Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Hoe klinkt het kasboek van een plantage? Waaraan denkt een kwast die werd gebruikt voor bezweringen? Met welke stem spreekt een contract uit de 18e eeuw? En welk verhaal herbergt Het poppenhuis van schilder Jacob Appel?
In de reeks Oude werken, jonge schrijvers geven jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs een stem aan een artefact uit de tentoonstelling Slavernij (Rijksmuseum, Amsterdam).
Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij HUMO en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B.
In 2016 werd hij de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Zijn eerste dichtbundel, Xenomorf (2019, De Bezige Bij) werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs in 2020. Je hoort Jens in de podcastreeks Groen Gebladerte van VRT en deBuren en met Ellis Meeusen maakte hij ‘Wat de honden aten’, een performance over klimaat.
In 2021 verschijnt zijn debuutroman De Lichtjaren bij dezelfde uitgeverij. Aan het slothoofdstuk werkte hij onder meer tijdens de Schrijfresidentie. Daarnaast schreef hij in Parijs het korte verhaal Constellaties, dat gepubliceerd werd in DW B (#4 2020).
De tekst waarmee hij zich kandidaat stelde voor de Schrijfresidentie, over Multatuli en waarheid, wordt gepubliceerd in het Jaarboek Multatuli.