Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Herbeleef | On the importance of archiving for Black Communities

Op 4 maart 2021 organiseerden we tijdens Black History Month een avond over het belang van archivering voor de zwarte gemeenschap. “You can develop something which is more autonomous, which can contribute to being more independent and self-reliant, which is in my opinion one of the most important elements of emancipation and Black liberation.”
Door deBuren op 24 mrt 2021
Video
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis
Aminata Ndow van BHM Belgium en moderator Sabrine Ingabire in Beursschouwburg

Medeoprichter van de Nederlandse Black Achievement Month, John Leerdam, ging in gesprek met Aminata Ndow en Mohamed Barrie, de medeoprichters van Black History Month Belgium. Ook Mitchell Esajas van de Black Archives in Nederland was aanwezig om meer te vertellen over het ontstaan en belang van dat initiatief. Sabrine Ingabire leidde de dans: "We tend to celebrate people when they died, especially with the whole Black Lives Matter movement. We tend to be like ‘oh that person was so important and we need to talk about them every day!’ and I’m like ‘they were alive two months ago, we were not talking about them then...'"

 

De gasten gingen dieper in op de verschillen en gelijkenissen tussen Black Achievement Month, de Black Archives en Black History Month. Ze bespraken het belang van taal en de populariteit van het Engels, de invloed van technologie op archivering en de Rijksmuseumtentoonstelling ‘Slavernij’. Geïnspireerd door die tentoonstelling zorgde Babeth Fonchie voor een artistiek intermezzo.

 

 

Herbeleef de avond

Aminata Ndow

Aminata Ndow is een historicus met Belgische en Gambiaanse roots, en een passie voor onderzoek. In grote lijnen omvat haar onderzoeksinteresses historische cultuur en geheugenpraktijken; postkoloniale kritiek en de culturele, sociale en politieke werelden van Afrikaanse volkeren op het continent en in de diaspora. Ze is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.

Mohamed Barrie

Mohamed Barrie is sociaal werker en coördineert de meisjes- en vrouwendivisie van voetbalclub City Pirates. De afgelopen jaren heeft hij voornamelijk in Antwerpen bijgedragen door zijn werk als schrijver (journalist - columnist), jeugdwerker, DJ-selector en organisator van evenementen zowel in de culturele als jeugdwerkscène. Hij is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.

John Leerdam

John Leerdam (Willemstad, °1961) is projectleider van de Nederlandse Black Achievement Month (BAM) en adviseur en lid van de commissie Kunst, Culturele Diversiteit & Inclusiviteit bij de Amsterdamse Kunstraad. Hij studeerde in 1987 als eerste zwarte regisseur af aan de Theaterschool in Amsterdam. In 1996 behaalde hij zijn Master in filmregie en ‘fine arts’ aan de Columbia University in New York. In datzelfde jaar begon Leerdam als artistiek leider bij Cosmic Theater in de Nes in Amsterdam waar hij in 1999 artistiek en algemeen directeur werd. Van 2003 tot 2012 was Leerdam lid van de Tweede Kamerfractie voor de Partij van de Arbeid. Leerdam is momenteel oprichter en algemeen directeur van theatergezelschap Stichting Julius Leeft, dat zich richt op het vertellen van verhalen uit het oud-Nederlandse koloniale verleden. Naast zijn werk als politicus en regisseur is Leerdam betrokken bij Het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de totstandkoming van het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals met verschillende achtergronden met een focus op de Surinaamse, Caribische en Afrikaanse diaspora. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Hij is mede-oprichter van The Black Archives, een cultureel centrum gebaseerd op een unieke collectie boeken, documenten en artefacten die de geschiedenissen van Surinaamse en Zwarte mensen in de Nederlandse context documenteren. The Black Archives ontwikkelt tentoonstellingen en publieksprogramma's op basis van de collecties en urgente maatschappelijke vraagstukken. Esajas was van 2013 tot 2017 programmamanager Anthropology & Sociology aan de Universiteit van Amsterdam.

© Harmony Benegusenga

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire (°1995, Rwanda) groeide op tussen Brussel en Vlaanderen en woont in Amsterdam. Ze is Binnenlandredacteur bij NRC en een intersectioneel feministische schrijfster. In 2016 verscheen haar eerste roman Le chemin vers le bonheur (Editions Chloé des Lys). Ze leverde een bijdrage aan de bloemlezingen Zwart (2018, Atlas Contact), Le Ravage d'Ali Baba (2019), De verovering van Jupiter. Over de dekolonisatie van de geest (2020, Uitgeverij Jurgen Maas) en Being (Imposed Upon) (2020, Onomatopee Projects). Ze was tevens co-curator van Being (Imposed Upon).

© Anne Posthuma

Babeth Fonchie 

Babeth Fonchie (°1993) is dichter, kunstenaar en jurist. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van online feministisch magazine LilithMag. Ook schreef zij voor het tijdschrift ELLE. In 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van deBuren.

Organisatie: BHM Belgium, BAM, Beursschouwburg, deBuren en de lage landen
Vertel het verder: