Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2021? Finale Antwerpen

Met Jennifer Muntslag, Rashif El Kaoui, Tobi Lakmaker, Elsbeth Etty, Annemie Tweepenninckx en Michaël Bloos

Tijdens deze finale, die tegelijkertijd plaatsvindt in Amsterdam en Antwerpen, gaan we samen met het publiek op zoek naar het beste erotische kortverhaal. Geniet van deze vijfde editie vol erotiek en livemuziek en stem je favoriete verhaal naar de overwinning.

Jennifer Muntslag is de gastvrouw van de finale in Antwerpen en de acht verhalen worden er voorgelezen door Rashif El Kaoui, Maxine Palit de Jongh, Annemie Tweepenninckx en Michaël Bloos. We gaan in gesprek met juryleden Tobi Lakmaker en Elsbeth Etty en de band monokimono zorgt voor passende muzikale intermezzo´s. Het publiek in beide steden beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt van deze lustrumeditie.


Inkom: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Het Rode Oor

 

De winnaar krijgt 'Het Rode Oor' en een geldprijs van 350 euro. Alle finalisten krijgen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd, krijgen een illustratie en een podcastversie. Dit jaar reiken we voor het eerst ook ´Het Rode Oortje´ uit: een eervolle vermelding van de jury.

 

In het voorjaar selecteerde een vakkundige jury uit meer dan tweehonderd inzendingen uit Nederland en Vlaanderen acht erotische kortverhalen die meedingen naar Het Rode Oor 2021. De finalisten zijn Barbara Ericx, Marlen Hendriks, Monica Boschman, Pieter Olde Rikkert, Tülin Erkan, KRJ tochthond, Jan Wester en Lise Delabie.

 

De jury van Het Rode Oor 2021 bestaat uit Eva Berghmans (journaliste bij De Standaard en finaliste van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair critica, columniste en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournaliste), Abdelkader Benali (schrijver) en Tobi Lakmaker (schrijver).

Over de sprekers

monokimono is het Nederlandstalig popproject van singer-songwriter Ben Tanghe. Begeleid door stuurloze synthesizers en zijn warme slackergitaar zingt hij over de tijd en het verlangen.

Jennifer Muntslag (presentator)

Jennifer Muntslag alias JNM the Naked MC maakt muziek, presenteert, zingt, acteert en geeft workshops. Ze groeide op in Amsterdam, verhuisde naar Almere en keerde terug naar de hoofdstad om te studeren en werken. Van jongs af staat ze graag in de spotlights met zang en zelfgeschreven nummers. Ze presenteerde onder meer Kunstbende, Amsterdam Roots Festival, woordkunstplatform Mind the Gap en Uitmarkt, was host/MC van o.a. Vieze Poezendek, Milkshake Festival, Kwaku en Into the Great Wide Open. Ze vormt samen met Clifford Goilo en Tieka Masfar pop/rap-formatie RBBP.

Rashif El Kaoui (voordracht)

Rashif El Kaoui studeerde in 2014 af als master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, audiomaker en schrijver. Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS en werkt als maker bij de Monty in Antwerpen en Theater Zuidplein in Rotterdam. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project en de gelijknamige podcast De Man is Lam, over man-zijn anno nu. Hij schrijft essays en columns voor De Standaard, Knack en Poëziekrant en werd reeds gepubliceerd in Das Magazin.

Maxine Palit de Jongh (voordracht)

Maxine Palit de Jongh (1993) schrijft toneel, poëzie, proza en scenario en combineert deze vormen in haar werk. Ze is gefascineerd door verrassing en dialogen waarin ongemak tot wonderlijke ontmoetingen leidt. Ze heeft geschreven voor en voorgedragen bij Mooie Woorden, Orkest de Ereprijs,  Poezieclub/Awater  en Theaterkrant Magazine.  Maxine is afgestudeerd aan Writing for Performance aan de HKU en is onderdeel van Slow Writing Lab VI  van Het Nederlands Letterenfonds. Bij NFF Talent: Writersroom in samenwerking met ROSE stories presenteerde ze scènes uit haar scenario 'Monarchen'.  In oktober komt 'Morgen durf ik alles' uit waarbij Maxine met zes andere schrijvers gedichten voor kinderen schreef over angst en durven in opdracht van Theatergezelschap BonteHond.

Annemie Tweepenninckx (voordracht)

Annemie Tweepenninckx is woordkunstenaar. Dat brengt haar naar radio en televisie, met intussen ruim 20 jaar ervaring als stem bij VRT. Vijftien jaar lang interviewde ze kunstenaars voor Klara en Radio1. Als voice-over leest ze kunst- en natuurdocumentaires in en ze is offscreen omroepster voor één. Ze speelde meerdere theatermonologen en kleinere rollen voor film en televisie. Als gastdocent Interview en Cultuurradio begeleidt ze hogeschoolstudenten RITCS Radio. In eigen tijd schrijft ze aan een verhaal, bij gelegenheid verschijnen er columns en ze tekent. En daarnaast is er nog de zee.

Michaël Bloos (voordracht)

Acteur, theatermaker en presentator Michaël Bloos studeerde aan de toneelschool in Arnhem. Hij werkte sindsdien met talloze regisseurs en gezelschappen, zowel als acteur als medemaker, o.a. bij Paul Koek, Mirjam Koen, ´t Barre Land, Discordia en Suze Millius. Daarnaast werkte hij veelvuldig bij Stichting Nieuwe Helden waar een duurzame samenwerking is ontstaan. In die jaren heeft Michaël zich ontwikkeld tot creator die verschillende multidisciplinaire projecten initieert, waaronder zijn Universum van de Waanzin.

© Renée de Groot

Tobi Lakmaker (jurylid)

Auteur Tobi Lakmaker schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. In februari 2021 verscheen zijn romandebuut De geschiedenis van mijn seksualiteit bij Das Mag.

Elsbeth Etty (jurylid)

Elsbeth Etty is auteur, literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Ze schreef essays en columns voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Voor Liefde is heel het leven niet (1996), haar biografie van Henriette Roland Holst, werd ze bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met Maak jezelf maar klaar. Ze ontving in 2008 de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek vanwege haar scherpe analyses van maatschappelijke problemen. In 2011 maakte ze de bloemlezing De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen (Prometheus). In het voorjaar van 2019 verscheen In de man zit nog een jongen (Nijgh & van Ditmar), een portret van Willem Wilmink. In het najaar van datzelfde jaar verscheen van haar hand Minnebrieven aan Maarten (De Arbeiderspers), over Maarten ’t Hart en zijn oeuvre.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.
Het Rode Oor
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 10 oktober 2021

Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zondag 10 oktober 2021 20:00 - 22:00