Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Alles wat je altijd al wilde weten over AI en journalistiek, maar niet durfde te vragen.
Nieuwe aflevering in onze reeks Mediacafés. Wat betekent de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor media en journalistiek? Helpen we straks fake news de wereld uit dankzij geautomatiseerde factcheck-technieken, of kunnen we juist steeds minder vertrouwen wat we zien en lezen omdat de journalist naar de achtergrond verdwijnt? Hoe kan kunstmatige intelligentie journalisten helpen hun werk beter te doen? Wat zijn de risico’s?
Debat met:
Organisatie: deBuren i.s.m. VVOJ, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Journalismfund.eu & MediaNet Vlaanderen.
Daniëlle Arets is associate lector Journalistiek en innovatie aan de Tilburgse Fontys Hogeschool Journalistiek en docent aan de Design Academy in Eindhoven. Vragen die haar bezig houden zijn: hoe kunnen we met inzet van opkomende technologie nieuwe verhalen vertellen en het publiek beter betrekken bij het journalistieke proces? Hoe zorgen we ervoor dat journalisten slimmere luizen in de digitale pels worden? Hoe geven we het journalistieke onderwijs van de toekomst vorm? Daniëlle heeft ook haar eigen bedrijf Capada, waar ze werkt ze als designonderzoeker, journalist en moderator.
Ike Picone is professor Media en Journalistieke Studies aan de Vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en Senior Researcher bij de onderzoeksgroep IMEC-SMIT. Zijn expertise ligt op het gebied van disruptie op het snijvlak van journalistiek, technologische innovatie en democratie. Picone onderzoekt hoofdzakelijk participatief nieuwsgebruik: hoe burgers nieuws delen, becommentariëren en produceren. Kwesties die hem daarbij bezighouden zijn de veranderende relatie tussen burgers en journalisten en de democratische rol van nieuwe media. Picone is lid van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek.
Tom Van de Weghe is een bekroonde journalist en documentairemaker voor de VRT. In de zomer van 2018 vertrok hij voor een jaar naar de Verenigde Staten om voor Stanford University onderzoek te doen naar naar kunstmatige intelligentie in de strijd tegen fake news. Hij ontving hiervoor de prestigieuze John S. Knight Fellowship voor innovatie in de journalistiek. Van de Weghe leidde VRT's Washington Bureau van 2012 tot eind 2016. Bij zijn terugkeer naar Brussel werkte hij als geopolitiek risicoanalist, voortbouwend op zijn kennis van China, de Verenigde Staten, Rusland en Noord-Korea, opgedaan tijdens zijn verschillende correspondentschappen.
Elger van der Wel is freelance journalist en gespecialiseerd in digitale ontwikkelingen en innovatie binnen de journalistiek & media en tech. Hij begon zijn loopbaan bij de NOS, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de huidige NOS-site. In 2015 zette hij het NOS Lab op en daarbinnen diverse innovatieprojecten. Vervolgens werkte hij twee jaar als Chief Content bij OK GO. Hij initieerde de podcast Rush Talk, die hij nog steeds presenteert. Daarnaast treedt hij al jaren regelmatig op als nerd (of 'tech-expert') in de media. Elger presenteert ook een programma op Glow FM in Eindhoven, waar hij tevens zendermanager is.
Raf Njotea is scenarist, treedt regelmatig op als moderator en werkte tot voor kort bij Journalismfund.eu, Europees fonds voor Onderzoeksjournalistiek.
Dit evenement vond plaats op donderdag 14 november 2019
Zebrastraat, Zebrastraat 32, Gent