Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers | Kun je ontsnappen aan je kindertijd?

Met Tessa Roseboom, Bert De Meulder en Heleen Debruyne
Tessa Roseboom, Bert De Meulder, en Heleen Debruyne (@ Stephan Vanfleteren)

In het nieuwe seizoen van Spelbrekers breken wetenschappers, filosofen en kunstenaars elkaars speelveld open. Op de scheidingslijn tussen deze werelden gaan we op zoek naar nieuwe spelregels en perspectieven. Met in deze laatste aflevering: Tessa Roseboom, Bert De Meulder en Heleen Debruyne die zich buigen over de vraag of je kunt ontsnappen aan je kindertijd. 

‘De eerste duizend dagen zijn bepalend voor je schooladvies, je kansen op de arbeidsmarkt en je latere gezondheid’, aldus hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom. In haar boeken De eerste 1000 dagen en Gelijk goed beginnen toont ze aan hoe belangrijk en bepalend die eerste jaren zijn voor de rest van je leven. In haar keynote gaat ze dieper in op hoe die vertrekbasis er dan idealiter uitziet en wat er gebeurt als het daar misloopt.

 

Met psychoanaliticus Bert De Meulder denken we hierop door. Want als de eerste levensjaren zo belangrijk zijn en je de gevolgen daarvan een leven met je meedraagt, kun je dan ooit ontkomen aan je lot? En in hoeverre mag je dan je ouders verantwoordelijk stellen? Heleen Debruyne, die met haar roman De Huisvriend het onderwerp aanraakt, zorgt voor een artistieke interventie en schuift nadien mee aan tafel voor het gesprek. Fiep van Bodegom modereert. 


Tickets: Basisprijs: 5 euro | Reductieprijs: -26/+65/:  3 euro

Meer over de sprekers

Tessa Roseboom

Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het onderzoeksinstituut Amsterdam Reproduction & Development van het Amsterdam UMC. Zowel persoonlijk als professioneel is ze gefascineerd door hoe mensen worden gevormd door de omstandigheden waarin ze opgroeien en hoe ervaringen van ouders en voorouders van de ene op de volgende generatie worden doorgegeven. Ze schreef de boeken De eerste 1000 dagen (2018) en Gelijk goed beginnen (2022).

© Stephan Vanfleteren

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Klara en schrijft een wekelijkse column in Humo. In november 2017 verscheen het boek Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit, waarin ze samen met Anaïs Van Ertvelde blootlegt dat 'seksuele vrijheid' een illusie is. In oktober 2021 verscheen De huisvriend, een beklemmende, persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking. 

Fiep van Bodegom

 Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

Spelbrekers
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op woensdag 18 mei 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 18 mei 2022 19:30 - 21:30