Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Radiodoc ´Naar Istanbul´ | Meet-up met makers, experts en publiek

Michaël Bloos, Amber Bloos, Wederick De Backer, Wouter Kusters, Bart Marius en Linda Duits

Op 21 november 2017 vertrekt de vader van Michaël en Amber Bloos naar Istanbul. Een paar weken later worden zij gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de boodschap dat hun vader alles, inclusief zichzelf, is kwijtgeraakt en dat ze niet weten waar hij is. Michaël en Amber maakten samen met Wederick De Backer en Marc Alberto de radiodocumentaire Naar Istanbul over de zoektocht naar hun vader. Naar aanleiding van deze radiodocumentaire (te beluiseren via NPO 1 Radio Doc), organiseren we in De Balie in Amsterdam een meet-up met de makers, Wouter Kusters, Bart Marius en publiek.

De radiodocumentaire is een surrealistische zoektocht door de nauwe straten van een eeuwenoude stad. Terwijl hun psychotische vader in een geheel andere werkelijkheid door diezelfde stad dwaalt. Via Whatsapp audio-berichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader. Je hoort de trillingen in stemmen, het schakelen van heel praktisch naar emotioneel, het maken van grappen om het maar vol te houden. Dit alles in het decor van een ronkende oude stad, waar de lucht langs de microfoon blaast, auto’s toeteren, minaretten schallen en drukke kleine steegjes het geluid vervormen.

 

Michaël en Amber maakten Naar Istanbul samen met radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto. Linda Duits gaat met de makers Michaël, Amber en Wederik, klinisch psycholoog en kunsthistoricus Bart Marius (Museum Dr. Guislain) en filosoof, taalwetenschapper en schrijver Wouter Kusters in gesprek over het maakproces, over psychische kwetsbaarheid & normaliteit en het kruispunt tussen psychiatrie en kunst.

 

Universum van de Waanzin

 

De radiodocumentaire is gemaakt in coproductie met deBuren en maakt onderdeel uit van een groter artistiek project Het Universum van de Waanzin van Stichting Nieuwe Helden. Samen met partners uit kunst- en zorg en andere makers werken Michaël en Amber aan een Universum van de Waanzin, een doorlopend onderzoek naar identiteit en psychische kwetsbaarheid, naar het grensgebied tussen spel en waanzin in de vorm van theater, film, podcasts en ontmoetingen.


Tickets: € 5 live in zaal (11 zitjes) en gratis via livestream. Inschrijven is verplicht.

Michaël Bloos

Acteur, theatermaker en presentator Michaël Bloos studeerde aan de toneelschool in Arnhem. Hij werkte sindsdien met talloze regisseurs en gezelschappen, zowel als acteur als mede-maker, o.a. bij Paul Koek, Mirjam Koen, ´t Barre Land, Discordia en Suze Millius. Daarnaast werkte hij veelvuldig bij Stichting Nieuwe Helden waar een duurzame samenwerking is ontstaan. In die jaren heeft Michaël zich ontwikkeld tot creator die verschillende multidisciplinaire projecten initieert, waaronder zijn Universum van de Waanzin.  

© Anner Harbers

Amber Bloos

Cultuursocioloog Amber Bloos studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de UvA en volgde de Master Art, Culture en Society (cultuursociologie) aan de Erasmus Universiteit. Met haar masterscriptie over outsider art, studeerde ze cum laude af. Ze begon bij Stichting Nieuwe Helden als stagiair internationalisering en ging na een jaar binnen dezelfde organisatie aan de slag als projectleider van De Man Is Lam. Nu vervult Amber de rol van artistiek coördinator, zowel binnen Stichting Nieuwe Helden als binnen het project het Universum van de Waanzin.  

Wederick De Backer

Wederick De Backer maakt audiofictie, radiodocumentaires en podcasts. Hij studeerde in 2013 af als radiomaker aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn producties vonden hun weg naar zenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS. Hij won de prijs voor beste hoorspel op de prestigieuze Europese mediaprijs Prix Europa. Hij is ook één van de drijvende krachten achter de podcast Plantrekkers.

Wouter Kusters

Wouter Kusters is filosoof en schrijver. Hij werkt voor de Stichting Psychiatrie en Filosofie en is redacteur bij enkele uitgeverijen. In 2004 schreef hij Pure waanzin. Op zoek naar de psychotische ervaring en in 2014 verscheen Filosofie van de waanzin. Fundamentele en grensoverschrijdende inzichten. Voor beide werken ontving hij de Socratesbeker voor het beste, meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.

Bart Marius

Klinisch psycholoog en kunsthistoricus Bart Marius is artistiek leider van Museum Dr. Guislain in Gent, een museum waar psychiatrie en kunst elkaar kruisen. Als curator van tentoonstellingen over angst, oorlog, trauma, melancholie en depressie voedt hij historische en actuele discussies over psychiatrie en geestelijke gezondheid, zorg, kunst en waanzin. Het museum draagt op die manier bij tot een genuanceerde en veelzijdige benadering en bewustwording van de wijze waarop een samenleving omging en omgaat met personen en groepen die ze als anders beschouwt. Naast zijn werk als curator schrijft Bart Marius regelmatig artikels over de geschiedenis van de psychiatrie en outsider kunst.

Linda Duits

Linda Duits is auteur en werkt als onafhankelijk sociale wetenschapper. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. In 2010 richtte zij samen met Cem Gömüsay Diep Onderzoek op, een bureau gespecialiseerd in populaire cultuur. Daarnaast maakt zij de podcastseries Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen. Duits publiceerde de boeken Seks op z´n Duits (2018), Meisjes Kijken (2013) en Dolle Mythes (2017) en schreef artikelen en opinies voor Folia, Brainwash, Wings, Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Organisatie: deBuren en Stichting Nieuwe Helden
Politiek & samenleving
Podium & muziek

Dit evenement vond plaats op woensdag 2 december 2020

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Vertel het verder:
Tickets live in zaal & livestream woensdag 2 december 2020 20:00 - 21:30