Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers | Hoe maakbaar is het lichaam?

Met Dan Jing Wu, Ignaas Devisch en Marte Hoogenboom
Dan Jing Wu, Ignaas Devisch ©Michiel Hendrickx en Marte Hoogenboom © Sanne De Wilde

In het nieuwe seizoen van Spelbrekers breken wetenschappers, filosofen en kunstenaars elkaars speelveld open. Op de scheidingslijn tussen deze werelden gaan we op zoek naar nieuwe spelregels en perspectieven. Met in de eerste aflevering: Dan Jing Wu, Ignaas Devisch en Marte Hoogenboom over het maakbare lichaam.  

Biomedisch ingenieur Dan Ying Wu droomde er als kind al van om mensen beter te maken. Toen haar vader een openhartoperatie moest ondergaan, werd die droom concreet. Kun je een nieuw kloppend hart vervaardigen? Bijna, zo blijkt. Tijdens deze avond vertelt ze over haar onderzoek naar ‘slimme’ moleculen waarmee ze biomaterialen bouwt die kunnen communiceren met de cellen in ons lichaam. Biomaterialen die bijvoorbeeld  kunnen inkrimpen en uitzetten en die de eerste bouwstenen vormen van het complexe bouwwerk dat een kloppend hart is. 

 

Moderator Fiep van Bodegom nodigt medisch filosoof Ignaas Devisch en auteur Marte Hoogenboom uit om hier respectievelijk op door te denken en er artistiek vorm aan te geven. Want als je een hart binnenkort kunt vervangen, zijn we dan gedoemd tot eeuwig leven? Waar ligt de grens?  En moeten we dan anders gaan denken over wat eigen is en vreemd, over binnenkant en buitenkant, het zelf en het andere?

 

Jean-Luc Nancy werpt zich hier met zijn essay De Indringer op als gids. Daarin brengt hij het relaas van de openhartoperatie die hij in de jaren '90 onderging en hoe hij, om te kunnen blijven leven, een 'Fremdkörper', een indringer in zijn eigen lichaam moest toelaten. 'Nooit eerder werd ik met een dergelijke scherpte geraakt door de vreemdheid van mijn eigen identiteit', aldus Nancy. 

 



 


Tickets: Basisprijs: 5 euro | Reductieprijs: -26/+65/:  3 euro

Meer over de sprekers: 

Dan Jing Wu

Dan Jing Wu is onderzoeker bij het Dankerslab. Naast haar wetenschappelijke carrière is ze ondernemer, spreker, blogger en ambassadeur voor KNAW Faces of Sciences. Als biomedisch ingenieur werkt Dan Jing aan de ontwikkeling van nieuwe responsieve biomaterialen met behulp van chemie en 3D print-technieken. Geprinte objecten zijn normaliter statisch en onbeweeglijk, maar weefsels zijn dynamisch en groeien mee, denk hierbij aan spier- en hartweefsel. Met behulp van dynamische en responsieve biomaterialen wilt ze de regeneratie van weefsels aansturen. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van supramoleculaire biomaterialen via chemie en 3D-printen voor biomedische toepassingen.

© Michiel Hendrickx

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch is professor in de medische filosofie en ethiek. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent, en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Daarnaast is hij vaste columnist bij De Standaard en auteur van Vuur (2021), Dooddenkers over dooddoeners (2019) en Het empathisch teveel (2017).  Sinds 1 september 2021 staat hij aan het hoofd van denktank Itinera.

© Sanne De Wilde

Marte Hoogenboom

Marte Hoogenboom is hoofdredacteur van het literair-culturele tijdschrift Hard//hoofd en werkt als eindredacteur voor OneWorld. Ze ontkent tevergeefs dat dat haar een culturele gatekeeper maakt. Ze schrijft voornamelijk over taal en gender en gelooft niet zo in het verschil tussen fictie en non-fictie. In 2021 ging ze mee op Schrijfresidentie met deBuren. 

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

Spelbrekers
Filosofie & religie
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op dinsdag 22 maart 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop je ticket! dinsdag 22 maart 2022 19:30 - 21:30