Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De nieuwe feministische leeslijst

Marja Pruis vernieuwt de canon van feministische teksten en gaat erover in gesprek met Bregje Hofstede
© Keke Keukelaer

‘Het is kenmerkend voor het feminisme dat iedere generatie het opnieuw moet uitvinden.’ Schrijver en journalist Marja Pruis voegt het woord bij de daad en gaat op zoek naar een nieuwe theoretische onderbouwing van het feminisme, in verleden en heden. 

De Nederlandse schrijfster en journaliste Marja Pruis wil met De nieuwe feministische leeslijst een brug slaan tussen de theorie van toen en het activisme van nu. In het boek vind je de must-reads van het (nieuwe) feminisme, van The Bell Jar van Sylvia Plath tot Bad Feminist van Roxane Gay, van Het perpetuum mobile van de liefde van Renate Dorrestein tot De gesluierde Eva van Nawal el Sadaawi. Je ontdek er met andere woorden alles wat je gelezen moet hebben als feminist van de derde generatie. Goedgeplaatste schrijvers en essayisten laten bovendien hun licht schijnen over het onderwerp. Onder hen ook Bregje Hofstede, die een essay aanleverde over Virginia Woolf.

 

Selma Franssen gaat met Hofstede en Pruis in gesprek over De nieuwe feministische leeslijst.


Dit programma is onderdeel van het Passa Porta Festival. Dagpas aan 15 euro (-26 aan 13 euro), weekendpas aan 25 euro (-26 aan 23 euro).

Feminisme van de derde generatie?

Recht op onderwijs en stemmen, daar was het vrouwen vooral om te doen tijdens de eerste feministische golf in de tweede helft van de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Recht op betaald werk en algemene ontvoogding van de man domineerden de tweede feministische golf in de jaren 1960 tot 1980. En nu is er #MeToo: een brede beweging tegen geweld en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen, een symptoom van een derde feministische golf die ijvert voor een volledige gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Meer over de sprekers

© Keke Keukelaer

Marja Pruis

Marja Pruis (1959) is schrijfster en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Met romans als Bloem, De vertrouweling en Atoomgeheimen werd ze genomineerd voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Haar essayboek Kus me, straf me werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs, voor haar essaybundel Genoeg nu over mij ontving Pruis de J. Greshoff-prijs.

 

© Willemieke Kars

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) publiceert in diverse kranten en tijdschriften en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs verscheen in 2014 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil. Vervolgens deed Hofstede in de essaybundel De herontdekking van het lichaam een boekje open over haar burn-out, en in haar jongste roman Drift mijmert ze over een liefde en leven van weleer. Hofstede is lid van de feministische actiegroep De bovengrondse.

Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 31 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket voor het festival! zondag 31 maart 2019 13:30 - 14:30