Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Over Nieuw Geluid

Waarom is Nieuw Geluid nodig?

 

Op de radio, op televisie en in de krant komen vaak dezelfde mensen en meningen aan bod. Niet iedereen voelt zich daardoor vertegenwoordigd in het publieke debat. Toch is er aan talent geen gebrek. Maar omdat beginnende sprekers en schrijvers niet altijd de juiste begeleiding of mediatraining krijgen, haken ze af. Bovendien zijn niet alle mediaplatformen een veilige plek om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan.

 

Met dit talentontwikkelingstraject wil deBuren daarom investeren in de ondersteuning van toonaangevende stemmen: beginnende schrijvers, sprekers en denkers met inzichten die nodig zijn om de wereld van morgen te begrijpen. Een standpunt helder kunnen verwoorden en verspreiden vraagt bepaalde vaardigheden. Nieuw Geluid helpt beginnende sprekers, schrijvers en mediamakers deze vaardigheden ontwikkelen, zodat ze met meer zelfvertrouwen in het debat staan.

 

Bovendien opent Nieuw Geluid de deuren naar andere publicatiekanalen en podia, waarnaar de toegang moeilijk blijft voor wie nieuw is in de sector. Op deze manier wilt deBuren een injectie geven aan ontluikend talent en het publieke debat opentrekken. Tenslotte stimuleert Nieuw Geluid ook de uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse spraakmakers.

 

 

Wat is Nieuw Geluid?

 

Elk jaar organiseert deBuren een intensief traject van 2 weken, met een groep van 12 deelnemers, met masterclasses, gegeven door mediaprofessionals en redactiebezoeken begeleid door inspirerende mediafiguren en redacteurs. Het traject resulteert in een reeks individuele publicaties in geschreven of gesproken woord. Tenslotte tonen de deelnemers tijdens het live event Te Woord! hun talent en visie aan het publiek én aan mediamakers die altijd op zoek zijn naar nieuwe stemmen en gezichten.

 

 

Hoe gaan we te werk?

 

Het publieke debat wordt vandaag niet enkel gevoerd via opiniestukken in de krant, maar krijgt ook vorm en inhoud via videoformats, podcasts, sociale media en zelfs memes. In ons talentontwikkelingstraject schenken we aandacht aan het multidisciplinaire aspect van het vormgeven en verspreiden van ideeën. Je leert dus niet enkel opiniërende teksten schrijven, maar ook publiek spreken en debatteren. Je krijgt een basis mediatraining en gesprekstechnieken, overwint je cameraschuwheid en leert online media gebruiken op een goede manier. Hoe creëer je impact? Wat doe je als je opeens viraal gaat? Hoe ga je om met kritiek? Welk platform en welke taal passen bij jouw persoonlijkheid? Hoe spreek je met overtuiging? Dit zijn maar enkele van de vragen die in Nieuw Geluid aan bod komen.

 

 

Voor wie is dit traject?

 

Iedereen vanaf 18 jaar oud kan zich kandidaat stellen. Er wordt geen vooropleiding verwacht. Groeipotentieel is voor ons belangrijker dan een indrukwekkende cv. We richten ons breed naar studenten en ondernemers, beginnende schrijvers en mediamakers, onderzoekers en opiniemakers enz. Ben je een student Media of Journalistiek die het publiek debat wil aanwakkeren? Een onderzoeker of expert die wil leren hoe je kennis op een toegankelijke manier kan verspreiden? Ben je een extraverte flapuit die beter wil worden in argumenteren en verdiepen? Of net een introvert die wil werken aan meer podiumpresence? In dit traject is er ruimte om te groeien voor mensen met verschillende achtergronden en persoonlijkheden.

 

 

Wanneer?

 

Het traject loopt van 19 tot en met 21 september in Brussel en van 26 tot en met 28 september in Amsterdam. In oktober wordt er individueel gewerkt aan eigen publicaties en eind oktober sluiten we het traject af met live events. De exacte datum van dit event ligt nog niet vast.

 

 

Waar?

 

De masterclasses gaan door bij deBuren in Brussel en bij onze partner de Brakke Grond in Amsterdam. We gaan op redactiebezoek bij een televisie- en radiozender en bij een (online) krantenredactie.

 

 

Praktisch

 

Je kandidaat stellen voor Nieuw Geluid is kosteloos. Als je geselecteerd wordt, vergoedt deBuren logies, catering en reiskosten van en naar Brussel en Amsterdam, je ontvangt bovendien een honorarium voor het maken van de opdracht.

Met dank aan Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Vertel het verder: