Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Klimaatwetenschapper en dendrochronoloog Valerie Trouet staat in de reeks 'Spelbrekers' stil bij het spelelement in haar wetenschappelijke praktijk. Aan de hand van jaarringen in bomen probeert ze een antwoord te vinden op klimaatvraagstukken. 'De creativiteit begint pas echt eens je alle puzzelstukjes verzameld hebt.'
Dichter en oud-schrijfresident Iduna Paalman voedt het debat met een antwoord op de spreker en Jens Meijen en Ellis Meeusen brengen een fragment uit het klimaatstuk dat ze schreven naar aanleiding van de bundel Zwemlessen voor later.
Valerie Trouet is professor aan het Laboratorium voor Boomringonderzoek aan de Universiteit van Arizona. Ze behaalde haar doctoraat in bio-ingenieurswetenschappen aan de KULeuven in België in 2004 en werkte aan PennState University en aan het Swiss Federal Research Institute WSL voordat ze naar Tucson, AZ, verhuisde. Valerie is al bijna twee decennia dendrochronoloog en haar onderzoek richt zich op het klimaat van de afgelopen ~ 2000 jaar en hoe dit menselijke systemen en ecosystemen heeft beïnvloed. Ze heeft meer dan 70 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, is een University of Arizona Distinguished Scholar en een Kavli Fellow van de National Academy of Sciences. Haar onderzoek is onder meer gepubliceerd in de New York Times, The Washington Post, The Guardian en National Geographic. Valerie's eerste boek, Tree Story, werd in het voorjaar van 2020 uitgegeven door Johns Hopkins University Press. De Nederlandse vertaling - Wat bomen ons vertellen - won de Jan Wolkersprijs 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek.