Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Het nucleaire gezin is ooit als natuurlijk neergezet. Jaloezie wordt bijvoorbeeld als een logische reactie gezien op een partner die ook andere lovers ziet. Dat zou een vorm van bescherming zijn: van het nageslacht, je bezit. Monogamie is zo als vanzelfsprekend bij een heteroseksueel, gezond en rijk leven gaan horen. Non-monogame gemeenschappen en personen werden algauw als onbeschaafd neergezet.
Tijdens deze livesessie reflecteert schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos op non-monogamie in een monogame tijd. Met covid-19 wordt monogamie opnieuw als biologisch noodzakelijk bestendigd: het helpt tegen de verspreiding van het virus. Hoe verzetten we ons hiertegen en waarom zouden we dat doen?
Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. En kennis verspreiden, dat kan gelukkig ook online. Elke donderdag in mei om 19:00 duidt een van onze experten via Facebook Live een complex onderwerp dat te maken heeft met de coronacrisis, daarna is er tijd voor jouw vragen.
Moeilijke Dingen Makkelijk (online) Uitgelegd wordt georganiseerd door deBuren, Curieus en Selma Franssen
Volg deze talk live via de Facebookpagina van deBuren. Wie niet op social media zit, kan achteraf ook de podcast beluisteren. Ontvang je die graag in je mailbox? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Simon(e) van Saarloos (1990, Summit, New Jersey) is schrijver en filosoof. Van Saarloos publiceerde meerdere boeken, waaronder een roman en een columnbundel. In Enz. Het Wildersproces (2018) deelt Van Saarloos een feministisch en queer verslag van de rechtszaak tegen politicus Geert Wilders. Lees hier een bespreking van het boek, of bekijk het recent gepubliceerde stuk over de Gezi Park rechtszaak in Turkije. In Het monogame drama, bekritiseert Van Saarloos het monogame denken, dat niet alleen bepaalt hoe we romantisch leven, maar ook hoe we over bezit, hiërarchie en veiligheid denken. De Engelse vertaling, Playing Monogamy, werd geprezen door internationale auteurs zoals Jack Halberstam, Mona Eltahawy en Leni Zumas. Beluister de MutiAmory podcast voor een gesprek over de filosofie van nonmonogamie.
Van Saarloos’ laatste boek, Herdenken herdacht (2019) is een essay over queer vergeetachtigheid, wit herinneren en belichaamd herdenken. De presentatie van het boek in het Compagnietheater Amsterdam is hier terug te zien.
Van Saarloos cureert samenwerkingen tussen kunstenaars, activisten en academici en verschijnt zelf ook regelmatig op het podium als spreker, interviewer en performer.
Dit evenement vond plaats op donderdag 14 mei 2020
Vanuit uw kot, ONLINE