Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
‘Unplug to recharge’, ‘Disconnect to connect’, ‘Put down your phone, pick up your life’. Een greep uit de inspirational quotes die, ironisch genoeg, steeds vaker op social media te vinden zijn. Hoe zijn social media een plek geworden waarvan je afstand moet nemen voor je eigen welbevinden en tegelijkertijd de plek waar je moet zijn om je beter te voelen? Doen ze meer kwaad dan goed?
Tijdens het Pilar Festival: your current mood edition nemen we een maand langs onze gemoedstoestand onder de loep. Tijdens deze avond onderzoeken we de band tussen mentaal welzijn en social media. Klopt onze intuïtie wel dat de apps op onze telefoon onze current mood op een negatieve manier beïnvloeden? En als dat zo is, waarin ligt ‘m die moeilijke verhouding en kunnen we ons daar dan tegen wapenen? Tegelijkertijd zien we ook hoe ze voor inspiratie zorgen en taboes rond mentale gezondheid doorbreken. Maar als sociale media slecht voor je zijn, kunnen ze jou dan wel beter maken?
Een gesprek met professor Helen Vossen die onderzoek doet naar jongeren en media aan de Universiteit van Utrecht en intuïties wetenschappelijk kan bevestigen of tegenspreken, met Priscilla Keupens die adviseur is bij de Vlaamse Jeugdraad, psychologe Birsen Taspinar die de verhalen achter de online persoonlijkheden hoort in haar therapieruimte en ‘depriwave’ zanger Stippenlift die zijn sombere gevoelens op muziek zet. Robin Goudsmit modereert.
Deze avond vindt plaats tijdens PILAR ASAP festival, een halfjaarlijks interdisciplinair festival dat is opgebouwd rond een maatschappelijk thema. Tijdens deze zesde editie staan we stil bij zowel de zonnige als de donkere kanten van de innerlijk ziel. Welkom op PILAR ASAP festival: Your current mood edition.
Birsen Taspinar is klinisch psychologe en antropologe van opleiding. Sinds 23 jaar werkt ze als systeemtherapeute met verschillende groepen. Ze doet therapie in meerdere talen en is tevens EMDR-therapeute. Ze werkt als docente en onderzoekster aan Odisee Hogeschool binnen de opleiding gezinswetenschappen. Ze is auteur van het boek “Moeders van de Stilte".
Dr. Helen Vossen is Jeugd en Media onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de invloed van sociale media op de mentale en sociale ontwikkeling van jongeren. Daarbij kijkt ze naar zowel de positieve als de negatieve invloeden van sociale media. Ook de sociale omgeving, zoals het gezin waarin jongeren opgroeien en de vrienden waarmee ze omgaan, spelen een belangrijk rol in haar onderzoek.
Priscilla Keuppens (1996) studeerde Gezinswetenschappen en woont en werkt in Brussel. Ze werkt als educatief medewerker bij Abrusco, een organisatie die zich preventief inzet tegen schooluitval op Nederlandstalige scholen in Brussel. Bij de Vlaamse Jeugdraad is ze als Jongerenadviseur actief binnen de werkgroep ‘Goed in je Vel’.
Stippenlift, het alterego van zanger en producer Hugo van de Poel, maakt niet zomaar muziek, hij maakt depriwave. Een zelfbedacht genre, want zijn muziek laat zich niet nu eenmaal niet vangen in bestaande termen. Zijn openhartige, zwaarmoedige teksten over de leegte van het bestaan, depressie en huilbuien vermengt hij met upbeat, elektronische muziek met veel synths. De bitterzoete cocktail die je dán krijgt, dat is Stippenlift.
Robin Goudsmit (1992) is journalist bij Trouw. Ze studeerde filosofie en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder werkte ze onder andere voor weekblad De Groene Amsterdammer. Ze is vooral geïnteresseerd in hedendaagse vraagstukken over identiteit, collectief trauma en herinneringscultuur. In 2021 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.
Dit evenement vond plaats op maandag 14 maart 2022
Pilar, Triomflaan (Entrance 6) (Building Y), Brussel