Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Moet het publiek meer inspraak krijgen in de journalistiek?

Met Sophie van Oostvoorn, Ike Picone, Alexander Pleijter, Ine Renson en Yvonne Zonderop

Een jaar of vijftien geleden – rond de tijd dat sociale media opkwamen - was er veel optimisme over de democratisering van nieuwsmedia. De verwachting was dat de journalistiek versterkt zou worden door publieksparticipatie. Wat is daarvan terechtgekomen?

Hebben de nieuwsmedia dit verwezenlijkt of is de journalistiek nog altijd eenrichtingsverkeer? Is meer burgerparticipatie de manier om het vertrouwen in de journalistiek te behouden? Of is het de afgelopen jaren juist ondoenlijk of nutteloos gebleken om de inbreng van het publiek te vergroten? Kunnen sociale media journalist en publiek ook dichter bij elkaar brengen in plaats van de polarisatie te versterken?

Hierover gaan we in discussie met:

  • Sophie van Oostvoorn, redacteur Audience Engagement, NRC Handelsblad.
  • Ike Picone, hoofddocent Media en Journalistiek, Vrije Universiteit Brussel.
  • Alexander Pleijter, onderzoeker en docent online journalistiek, coördinator Nieuwscheckers, Universiteit Leiden.
  • Ine Renson, onderzoeksjournalist De Standaard, mede-initiatiefnemer CurieuzeNeuzen.

Gespreksleider is Yvonne Zonderop, journalist, auteur en bestuurder. Meer info over de sprekers vind je onderaan deze pagina.

 

*Alleen toegang met CovidSafe ticket (info zie onderaan)


Gratis.

'De journalist als waakhond van sociale media'

 

Speciaal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Mediacafé schreef Alexander Pleijter, die deelnam aan één van de eerste edities, een artikel waarin hij terugblikt op het afgelopen decennium. Wat is er in die periode verandert in de interactie tussen journalist en publiek? Zit de journalist nog steeds teveel in een ivoren toren, zoals hij in 2011 stelde?

Sophie van Oostvoorn

Sophie van Oostvoorn is Audience Engagement editor bij NRC Handelsblad. In haar wekelijkse nieuwsbrief De Nieuwe Lezer legt ze uit hoe redacties de lezer centraal kunnen stellen en waarom ze zich meer in hen moeten verplaatsen.  

Ike Picone

Ike Picone is hoofddocent Media en Journalistieke Studies aan de Vrije Universiteit Brussel en Senior Researcher bij de onderzoeksgroep IMEC-SMIT. Picone onderzoekt hoofdzakelijk participatief nieuwsgebruik: hoe burgers nieuws delen, becommentariëren en produceren alsmede de veranderende relatie tussen burgers en journalisten en de democratische rol van nieuwe media. Picone is lid van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek.

Alexander Pleijter

Alexander Pleijter is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden. 

Ine Renson

Ine Renson is onderzoeksjournalist bij De Standaard sinds mei 2016. Ze werkt voornamelijk op grotere dossiers en onderzoeksprojecten en schreef de voorbije jaren regelmatig over klimaat en luchtkwaliteit. Binnen DS is ze bedenker en trekker van het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen. Voor ze bij DS aan de slag ging schreef ze dertien jaar lang voor de weekendkrant van De Tijd.

Yvonne Zonderop

Yvonne Zonderop is zelfstandig auteur, gespreksleider en bestuurder met een lange journalistieke staat van dienst. Ze schrijft als vaste medewerker sinds 2010 voor de Groene Amsterdammer en is o.a. voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Democratie en Media, lid van de Raad van Toezicht van omroep Human, lid van de Raad van Toezicht van instituut Clingendael, lid van de UNESCO Commissie Nederland en bestuurslid van het Vlaams/Nederlandse tijdschrift Ons Erfdeel.

Organisatie: deBuren i.s.m. Medianet Vlaanderen.

Met het CovidSafe Ticket (CST) kunnen we evenementen organiseren zonder sociale afstand of masker. Vanaf oktober 2021 heb je een CovidSafe Ticket en een identiteitsbewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort) nodig om toegang te krijgen tot onze activiteiten in Brussel. Het CST is geen apart document. Het Covid-certificaat (QR-code) dat je vindt in de CovidSafe app, op de digitale kanalen of dat u via de post kreeg toegestuurd volstaat.

 

Je kunt een CovidSafe Ticket krijgen in één van de volgende situaties:

 

Je bent in het bezit van een vaccinatieattest: je bent langer dan 2 weken volledig gevaccineerd
Je beschikt over een herstelattest dat minder dan 6 maanden oud is.
Je hebt een PCR-test laten doen met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 2 dagen).
Je hebt een snelle antigeentest laten uitvoeren door een medisch geschoold persoon, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 1 dag).
 

Bij het scannen ziet ons personeel alleen je naam, geboortedatum en de QR-code. Er worden geen persoonlijke gezondheidsgegevens met ons gedeeld.

 

Hoe kom je aan een CovidSafe Ticket?

 

Voor mensen met een smartphone: download de applicatie CovidSafeBE op covidsafe.be of via de store van uw smartphone. De activering van deze toepassing vereist een verbinding met eHealth of Itsme.
Voor wie geen smartphone heeft: het Covid Safe Ticket kan online worden gedownload in pdf-formaat en vervolgens worden afgedrukt via www.mijngezondheid.be.


Dank en tot ziens bij deBuren!

Mediacafé
Politiek & samenleving
Media

Dit evenement vond plaats op dinsdag 23 november 2021

De Markten , Oude Graanmarkt 5 , Brussel

Vertel het verder:
Reserveer hier je gratis ticket! dinsdag 23 november 2021 19:30 - 21:00