Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wat is gendersensitieve geneeskunde?

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd met Toine Lagro-Janssen

In de medische wetenschap stond het mannenlichaam eeuwenlang centraal. Met enorme risico's voor de gezondheid van vrouwen als gevolg. Mannelijke en vrouwelijke patiënten verschillen van elkaar als het aankomt op het ontstaan van klachten, symptoomperceptie, klachtpresentatie en communicatie.

Bovendien beïnvloedt de sekse van de hulpverlener de benadering en behandeling van de patiënt en zijn/haar klacht. Emeritus-hoogleraar Toine Lagro-Janssen is vanaf het begin van haar carrière gericht op onderzoek naar en implementatie van gendersensitieve geneeskunde en geeft een explainer hierover. Daarna volgt een gesprek met Selma Franssen en is er ruimte voor vragen uit het publiek.

 

Moeilijke dingen makkelijk (online) uitgelegd 

 

Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. En kennis verspreiden, dat kan gelukkig ook online. In oktober organiseren we opnieuw vier afleveringen via Facebook Live. Op woensdagen in oktober duiden onze experten om 19:30 via Facebook Live een complex onderwerp, daarna is er tijd voor jouw vragen. Van elke explainer publiceren we in de week volgend op de livesessie een podcastversie in het online magazine, voor wie liever geen Facebook gebruikt.

 

Heb je een vraag voor Toine Lagro-Janssen? Stel ze via de Facebook chat tijdens de livesessie of stuur ze vooraf door naar info@selmafranssen.nl.


Volg deze talk live via de Facebookpagina´s van deBuren, Curieus en Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd. Wie niet op social media zit, kan achteraf ook de podcast van maker Yelena Schmitz beluisteren.

© Desiré van den Berg

Toine Lagro-Janssen

Prof. dr. Toine Lagro-Janssen werkte van 1977 tot 2013 als huisarts in een academische huisartspraktijk. Van 1996 tot 2013 was zij als hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek richtte zich in het bijzonder op bekkenbodemproblematiek, seksueel misbruik en familiaal geweld en op genderaspecten in het medisch onderwijs. Ze was onder meer hoofd van het kenniscentrum 'Sekse en diversiteit in het Medisch onderwijs' en voorzitter van de NHG-werkgroep Vrouw en Huisartsgeneeskunde, van de kaderopleiding urogynaecologie, van het Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren RU en van de opleidingscommissie Geneeskunde.

Organisatie: deBuren, Curieus, Selma Franssen en Yelena Schmitz
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 27 oktober 2020

Via Facebook Live, ONLINE

Vertel het verder:
Volg de lezing hier via Facebook Live! dinsdag 27 oktober 2020 19:30 - 20:00