Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
De drugseconomie is booming in Vlaanderen en Nederland. Hoe keren we het tij?
Begin november vond de politie een lading van 11.500 kilo cocaïne in de Antwerpse haven: wereldnieuws en een absoluut record. De afgelopen jaren worden steeds vaker grote partijen drugs onderschept, zowel in Antwerpen als in de haven van Rotterdam, met als hoogtepunt de eindejaarsperiode. Hoe komt het toch dat de drugsmaffia beter dan ooit als een parasiet - en ondanks corona en andere perikelen - op onze haveneconomie blijft teren? Wat zijn de gevolgen? Hoe kan hieraan paal en perk gesteld worden en hoe kan de samenwerking tussen België en Nederland op dit gebied verbeterd worden?
Hierover gaan we in discussie met de volgende experts:
Voor uitgebreidere biografieën van de sprekers, zie onderaan deze pagina.
Bob Van Den Berghe is een expert op het gebied van de misdaadbestrijding, werkzaam voor het UNODC WCO Container Control Programme (CCP) in Wenen. in Oostenrijk. Van 2014 tot en met 2020 was hij regionaal coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van het CCP in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met als standplaats Panama. Daarvoor werkte Bob voor de federale gerechtelijke politie in België. Van 2000 tot 2014 maakte hij deel uit van het federaal anti-narcoticateam van de federale gerechtelijke politie in de haven van Antwerpen.
Tom Blickman is Senior Project Officer bij het Transnational Institute (TNI), gevestigd in Amsterdam. Sinds 1997 werkt hij voor het TNI Drugs & Democracy Programme. Hij is gespecialiseerd in internationaal drugsbestrijdingsbeleid en de VN-verdragen, de drugsmarkt, witwaspraktijken en georganiseerde misdaad. Tom is een regelmatige spreker op internationale beleidsconferenties en adviseert over ontwikkelingen op het gebied van drugs. Hij is co-redacteur van de TNI Drug Policy Briefings.
Yarin Eski is universitair docent Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Gedoctoreerd in de criminologie, onderzoekt Yarin maritieme (haven)beveiliging aan de hand etnografisch veldwerk, met kritisch oog voor de veiligheidspraktijk en het veiligheidsbeleid. Zijn onderzoek heeft onder andere plaatsgevonden in de havens van Amsterdam, Glasgow, Hamburg, Koper, Moerdijk, het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam.
Dit evenement vond plaats op dinsdag 15 december 2020
Via Zoom, ONLINE