Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Hoe staat het met onze taal?

Met Ingrid van Alphen, Peter-Alexander Kerkhof, Eline Zenner en Iris Muis

Spreken mannen anders dan vrouwen? Waarom ontwikkelen we een eigen ´taaltje´ met geliefden en familie? Hoe klonk het Oudnederlands? Zijn zoekalgoritmes van vacaturesites neutraal?

4 complexe topics, 4 experts, 4 kleine maar verzadigende porties brainfood. Oftewel: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Tijdens een aflevering van MDMU geven we het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten en vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. Kennis is macht, en na deze explainersessies ga je gegarandeerd slimmer naar huis.

 

Voor deze editie tijdens de Week van het Nederlands duiken we in de wereld van onze taal. Selma Franssen is leergierige moderator van dienst. Na elke explainer is er tijd voor jouw vragen en op het einde van de avond ga je ongetwijfeld een beetje slimmer naar huis.

 

Tijdens deze editie geven we het woord aan de volgende experts:

 

- Spreken mannen anders dan vrouwen?

=> Sociolinguïste Ingrid van Alphen

 

- Hoe klonk het Oudnederlands? 

=> Historisch-taalkundige Peter-Alexander Kerkhof

 

- Waarom ontwikkelen we een eigen ´taaltje´ met geliefden en familie? 

=> Sociolinguïste Eline Zenner

 

- Zijn zoekalgoritmes van vacaturesites neutraal?

=> Iris Muis (projectmanager & expert data-ethiek aan Utrecht Data School)

 

Heb je een vraag voor één van deze experts? Stel een vraag vooraf via info@selmafranssen.nl of live tijdens het programma op 7 oktober.


Inkom: €5 basisprijs | €3 reductieprijs ((-26/65+/werkzoekenden). Je vindt Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd ook op Facebook. Kan je de sessies niet live volgen? Check onze podcast Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd en beluister de afleveringen achteraf (via Spotify, Apple Podcast of Soundcloud).

© Victorine van Alphen

Ingrid van Alphen

Ingrid van Alphen is gepensioneerd universitair docente en senior onderzoekster Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt nog steeds op het gebied van de sociolinguïstiek en de pragmatiek (gespreksvoering). Zij is gespecialiseerd in taal- en gendervraagstukken en gepromoveerd op gesprekken van Nederlandse 15-jarige meisjes en jongens. Zij schreef o.a. over de beroepsnamendiscussie, seksismen in de Word-thesaurier en het stellen van vragen door meisjes en jongens. Van Alphen is lid van de adviescommissie Genderinclusief Taalgebruik van de Nederlandse Taalunie.

Peter-Alexander Kerkhof

Historisch-taalkundige, etymoloog en historicus Peter-Alexander Kerkhof promoveerde in 2018 aan de Universiteit van Leiden en werkt als onderzoeker en docent aan de Universiteit van Gent. Hij bestudeert het taalcontact tussen Oudnederlands (ouder nog dan "hebban olla vogala") en Oudfrans en het gewone leven in de middeleeuwen. De rode draad in al zijn onderzoek is dat hij via de historische taalkunde inzicht probeert te krijgen in het leven van de gewone middeleeuwer.

Eline Zenner

Eline Zenner is professor sociolinguïstiek aan de KU Leuven. Eline studeerde Germaanse filologie aan KU Leuven van 2003 tot 2007. Ze startte haar opleiding vooral vanuit een interesse in literatuur, maar raakte al snel gepassioneerd door de Nederlandse taalkunde, gebrand om te ontdekken welke sociale dynamiek onze (onbewuste) keuzes sturen in communicatie. In 2007 behaalde Eline haar licentiaatsdiploma en in 2013 promoveerde ze met het manuscript Cognitive Contact Linguistics, waarvoor ze in 2015 de KANTL-prijs voor beste doctoraat in de Nederlandse taalkunde kreeg. In haar onderzoek richt zij zich onder andere op Engels-Nederlands taalcontact, de vraag hoe en vanaf wanneer kinderen de sociale betekenis van taalvariatie verwerven en de variatie tussen standaardtaal en tussentaal in kindgericht taalgebruik aan de Vlaamse eettafel.

Iris Muis

Na haar studie rechtsgeleerdheid en internationale betrekkingen, ontwikkelde Iris Muis een passie voor dataficatie en de impact daarvan op de maatschappij. Door deze interesse kwam zij in 2015 terecht bij Utrecht Data School, waar Iris zich meer heeft verdiept in data ethiek. Sindsdien heeft zij een aantal instrumenten ontwikkeld die organisaties ondersteunen bij het ontwikkelen van verantwoorde datapraktijken, waaronder De Ethische Data Assistent (DEDA) en het Impact Assessment Algoritmes en Mensenrechten (IAMA).

Organisatie: Curieus, Selma Franssen, deBuren en MO*
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Literatuur & taal
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 7 oktober 2021

De Markten , Oude Graanmarkt 5 , Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 7 oktober 2021 19:30 - 21:00