Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers: Klimaat en spel

Met klimaatwetenschapper Valerie Trouet
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

Iedere zet met de pion in het klimaatbeleid kan grote veranderingen teweegbrengen die bepalend zijn voor de toekomst van onze planeet.

Hoewel time’s up de gepaste spelvorm zou zijn, gezien de catastrofale gevolgen waar de wetenschap ons al jaren voor waarschuwt, lijkt het beleid meer op een potje patience. Misschien is het wel tijd om de natuur zelf het spel te laten spelen. De bomen wachten ons op met een boodschap. Klimaatwetenschapper en dendrochronologe Valerie Trouet onderzoekt het klimaat namelijk aan de hand van jaarringen in bomen. Ze neemt ons mee op wandel door het klimaatverhaal waarvan de meesten onder ons de bomen door het bos niet meer zien. Maar zij dus wel. Fiep van Bodegom modereert. 

 

We breken het spel ook op met literair talent! Dichter en oud-schrijfresident Iduna Paalman voedt het debat met een antwoord op de spreker. En we eindigen de avond met toneelspel: Jens Meijen en Ellis Meeusen brengen een fragment uit het klimaatstuk dat ze schreven naar aanleiding van de bundel Zwemlessen voor later.

 

 


Online via Zoom. 3 euro, gratis voor studenten.

Meer over de sprekers... 

© Geoff Notkin

Valerie Trouet

Valerie Trouet is professor aan het Laboratorium voor Boomringonderzoek aan de Universiteit van Arizona. Ze behaalde haar doctoraat in bio-ingenieurswetenschappen aan de KULeuven in België in 2004 en werkte aan PennState University en aan het Swiss Federal Research Institute WSL voordat ze naar Tucson, AZ, verhuisde. Valerie is al bijna twee decennia dendrochronoloog en haar onderzoek richt zich op het klimaat van de afgelopen ~ 2000 jaar en hoe dit menselijke systemen en ecosystemen heeft beïnvloed. Ze heeft meer dan 70 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, is een University of Arizona Distinguished Scholar en een Kavli Fellow van de National Academy of Sciences. Haar onderzoek is onder meer gepubliceerd in de New York Times, The Washington Post, The Guardian en National Geographic. Valerie's eerste boek, Tree Story, werd in het voorjaar van 2020 uitgegeven door Johns Hopkins University Press. De Nederlandse vertaling - Wat bomen ons vertellen - won de Jan Wolkersprijs 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek.

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

© Marianne Hommersom

Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) schrijft poëzie, proza en toneelteksten. Haar werk verscheen onder andere in De Gids, Revisor, Het Liegend Konijn, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Ook is ze vaste columnist voor het platform Hard//hoofd. In 2019 verscheen haar debuutbundel De grom uit de hond halen. Ze studeerde Duits en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn.

© Jens Meijen

Jens Meijen

Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij HUMO en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. In 2016 werd hij de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. In 2019 verscheen zijn eerste dichtbundel, Xenomorf (De Bezige Bij), die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs in 2020, en in 2021 verschijnt zijn debuutroman De Lichtjaren. Hij werkte mee aan de podcast Groen Gebladerte voor de VRT en deBuren, en maakt samen met mederesident Ellis Meeusen Wat de honden aten, een performance over het klimaat . Zijn Parijstekst Constellaties wordt gepubliceerd in DW B. 

© Marianne Hommersom

Ellis Meeusen

Ellis Meeusen (1993) studeerde af als actrice, theatermaakster en schrijfster aan LUCA School Of Arts in Leuven. Haar kortverhaal vloed werd gepubliceerd door literair tijdschrift Das Magazin en haar eerste toneeltekst Faren werd in 2019 uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Wat ze schrijft, houdt vaak het midden tussen poëzie, proza en theater en vertrekt niet zelden vanuit een fascinatie voor het niet-geleefde leven. In Parijs begon ze aan het kortverhaal Als er iemand naar je kijkt (werktitel), voor het eerst in proza. 

Organisatie: deBuren
Spelbrekers
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op dinsdag 9 februari 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! dinsdag 9 februari 2021 20:00 - 21:00