Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Werkelijkheid en verbeelding | Gemeenschap en identiteit

De verhalen die ons vormen met Naima Charkaoui en Funda Müjde
Beeld © Otobong Nkanga: Social Consequences IV - The Takeover (2013) Acrylic and stickers on paper, 42 × 58 cm

In onze steeds hechter genetwerkte en geglobaliseerde wereld trekken meer en meer groepen zich terug in een exclusieve en extreme eigen identiteit. 

Hoe kunnen we tegelijkertijd eigenheid en solidariteit ondersteunen? Welk beeld gebruiken we om onze democratie op een duurzame wijze te laten verder bestaan? En hoe ziet dat er uit binnen een representatieve democratie? 

 

Curatoren Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie, Vrije Universiteit Brussel) en schrijver en journalist Fiep van Bodegom gaan in gesprek met politoloog Naima Charkaoui (Racisme: over wonden en veerkracht, bij uitgeverij EPO) en Funda Müjde (Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom, bij uitgeverij Jurgen Maas). Mohamed Ouaamari brengt een tekst over het thema.


Organisatie: deBuren en Vrije Universiteit Brussel.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden) | studenten VUB gratis (vooraf inschrijven!)

Meer over de sprekers: 

Naima Charkaoui

Naima Charkaoui studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze werkt sinds 2001 rond mensenrechten, diversiteit en racisme: eerst meer dan 10 jaar aan het hoofd van het Minderhedenforum, later in de kinderrechtensector. In 2019 publiceerde EPO haar boek Racisme: over wonden en veerkracht, waarin ze de schijnwerpers richt op wat ze een blinde vlek noemt in het racismedebat: de impact van racisme op de mensen die erdoor getroffen worden en hoe daarmee om te gaan.

© Gregor Servais

Funda Müjde

Funda Müjde is cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. In 2007 raakte ze betrokken bij een ernstig verkeersongeluk, sindsdien zit ze in een rolstoel. Iets later fietste ze in 89 dagen 3800 kilometer met een handbike van Amsterdam naar Istanbul. Dat was een van de aanleidingen voor haar boek Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom.

 

Vanaf haar zevende woont zij in Nederland, maar haar achtergrond in Turkije zal zij nooit vergeten. 'Ik hou van Turkije, maar als invalide ben je beter af in (het vlakke) Nederland.'

 

Bij het Nederlandse publiek is ze bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film Julia’s geheim en door rollen in verschillende televisieseries. In 2016 keerde Funda  terug naar een van haar grote liefdes: theater. In de voorstelling Funda Draait Door bespreekt ze de reis van haar leven. 

 

© Bart Treuren

Fiep van Bodegom 

Fiep van Bodegom studeerde literatuurwetenschappen en cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids. Ze publiceert regelmatig recensies, essays, interviews, vertalingen en proza. Van Bodegom staat geregeld op (literaire) festivals en podia in Nederland, waaronder Perdu, Winternachten en Spui25.

Marc Van den Bossche

Marc Van den Bossche is hoogleraar cultuurfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is auteur van diverse boeken en essays. Thema's in zijn werk zijn de rol van techniek in de hedendaagse samenleving, het belang van de lijfelijkheid en een esthetiek van de kennis. Vorig jaar verscheen zijn laatste boek Vreemde Wereld, Zygmunt Bauman over samenleven in vloeibare tijden.

Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 26 november 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Keurslijf/keuslijf

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 26 november 2019 19:30 - 21:00