Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Laureaten VNJB

Laureaten 2022

Onderzoeksbeurs | Wederik De Backer

Onderzoek: podcastreeks ´Mijn schuld`. Media. NRC Handelsblad en De Standaard

 

Hoe leef je met het onomkeerbare? In een zesdelige podcast onderzoeken Vlaming Wederik De Backer en de Nederlandse maker Roos van Ees een leven met schuld. Het is één van de eerste grootschalige samenwerkingen op podcastgebied tussen een Vlaamse en een Nederlandse krant, in dit geval De Standaard en NRC. In elk van de zes afleveringen onderzochten de makers - samen met experts - een aan schuld gerelateerd thema, zoals zonde, straf, intentie en vergeving.

Wederik de Backer (1988) maakt hoorspelen en audiodocumentaires. Hij studeerde af aan de RITCS School of Arts in Brussels en maakt sindsdien producties in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS. In 2021 won hij de Belfius Persprijs met Moeders ten Laste.

 

Beluister de podcastreeks via één van de volgende links:

Onderzoeksbeurs | Karin Eeckhout, Lotte Lambrecht, Alexander Beunder & Nathan Tetroashvili

Onderzoek 'De verspreiding van fake news in de Lage Landen'. Media: Knack, VRT, Pointer (KRO-NCRV). De beurs werd toegekend aan een journalistiek samenwerkingsverband bestaande uit freelancers Karin Eeckhout, Lotte Lambrecht, Alexander Beunder en developer-data-analist Nathan Tetroashvili.

 

Hoe verspreidt fake news zich in het Nederlandse taalgebied? Waar ontstaat de content? Welke digitale weg leggen de meest invloedrijke claims af voor ze in Nederlandstalige kanalen terechtkomen? Via welke platformen, groepen of (onderling verbonden) individuen verspreiden ze zich van Nederland naar Vlaanderen of omgekeerd, en binnen Vlaanderen en Nederland? En welke mechanismen zitten daar achter?

 

Deze onderzoeksvraag werd beantwoord aan de hand van een specifieke casus: het compleet gefingeerde verhaal dat de Russen Oekraïne zijn binnengevallen omdat daar in Amerikaanse biolabs virussen worden ontwikkeld om de Russische bevolking uit te roeien.

 

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen/bekijken via de volgende links:

Onderzoeksbeurs | Guy Delforge

Onderzoek ´Het recht van de kiezer: wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen in Vlaanderen en Nederland?' Medium: Apache. Beoogde publicatie in september/oktober 2022.

 

Bij de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen in oktober 2024 geldt voor het eerst het stemrecht in plaats van de opkomstplicht, voorlopig alleen bij de lokale verkiezingen. In Nederland werd de opkomstplicht al in 1970 afgeschaft. Wat zal het effect zijn van het inruilen van die opkomstplicht voor een zuiver stemrecht? Wat waren de gevolgen van de opkomstplicht in Nederland en kan die geschiedenis ons iets leren over wat Vlaanderen te wachten staat na 2024? 

 

Guy Delforge is freelance journalist en consultant media en communicatie. Hij is gastprofessor online journalistiek, innovatie en ondernemerschap aan de Erasmushogeschool Brussel. 

Laureaten 2021

Nina Rijnierse

Onderzoek naar bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen. Medium: De Groene Amsterdammer.

Nina Rijnierse
(26) werkte de afgelopen jaren als freelancer voor onder andere De Groene Amsterdammer, het Noordhollands Dagblad en Stichting Verhalende Journalistiek, waarbij ze zich vaak interesseerde voor onderwerpen op het snijvlak van cultuur, media en geschiedenis. Sinds mei 2022 is ze coördinator Kennisdeling bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Nina ontving de VNJB-onderzoeksbeurs en verbleef voor research enige tijd in Zeeuws-Vlaanderen. Haar journalistieke onderzoek resulteerde in een artikel over de ontvolking, vergrijzing en ‘vervlaamsing’ van de regio in De Groene Amsterdammer. Het is hier te lezen.

Sofia Van Nuffel

Uitwisseling met KRO-NCRV Pointer, mei-juni 2021.

 

Sofia Van Nuffel (*1975) schreef sinds 2011 als redacteur en journalist vooral rond cultuur en muziek voor regionale media. Ze volgde een Postgraduaat IRJ (International researchjournalistiek) bij Thomas More te Mechelen, omdat ze op zoek was naar meer diepgang en kwaliteit in de huidige berichtgeving. Ze werkte eerder als freelance journalist voor Apache en lanceerde eind 2020 een online onafhankelijk regionaal nieuwsmedium, Misflits.be.

Sofia ontving de VNJB-uitwisselingsbeurs en werkte in mei en juni 2021 op de redactie van KRO-NCRV POINTER, platform voor datajournalistiek. Ze werkte daar mee aan een onderzoeksjournalistiek project rond sekten. Resulterende artikelen en reportages kun je hier vinden:

Lilith Geeraerts

Onderzoek naar misstanden in de Brusselse bouwsector en mogelijke betrokkenheid van Nederlandse projectontwikkelaars. Medium: BRUZZ.

Lilith Geeraerts
is journaliste en nieuwslezer. Ze begon vier jaar geleden bij De Morgen als cultuurjournaliste en werkte sindsdien voor verschillende media. Onderweg richtte ze ook stilte/ruimte vzw op, een organisatie die stilte en digitale ontprikkeling in de stad bevordert. Als dochter van een ambtenaar in de Nationale Bank en een moeder die in de sociale zorg werkte, is ze geprikkeld door alles op het snijvlak van economie en psychologie.

 

Lilith ontving de VNJB-onderzoeksbeurs en doet de komende maanden onderzoek voor een artikel over corruptie en financiële malversaties rond Brusselse bouwprojecten, waarin ook Nederlandse ondernemers een rol zouden spelen. Het onderzoek wordt gepubliceerd door BRUZZ.

Laureaten 2020

Uitwisselingsbeurs Jana Antonissen

Uitwisseling met Vrij Nederland, september - oktober 2020.

 

Jana Antonissen (*1992) begon haar journalistieke loopbaan in 2014 bij De Morgen, waarna ze besloot als zelfstandig journalist aan de slag te gaan om zich zo toe te leggen op langere achtergrondverhalen over de grote maatschappelijke veranderingen, de mensenlevens achter de actualiteit, en diepgaande interviews. Sindsdien schrijft ze ook voor Humo. In 2015 nam ze deel aan de jaarlijkse schrijfresidentie van deBuren in Parijs. 

 

Jana Antonissen ontving de Uitwisselingsbeurs en ging aan de slag bij Vrij Nederland in Amsterdam.  

Uitwisselingsbeurs Pieter Haeck

Uitwisseling met het Financieele Dagblad, september - oktober 2020.

 

Pieter Haeck (*1990) werkt sinds 2013 op de redactie van zakenkrant De Tijd, eerst voor algemeen nieuws, daarna met focus op technologie, media en telecom. In 2018 won hij de Belgische editie van de Citi Journalistic Excellence Award, in 2019 volgde hij de Journalist Fellowship Summer School aan de universiteit van Oxford. Pieter studeerde aan de KU Leuven, met masters in Internationale Politiek en Beleidseconomie. Hij was in Leuven ook hoofdredacteur van studentenmagazine Veto. 

 

Pieter ontving de VNJB-uitwisselingsbeurs en werkt in september en oktober 2020 op de redactie van het Financieele Dagblad in Amsterdam.

Onderzoeksbeurs Jan De Deken

Onderzoek (lopend): 'Waarom loopt het Vlaamse klimaatbeleid achter op het Nederlandse?'. Publicatie beoogd in Knack.

 

Jan De Deken (*1985) is journalist en oprichter van The Polar Project, een multimediaal onderzoeksjournalistiek magazine over klimaatverandering. Hij reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen rond dit thema.  

 

Jan is laureaat van de VNJB-onderzoeksbeurs en werkt gedurende het najaar van 2020 aan een artikel waarin hij het klimaatbeleid in de Lage Landen onder de loep neemt. Hoofdvragen van zijn onderzoek zijn: waarom loopt het Vlaamse klimaatbeleid achter op het Nederlandse? En waarop wacht Vlaanderen om de bebouwde omgeving energieneutraal te maken? Het resulterende artikel zal worden gepubliceerd in Knack.

Uitwisselingsbeurs Guy Hoeks

Uitwisseling met De Tijd, september - oktober 2020.

 

Guy Hoeks (*1989) werkt sinds begin 2019 voor BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad. Eerder schreef hij voor het zakenblad Quote en een magazine over fusies en overnames. Voordat hij de journalistiek inging, werkte hij op een Nederlandse ambassade. Hij studeerde European Union Studies in Amsterdam, Berlijn en Leiden.

 

Guy is laureaat van de VNJB-uitwisselingsbeurs en werkt in het najaar van 2020 twee maanden op de redactie van De Tijd in Brussel, waar hij schrijft over tech en innovatie.

 

Laureaten 2017

Uitwisselingsbeurs Wim Conings

Uitwisseling met De Correspondent september – oktober 2017

 

Sportjournalist Wim Conings maakte voor twee maanden de overstap van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad naar het Nederlandse journalistieke platform De Correspondent. Hij schreef tijdens zijn uitwisseling een artikel over trainerontslagen in het Belgisch en Nederlands voetbal.

 

De meerwaarde van de uitwisseling lag voor Conings bij het leren kennen van een totaal verschillende cultuur van journalistiek. Hij zal proberen om bij Het Nieuwsblad de lezers actiever te betrekken bij de discussie, zoals bij De Correspondent vaker gebeurt. Daarnaast maakte hij kennis met een ander schrijfproces, met meer nadruk op schrijfstijl en –structuur.

Onderzoeksbeurs Vincent Harmsen

'Gifproducent Syngenta las ‘ter goedkeuring’ mee met Wagenings onderzoek' in One World – juni 2018

'One World naar rechter om geheime contacten Wageningen Universiteit en Bayer' in One World – juni 2018

 

Onderzoeksjournalist Vincent Harmsen onderzoekt de invloed van private financiering op wetenschappelijk onderzoek. In een eerste publicatie die verscheen in One World in juni 2018 'Gifproducent Syngenta las ‘ter goedkeuring’ mee met Wagenings onderzoek' stelt Harmsen vragen bij het feit dat gifproducent Syngenta onderzoek van de Universiteit Wageningen zou hebben nagelezen ter goedkeuring voor publicatie. Tijdens zijn onderzoek stuit Vincent Harmsen op discussies omtrent toepasselijkheid van de WOB-wetgeving op universiteiten die een gedeelte van hun financiering uit het bedrijfsleven ontvangen. De discussie ligt nu bij de rechter, Harmsen schreef hier een tweede stuk over.

Onderzoeksbeurs Charis Bastin & Sanne La Grouw

'Red Flames als motor voor vrouwenvoetbal? Snij de top eraf en er blijft niets meer over' in Sportmagazine – 11 juli 2017

 

'Investeren in de nationale competitie zal ook het nationale elftal ten goede komen.' Charis Bastin en Sanne La Grouw trachtten binnen hun onderzoek na te gaan wat de grootste bekommernissen zijn in het vrouwenvoetbal. Zou het EK het vrouwenvoetbal in het algemeen in België en Nederland kunnen stimuleren? De bevindingen van de twee journalisten resulteerde in een publicatie in Sportmagazine.

VNJB-winnaar Charis Bastin

Laureaten 2016

Onderzoeksbeurs Johannes De Breuker

'Hoe concertpromotor Live Nation wisselt tusen uitverkocht en uitverkoop' in rekto:verso nr. 72 juni – juli 2016

'Waarom kosten festivals steeds meer?' in rekto:verso nr. 72 juni – juli 2016

'Waarom festivals en concerten zo duur zijn geworden' in De Correspondent – augustus 2016

'Zo werd Live Nation het machtigste bedrijf van de muziekindustrie' in De Correspondent – januari 2017

 

Sinds de verkoop van muziek daalt, zoekt de muziekindustrie constant naar andere inkomsten. Hierdoor is de livetak van het muziekveld de laatste jaren tot één van de belangrijkste bronnen van inkomsten uitgegroeid. Vandaag verdien je geld op het podium. Niet in de studio. Terwijl heel de muziekwereld kreunde onder de dalende albumverkoop, zagen de Live Nation Festivals in België hun winst tussen 2003 en 2013 bijna verdubbelen. In vier onderzoeksartikelen beschrijft Johannes De Breuker de onderbelichte effecten van die machtsverschuivingen en welke rol multinationals als Live Nation daarin spelen.

Uitwisselingsbeurs Simon Andries

Uitwisseling met NRC Handelsblad – april 2016

 

'Vier weken is een korte periode om je als journalist in te werken in andere politieke cultuur. Dat ik er het maximum kon uithalen, heb ik volledig te danken aan de collega’s van de politieke redactie van NRC Handelsblad in Den Haag. Ik moet hen eerst en vooral danken voor hun enthousiasme toen ik mijn plannen rond het thema 'asiel en migratie' aan hen voorlegde. Maar ook puur praktisch: vanaf dag één lag al een Rijkspas klaar met onbeperkte toegang tot de Tweede Kamer. Chef Politiek Erik van der Walle gaf mij onmiddellijk een uitgebreide rondleiding door de wandelgangen van het parlement. Ik kon meteen ook bij iedereen op de redactie terecht met vragen over mijn specifieke onderwerpen. Na die vlotte start ging het allemaal razendsnel.' Aldus Simon Andries.

VNJB-winnaar Simon Andries

Onderzoeksbeurs Maria Groot

'Inklimmers in de Hoek van Holland - Een kat-en-muisspel tussen overheid en smokkelaars' in De Groene Amsterdammer – 26 januari 2017.

 

Hoe groot is de kans dat mensensmokkel ondanks de verhoogde inzet van de marechaussee in de Nederlandse havens onder de radar blijft? Maria Groot boog zich over dit vraagstuk, hetgeen resulteerde in een publicatie in De Groene Amsterdammer op 26 januari 2017.

Laureaten 2015

Onderzoeksbeurs Maria Groot en Annemarie Klok

'De stille opkomst van de private bewaker' in De Standaard – 30 november 2015

 

Door het verhoogde dreigingsniveau in zowel Nederland als België piekt de vraag naar veiligheidspersoneel. Maria Groot en Annemarie Klok bogen zich over de kansen en risico’s van de groeiende inzet van private beveiligers in de openbare ruimte voor burgers in Vlaanderen en Nederland. Dit resulteerde in een publicatie in De Standaard op 30 november 2015.

Onderzoeksbeurs Raymond Frencken

'De Grensmaas is van iedereen' in de Blauwe Kamer – 25 maart 2015

 

De Nederlanders spreken van de Grensmaas, de Vlamingen noemen het de Gezamenlijke Maas. Beide benamingen zijn waar, de rivier scheidt én verbindt. Nederlands journalist Raymond Frencken onderzocht in het kader van het Grensmaasproject op welke manier men aan Nederlandse en Vlaams-Belgische zijde de gezamenlijke doelstellingen (hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling d.m.v. ondiepe grindwinning) wil verwezenlijken. De bevindingen van Frencken’s onderzoek werden gepubliceerd in de Blauwe Kamer.

Onderzoeksbeurs Sara Vandekerckhove

'Tussen Tralies & Therapie' in De Morgen – 25 november 2015 t.e.m. 28 november 2015

De reportage over de Pompestichting verscheen in Zeno (bijlage De Morgen) op 13 juni 2015

 

Naar aanleiding van de eerste verjaardag van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Gent voerde De Morgen-journaliste Sara Vandekerckhove een doorgedreven onderzoek naar het FPC en zijn Nederlandse private uitbaters. Het FPC is het allereerste centrum in België waar gevaarlijke geïnterneerden een behandeling kunnen krijgen na vaak jarenlange verwaarlozing in de gevangenis.

 

Bovendien is het FPC de eerste psychiatrische instelling in commerciële én Nederlandse handen. Vandekerckhove ploos dossiers uit, bezocht een resem instellingen en sprak met experts, bevoegde ambtenaren, personeelsleden en patiënten. De reeks verscheen vanaf 25 november 2015 in De Morgen.

Laureaten 2014

Onderzoeksbeurs Guido van Eijck en Saskia Naafs

'De leegstandindustrie' voor de Groene Amsterdammer – 25 september en 9 oktober 2014.

 

Op 25 september werd het artikel 'Helaas. U heeft getekend' gepubliceerd. Dit artikel maakte veel reacties los en op 9 oktober werd daarom een toevoeging gepubliceerd onder de titel 'Vogelvrije bewoners'. Naar aanleiding van dit onderzoek kwam er een debat in de Tweede Kamer over de antikraakconstructies en leegstandsbeheer.

Onderzoeksbeurs Leen Vervaeke

'Even bij de buren aankloppen…' in de Volkskrant en De Morgen – 30 oktober, 13 en 15 november 2014.

 

In het drieluik 'even bij de duren aankloppen' boog de Volkskrant-correspondente Leen Vervaeke zich achtereenvolgens over de Belgische gevangenen in Tilburg, de Nederlandse leerkrachten voor Vlaamse klassen en het gebruik van Belgische ziekenhuizen door Nederlandse patiënten. Elk van de drie stukken werd paginabreed gepubliceerd zowel in De Morgen als in de Volkskrant.

Onderzoeksbeurs Gabriella Ader

'Recht van de straat' in Elsevier – 6 december 2014.

 

In Nederland is rechtspraak een zaak van professionals, in België kan iedere burger worden ingeloot als tijdelijk magistraat. Journaliste Gabriella Ader volgde het assisenproces van de geruchtmakende Operamoord en bracht haar relaas in Elsevier.

Laureaten 2013

Onderzoeksbeurs Filip Michiels en Anton van Elburg

'Big brother op de werkvloer: privacy is dood' in Vacature magazine – 20 april 2013 en Intermediair – 19 april 2013

 

Vacature magazine (BE) en Intermediair (NL) deden een gezamenlijk onderzoeksproject in Vlaanderen en Nederland naar privacy op de werkvloer. Na een gelijklopende online bevraging, werden - gezien de verschillende specifieke wetgevingen op dit vlak –in beide landen andere specialisten en betrokkenen geïnterviewd. Dit onderzoek resulteerde voor beide magazines in een voorpagina artikel. De onthutsende conclusies van het onderzoek werden zowel in Vlaanderen als Nederland door verschillende andere media werd opgepikt.

Uitwisselingsbeurs Sofie Vanlommel

Uitwisseling met de Volkskrant – april tot juni 2013

 

Sofie Vanlommel (De Morgen) maakte tijdens haar journalistieke opleiding al kennis met een Nederlandse redactie toen ze stage liep bij NRC Handelsblad in Rotterdam. Voor de uitwisseling koos ze voor de Volkskrant als gastredactie. Sofie Vanlommel schreef over diverse – voornamelijk – binnenlandse onderwerpen. De meerwaarde van de uitwisseling lag voor haar, naast het verbreden van haar kennis over en netwerk in Nederland, bij het oppikken van een andere, scherpere aanpak bij interviews en schrijfstijl. Een ontwikkeling – ten goede – die bij haar terugkeer op de redactie van De Morgen niet onopgemerkt bleef.

Uitwisselingsbeurs Daan Ballegeer

Uitwisseling met Het Financieele Dagblad – september tot oktober 2013

 

Daan Ballegeer (De Tijd) koos ervoor zijn uitwisseling te doen bij de Nederlandse tegenhanger van zijn Belgische werkgever. Als gastredacteur schreef Daan Ballegeer voornamelijk over dezelfde internationale onderwerpen die hij ook voor De Tijd versloeg, aangevuld met stukken – zowel voor De Tijd als Het Financieele Dagblad – die de landsgrenzen overschreden. De meerwaarde van de uitwisseling lag voor Daan Ballegeer voornamelijk bij het leren kennen van een andere redactiecultuur, maar ook maakte de uitwisseling het makkelijker contacten te leggen met Nederlandse opiniemakers en politici in zijn vakgebied.

Onderzoeksbeurs Tirzah Schnater en Jasmijn Fermie

'Vlamingen versus Hollanders – Waarom Nederlandse studenten falen in België' in Trajectum – 12 november 2013

 

Ruim zesduizend Nederlanders studeerden in 2013-2014 in Vlaanderen. Hun aantal neemt jaar na jaar toe en waar ze voordien vooral in lotingstudies terug te vinden waren, worden nu ook andere opleidingen populairder. Het lage collegegeld en de aantrekkelijke huurprijzen zijn belangrijke aantrekkingspolen. De Nederlandse studenten scoren echter schrikbarend slechter dan de Vlamingen. Waarom is dat? En is dat erg?

 

Tirzah Schnater en Jasmijn Fermie spraken met studenten, professoren en universiteiten in Leuven en Antwerpen, de twee universiteiten met het grootste aantal Nederlandse studenten. Ze gingen daarnaast ook even kijken bij een aantal Vlamingen die in Nederland studeren. Een van de belangrijkste oorzaken van het slechte presteren, blijkt de andere onderwijscultuur te zijn. In België is het onderwijs veel meer gericht op parate kennis dan op competenties, zoals in Nederland het geval is. Daarnaast speelt mee dat een Vlaming tijdens zijn studie nog ten laste is van zijn ouders en zich verantwoordelijk voelt om met goede cijfers thuis te komen. Van veel Nederlandse jongeren wordt verwacht dat ze in hun studietijd voor zichzelf zorgen en daar hoort een ander studiegedrag bij. Tot slot speelt ook de hoge mate van democratie in het Vlaamse hoger onderwijssysteem waar nauwelijks geselecteerd wordt bij aanvang, een rol bij de slechte prestaties. Het onderzoek werd opgepikt door verschillende nationale media in Vlaanderen en Nederland.

Onderzoeksbeurs Petra Wijnsema

'Maar we hebben toch een rampenplan?' voor Radio Doc VPRO – 12 januari 2014

 

In België staan een aantal sterk verouderde kerncentrales die al ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. De oudste drie zijn in 1975 aangesloten op het elektriciteitsnet en zouden volgens een regeringsbesluit van 2003 dicht moeten in 2015. Toch heeft de Belgische regering in november besloten de levensduur van een van die centrales - Tihange 1 - met tien jaar te verlengen tot 50 jaar. De Nederlandse overheid houdt ons voor dat de kans op een ramp met dit type kerncentrale zeer klein is. Maar is dat wel zo? En is Nederland wel goed voorbereid als er daadwerkelijk iets misgaat? Experts denken van niet en uiten hun zorgen in deze aflevering van Radio Doc.

Laureaten 2012

Onderzoeksbeurs Gerd De Smyter

'Belg in de Boardroom', boek – april 2013

 

Nederlandse bedrijven worden steeds vaker geleid door een Belg. In de boardroom durven ze knopen door te hakken waar de polder geen raad mee weet. Meer nog, Nederland kijkt op naar deze besluitvaardige Belgen. 'Ik durf vraagtekens bij de regels te zetten en dat vinden ze in Nederland confronterend. Terwijl dat juist kan leiden tot nieuwe inzichten!', aldus Christian Van Thillo, inmiddels eigenaar van vier grote Nederlandse kranten. Naast de biermerken Heineken en Grolsch staat ook bij TomTom, Essent, Vitens en Esso een Belg aan het roer. Ze worden als diplomatiek, kostenbewust en besluitvaardig ervaren, maar ze zijn ook moeilijk te doorgronden. Zakendoen met Belgen brengt vaak misverstanden met zich mee en leidt zelfs tot frustraties. Toch wordt er steeds meer samengewerkt tussen het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven. Wat doen deze Belgen anders dan Nederlanders in de boardroom? Wat kun je als Nederlandse manager leren van deze Belgen? En hoe doe je zaken met die Belgische CEO's?


Journalist Gerd De Smyter zocht de Belgen in de Nederlandse boardroom op en ontdekte de 'Belgische aanpak', waar ambitieuze managers nog iets van kunnen opsteken.

VNJB-winnaar Gerd de Smyter

Onderzoeksbeurs Dirk Leestmans

'Gevangenis zonder grenzen' op canvas (Panorama) – 27 september 2012

 

België kampt al jaren met een enorm tekort aan gevangeniscapaciteit, Nederland heeft een overschot aan cellen. Vraag en aanbod vonden elkaar en eind 2009 had België een nieuw origineel exportproduct: gevangenen! België en Nederland sloten een verdrag waarbij Belgische gedetineerden hun straf zouden kunnen uitzitten in een Nederlandse gevangenis, in Tilburg. Het is een unicum in de wereld: nergens elders zitten gedetineerden hun straf uit in het buitenland. Het huurcontract werd onlangs nog met een jaar verlengd. Prijskaartje: 44 miljoen euro per jaar.

Uitwisselingsbeurs Jeroen Tuytten

Uitwisseling met regionale radio Omroep West – augustus tot september 2012

 

VRT Radio 2 - journalist Jeroen Tuytten was in augustus en september 2012 aan de slag bij de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland, Omroep West. Hij boog zich dagelijks in de rubriek “De verwonderde Vlaming” over de verschillen en gelijkenissen tussen Vlamingen en Nederlanders.

Uitwisselingsbeurs Tijs van den Boomen

Uitwisseling met weekblad Brussel Deze Week – oktober tot november 2012

 

"De keuze voor Brussel Deze Week bleek een gouden greep: hier vond ik een groep journalisten die me met raad en daad kon bijstaan in de weerbarstige complexiteit van Brussel. Als buitenstaander zie je bijvoorbeeld de wezenlijke verschillen tussen Brussel-Stad, 1000 Brussel, de Vijfhoek en Brussel Hoofdstedelijk Gewest gemakkelijk over het hoofd. Ze deelden hun kennis en contacten met me, gaven me tips en behoedden me voor overhaaste gevolgtrekkingen. Het werkte ook in omgekeerde richting: mijn blik van buiten hielp hen soms hun eigen stad met nieuwe ogen te bekijken. Mijn voorstel om de negentien gemeentes van Brussel Hoofdstedelijk Gewest te karakteriseren aan de hand van steeds één rotonde, stuitte aanvankelijk op opgetrokken wenkbrauwen: ‘Voor gekke rotondes moet je in Vlaanderen zijn, daar doen wij hier niet aan.’ Maar door een proefaflevering en een serie foto’s kreeg ik het voordeel van de twijfel."

Onderzoeksbeurs Coen Theuwis

'Hedwigepolder tussen feit en emotie' op Omroep Zeeland – najaar 2012

 

Al meer dan zeven jaar lang houdt de Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen de gemoederen bezig. Verschillende kabinetten laten onderzoek doen naar de nut en noodzaak van ontpoldering, terwijl daarover in 2005 afspraken zijn gemaakt met België. Ondanks dat onderzoekers de polder aanwijzen als beste natuurcompensatie voor werkzaamheden aan de Westerschelde, wordt er telkens gezocht naar alternatieven. Uitzonderlijk? Waarom gebeurt dat? In deze achtergrondreportage belicht Omroep Zeeland dit onderwerp zoals het de afgelopen jaren nog niet is bekeken: is de landbouwgrond in de Hedwigepolder van zulke uitzonderlijke kwaliteit dat het logisch is dat internationale afspraken worden geschonden? Er zijn immers verdragen met Vlaanderen gesloten over de ontpoldering. En waarom zet de Nederlandse staat elders in het land wel honderden hectare vergelijkbare grond onder water, en blijft de Hedwigepolder vooralsnog droog?

Onderzoek (datajournalistiek) naar de verspreiding van fake news in de Lage Landen. Media: Knack, VRT, Pointer (KRO-NCRV)

 

Hoe verspreidt fake news zich in het Nederlandse taalgebied? Waar ontstaat de content? Welke digitale weg leggen de meest invloedrijke claims af voor ze in Nederlandstalige kanalen terechtkomen? Via welke platformen, groepen of (onderling verbonden) individuen verspreiden ze zich van Nederland naar Vlaanderen of omgekeerd, en binnen Vlaanderen en Nederland? En welke mechanismen zitten daar achter?

Dit onderzocht een collectief van journalisten en developers aan de hand van een specifieke casus: het compleet gefingeerde verhaal dat de Russen Oekraïne zijn binnengevallen omdat daar in Amerikaanse biolabs virussen worden ontwikkeld om de Russische bevolking uit te roeien.   Om dit tijdrovende Vlaams-Nederlandse onderzoek uit te kunnen voeren ontvingen freelancers Karin Eeckhout (voor de VRT), Lotte Lambrecht (Knack), Alexander Beunder (Pointer) en developer-data-analist Nathan Tetroashvili samen een VNJB-onderzoeksbeurs.

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen/bekijken via de volgende links:
https://www.knack.be/nieuws/wereld/hoe-westerse-complotdenkers-zich-voor-de-kar-van-de-russen-laten-spannen/

 

https://pointer.kro-ncrv.nl/geheime-biolabs-in-oekraine-complotdenkers-herkauwen-russische-propaganda

 

 


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/07/13/hoe-rusland-westerse-complotdenkers-voor-zijn-kar-spant-vrt-nws/

 

VRT maakte er ook een item over op het journaal:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2022/het-journaal-het-journaal-19u-20220716/?ndl=true#starttime=947&asset=/content/dam/vrt/2022/07/04/journaal-1900-20220716-za-depot_WP00208977

 

 

 

Vertel het verder: