwde voorstellen voor een ambitieus en ernstig klimaatbeleid kwam. 

© Alexander Daems

Rebekka de Wit

Rebekka de Wit werkt als theatermaker en schrijver. Haar afstudeervoorstelling Hoe dit het verhaal werd werd bekroond op het Theater Aan Zee in Oostende. Met de voorstelling Stel je voor, ik zoek een staat won ze de SABAM schrijfprijs. Ze publiceerde in o.a. DW en B en Das Magazin. In april 2019 verscheen Afhankelijkheidsverklaring. Sinds 2016 is ze mede-artistiek leider van theatergezelschap De Nieuwe Tijd.

© Bart Treuren

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom studeerde literatuurwetenschappen en cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids. Ze publiceert regelmatig recensies, essays, interviews, vertalingen en proza. Van Bodegom staat geregeld op (literaire) festivals en podia in Nederland, waaronder Perdu, Winternachten en Spui25.

Marc Van den Bossche

Marc Van den Bossche is hoogleraar cultuurfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is auteur van diverse boeken en essays. Thema's in zijn werk zijn de rol van techniek in de hedendaagse samenleving, het belang van de lijfelijkheid en een esthetiek van de kennis. Vorig jaar verscheen zijn laatste boek Vreemde Wereld, Zygmunt Bauman over samenleven in vloeibare tijden.

Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 19 november 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 19 november 2019 19:30 - 21:00