Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Blijven media en journalistiek in Vlaanderen en Nederland voldoende kritisch en onafhankelijk tijdens de coronacrisis? Daarover gaan we in discussie tijdens dit Mediacafé.
Tijdens de lockdown voor de zomer was het veel lastiger voor journalisten om hun werk te doen, ook inhoudelijk was de impact groot. Het nieuws werd – en wordt nog altijd – volledig gedomineerd door corona. Overheid en wetenschappers werden belangrijkere bronnen. De ongebruikelijke situatie roept belangrijke vragen op, zoals:
Over deze en andere vragen debatteren de volgende sprekers:
Moderator: Piet Depuydt (redacteur De Tijd)
Uitgebreidere info over de sprekers, zie hieronder.
Elke Cloots doceert Mediarecht aan de Universiteit Antwerpen. Ze is een prominente specialiste in het EU-recht, het grondwettelijk recht en het recht van de mensenrechten. Ze studeerde rechten aan de universiteiten van Leuven en Oxford, aan King’s College in Londen en aan het European University Institute te Firenze. Sinds 2017 is Elke lid van de Jonge Academie. Elke stond ook mee aan de wieg van het advocatenkantoor Demos Public Law. Als advocate treedt ze op voor de hoogste nationale en Europese rechtscolleges.
Pol Deltour is Nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Hij studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1990-98 was hij politiek en juridisch verslaggever bij dagblad De Morgen. Sinds november 1998 is hij nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de koepelvereniging Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB).
Jaron Harambam is als interdisciplinair socioloog werkzaam aan het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven en doet onderzoek naar complottheorieën, aanbevelingsalgoritmes en (social) media. Zijn proefschrift, waarop hij cum laude promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gebaseerd op etnografisch onderzoek in het Nederlandse complotdenkersmilieu en verschaft een inlevend sociologisch perspectief van een gemarginaliseerde subcultuur.
Margo Smit is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en sinds 1 januari 2017 ombudsman voor de journalistieke programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Daarvoor, vanaf 1 augustus 2015, was ze ombudsman van de NOS (Nieuws, Sport en Evenementen). Tot 1 augustus 2015 was Smit directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ. Daarvoor werkte ze o.a. tot juni 2009 als programmamaker voor de KRO-TV-programma's Reporter (onderzoeksjournalistieke documentaires) en Profiel (biografieën van bijzondere personen).
Dit evenement vond plaats op dinsdag 8 december 2020
ONLINE