Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd | Wat is waar?

Met Jaron Harambam en Léonie de Jonge

Waarom zijn complottheorieën zo hardnekkig? Hoe werkt populisme en wat is de relatie tussen desinformatie en populisme?

Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Tijdens een sessie van MDMU geven we het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten en vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. En kennis verspreiden, dat kan gelukkig ook online. Voor twee online afleveringen op dinsdag 27 april en woensdag 28 april duiken we in de wereld van desinformatie.

 

Het wordt steeds moeilijker om op het internet een onderscheid te maken tussen echt nieuws en nepnieuws. We worden overspoeld door complottheorieën, stadslegendes, klimaatmythes en gezondheidsfabels. In deze aflevering geeft socioloog Jaron Harambam een presentatie over complotdenken in onze samenleving. Daarna legt politicoloog Léonie de Jonge uit hoe populisme precies werkt. Na elke uitlegsessie gaat journalist Selma Franssen met de spreker in gesprek en bieden we ruimte voor vragen uit het publiek.

 

Heb je een vraag voor Jaron Harambam of Léonie de Jonge? Stel een vraag vooraf via info@selmafranssen.nl of live in de chat op Facebook.


Gratis. Volg deze aflevering live via de Facebookpagina´s van deBuren, Curieus, De Markten en Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd. Kan je de sessies niet live volgen? Herbekijk ze via Facebook of check onze podcast Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd en beluister de uitlegsessies achteraf (via Spotify, Apple Podcast of Soundcloud).

Jaron Harambam

Jaron Harambam is interdisciplinair socioloog en postdoctoraal onderzoeker bij het Instituut voor Mediastudies aan de KU Leuven. Hij doet onderzoek naar desinformatie, complottheorieën en algoritmes in (sociale)media. Hij is breed geïnteresseerd in sociologische verschijnselen op het snijvlak van wetenschap, technologie en populaire cultuur. Hij promoveerde cum laude in de sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkte vervolgens als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam voordat hij in 2019 overstapte naar de KU Leuven. In 2020 verscheen zijn boek Contemporary Conspiracy Culture: Truth and Knowledge in an Era of Epistemic Instability. Hij is hoofdredacteur bij Tijdschrift Sociologie en lid van COST COMPACT, een Europees netwerk van wetenschappers die onderzoek doen naar complottheorieën.

Léonie de Jonge

Léonie de Jonge promoveerde in juli 2019 bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Cambridge. Sinds september 2019 werkt ze als assistent professor Europese politiek en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek naar rechts-populisme, Europese integratie, vergelijkende politiek, partijpolitiek en (sociale) media. Artikelen van haar zijn gepubliceerd op het wetenschapsblog Stuk Rood Vlees en ze is regelmatig geconsulteerd als expert door NPO Radio 1, RTL Televisie (Luxemburg), BBC Newsweek en Economist.

Organisatie: Curieus, Selma Franssen, deBuren, De Markten en MO*
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op dinsdag 27 april 2021

Via Facebook Live, ONLINE

Vertel het verder:
Gratis via Facebook Live dinsdag 27 april 2021 20:00 - 20:45