Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
De Volksrepubliek China is het grootste communistische land ter wereld. Tegelijkertijd draait het kapitalisme er op volle toeren.
Er is één erkende politieke partij en de ideologie van Marx, Lenin en Mao valt letterlijk af te lezen uit de grondwet. Tegelijkertijd overvleugelt China de Verenigde Staten bijna als de grootste economische macht ter wereld. Het land heeft binnen het communistische systeem een geheel eigen vorm van staatskapitalisme voortgebracht waarin eigendomsrecht en zelfs erfrecht geen taboe meer zijn.
Is China nog werkelijk socialistisch te noemen zoals haar grondwet beweert? Wat zijn de wereldwijde implicaties van de opkomst van een grootmacht met een autoritaire staatsstructuur? En kan Europa afzijdig blijven als het conflict tussen China en de Verenigde Staten verder blijft escaleren?
Gesprek met Jonathan Holslag (professor Internationale Betrekkingen VUB), Stefan Blommaert (voormalig VRT-correspondent in Peking) en Annette Nijs (oprichtster van The China Agenda). De moderator is Michiel Hulshof, voormalig China-correspondent voor weekblad Vrij Nederland en het ANP. Ines Van Elderen, student rechten aan de VUB, schetst voorafgaand aan het debat het historische kader van de constitutie van China.
Stefan Blommaert kwam in De Afspraak al vertellen over zijn nieuwe boek De eeuw van Xi , net als in De wereld vandaag op Radio 1 (herbeluister vanaf 02:19:00).
Tickets: 5 euro basisprijs I 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.
Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven).
Jonathan Holslag is professor Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in de geopolitieke verhoudingen tussen China en Europa. Hierover schreef hij verschillende boeken en vult hij regelmatig columns in internationale kranten en tijdschriften. In het dit jaar verschenen Oorlog en vrede beschrijft hij een militaire wereldgeschiedenis van de afgelopen drieduizend jaar. Onlangs voegde hij zelf de daad bij het woord en trad toe als reserveofficier bij het Belgische leger.
Stefan Blommaert is journalist. Tijdens zijn carrière versloeg hij als buitenlandcorrespondent voor de Belgische openbare omroep de val van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. Nadien trok hij naar de Balkan, waar hij onder meer het beleg van Sarajevo meemaakte. Van 2012 tot 2014 was hij correspondent in Peking. Begin 2019 verschijnt zijn nieuwste boek, De eeuw van Xi. Hij kwam erover vertellen in De Afspraak en De wereld vandaag op Radio 1.
Annette Nijs was begin jaren 2000 Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze begon haar carrière bij Shell en gebruikte haar ervaring om bij Nyenrode Business Universiteit het Europe China Insititute op te richten. In 2009 verscheen haar boek China met andere ogen. Annette werkte 10 jaar voor CEIBS, de China Europe International Business School (top 10-ranking in de wereld). Haar inspanningen werden in 2015 bekroond met de toekenning van de Chinese Government Friendship Award, de hoogste overheidserkenning voor buitenlanders in China. In 2019 richtte zij The China Agenda op, een online platform van China experts. Haar nieuwe boek The China Factor komt uit in juni 2019.
Michiel Hulshof is voormalig China-correspondent voor Vrij Nederland en het ANP. Samen met Daan Roggeveen schreef hij het boek De Stad Die Naar Meneer Sun Verhuisde (2011) over de groei van megasteden in het binnenland van China. Hij deed onderzoek naar de Chinese invloed op de stedelijke ontwikkeling in Afrika. Michiel is daarnaast medeoprichter en -eigenaar van Tertium, een bureau voor strategische communicatie en burgerparticipatie in Amsterdam.
Ines Van Elderen is eerstejaarsstudent rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Wanneer ze zich niet verdiept in haar studie, volgt ze voordracht en schrijft ze gedichten en kortverhalen. Verder heeft ze belangstelling voor moderne kunst en mode, en zoekt ze graag nieuwe plaatsen op. De politieke evoluties in de wereld en in België volgt ze al enkele jaren op de voet. In Brussel komt Ines al sinds haar kindertijd en ze voelt zich dan ook opperbest in deze vrijzinnige straten.
Dit evenement vond plaats op dinsdag 7 mei 2019
deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel