Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Stress en genade

Lezing en gesprek met theoloog Mattias Rouw, religiewetenschapper Paul van der Velde en humanismekenner Adelheid Rigo

Hoe vind je je plek in een wereld die steeds meer druk legt op het individu en individuele prestaties? Wanneer je zowel je succes en je falen enkel en alleen aan jezelf te danken hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos – en de val heel diep. De gevolgen zijn bekend: nooit leden zoveel mensen aan depressie, angst en controledwang. Kan het ook anders? 

Genade als antwoord

 

Biedt het religieuze begrip genade een antwoord op onze worsteling met stress? Genade is het besef dat alles wat je hebt, je enkel gegeven is. Het betekent dat je weet dat je afhankelijk bent, van elkaar en van God, en dat je je succes en je falen nooit helemaal aan jezelf kunt toeschrijven. Volgens theoloog Mattias Rouw is genade iets wat je in de praktijk moet brengen. Aan de hand van de spiritualiteit van de woestijnvaders reflecteert hij op hoe genade een ander licht kan werpen op ons stressvolle leven en de keuzes die we daar in maken.

 

Meer goden, of geen?

 

Bieden levensbeschouwelijke tradities een alternatief voor de stress en angst waaronder veel mensen gebukt gaan? Verandert je blik op jezelf, anderen en de wereld wanneer je niet jezelf maar God als uitgangspunt neemt? En hoe zit dat bij levensbeschouwelijke tradities die meerdere goden kennen, of geen?

 

Na een column door theoloog Mattias Rouw gaat hij in gesprek met boeddhismekenner Paul van der Velde en humanist Adelheid Rigo die vanuit verschillende levensbeschouwelijke tradities reflecteren op alternatieven voor stress en de vraag of  seculiere mensen daar ook iets aan hebben. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider. Ilustrator Zahra Eljadid tekent live een beeldverslag van de avond!

Over God en de stad

 

Deze avond maakt deel uit van de reeks God en de stad waarbij Radboud Reflects en deBuren de handen in elkaar slaan en onderzoeken of thema’s die een belangrijke rol spelen binnen religieuze tradities ook van waarde kunnen zijn voor seculiere en andere religieuze tradities. In eerdere afleveringen stonden we op deze manier al stil bij naastenliefde en de sabbat.

Mattias Rouw

Mattias Rouw is micro-electorotechnicus en theoloog. Hij combineert zijn liefde voor de existentialistische filosoof Sören Kierkegaard met een fascinatie voor de theologie van de woestijnvaders en de vroege kerk. Hij schreef hier verschillende boeken over, waaronder Zonder Schuld (2017) en 7x7 – Levenslessen van de woestijnvaders (2020).

 

Paul van der Velde

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit. Hij schreef verschillende boeken over het boeddhisme, waaronder recent In de huid van de Boeddha (2021). Beluister ook de podcast over dit boek. Daarnaast is hij een ervaren reisleider door het Aziatisch cultuurgebied.

Adelheid Rigo

Adelheid Rigo is docent bij het postgraduaat Praktisch humanisme en verbonden aan de Secular Studies Association van de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek richt zich op ethische vragen m.b.t. het begin en het einde van het leven.

© David Degelin

Zahra Eljadid

Zahra Eljadid is illustrator, kunstschilder en stop-motion animator. Ze illustreerde het boek Kruimeldief (2021) en werkt aan een eigen comicreeks en graphic novel. Daarnaast is ze redactielid bij de Stripgids Vlaanderen en medeoprichter van het platform Co-Creators.  https://www.eljadid.info/zahra-eljadid 

God en de stad
Filosofie & religie
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op maandag 11 april 2022

Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141, Nijmegen

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! maandag 11 april 2022 20:00 - 21:30