Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | De Digitale Jungle

Over Tinder, trollen, nepnieuws, Google en digi-taal met Elisabeth Timmermans, Saïd Bataray, Linda van der Pol, Thomas Smolders en Lieke Verheijen

Vijf complexe topics en vijf experts die deze haarfijn en helder kunnen duiden. Oftewel: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Voor het eerst in Brussel.

Tijdens een sessie MDMU geven we het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten en vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. Kennis is macht, en na deze explainersessies ga je gegarandeerd slimmer naar huis.

 

Voor deze editie duiken we in de virtuele en digitale wereld. Selma Franssen is leergierige moderator van dienst. Tijdens deze editie geven we het woord aan de volgende slimmerikken:

 

  • Thomas Smolders | Hoe werkt Google en waarom is het geen neutrale adviesbaak?
  • Elisabeth Timmermans | Waarom werken Tinderalgoritmes niet altijd in jouw voordeel?
  • Saïd Bataray | Welke tactieken gebruiken trollen en wat kun je doen als je doelwit bent?
  • Lieke Verheijen | Waarom gebruiken jongeren in sociale media 'digi-taal'?
  • Linda van der Pol | Wie fabriceert nepnieuws, hoe wordt het geamplificeerd en kan je nepnieuws bestrijden?

Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden)

Meer over Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

 

Hoe kan het dat vluchten soms overboekt worden? Welke stappen moet een asielzoeker doorlopen om een asielaanvraag te doen? Hoe werkt een beleggingshypotheek? Wat gebeurt er achter de schermen als je iets opzoekt op Google? Waarom kent de Belgische belastingaangifte 885 codes en de Nederlandse 50? Waarom heeft Tinder er alle belang bij dat je nét niét je perfecte match vindt? Waarom is het niet zo evident om energie te halen uit het voortdurende klotsen van zeegolven? Als je het idee hebt dat onze samenleving steeds complexer wordt: je bent niet de enige. 

 

Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je politiek te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken. 

 

Daarom organiseert Curieus in samenwerking met Charlie Magazine heel graag enkele avonden Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd, o.a. in Gent, Oostende, Brussel en Leuven. In Brussel is deBuren de vaste partner. Tijdens een sessie MDMU geven we het woord aan een aantal experten die weten wat wij niet weten, vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. Kennis is macht, en na deze explainersessies ga je gegarandeerd slimmer naar huis. Selma Franssen is telkens leergierige moderator van dienst. 

Thomas Smolders

Toen Thomas Smolders tijdens zijn studie communicatiewetenschappen geen voldoening uit de leerstof haalde, trok hij op pad om zijn grote helden te interviewen en van hen te leren. Hij is gepassioneerd door technologie, campagnes en journalistiek en schrijft hierover als techjournalist voor De Tijd, De Correspondent en Charlie Magazine. In 2017 verscheen zijn debuut Achter onze schermen, over de impact van technologie op onze samenleving.

Elisabeth Timmermans

Elisabeth Timmermans werkt als communicatiewetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is gefascineerd door de invloed van media en technologie op onze relaties. Hebben dating apps invloed op onze manier van daten? Zijn we in staat om de juiste partner te kiezen wanneer de opties eindeloos lijken? Naast haar onderzoek schrijft Elisabeth ook voor Charlie Magazine. Op dit moment werkt Elisabeth aan een boek over dit onderwerp.

© Tandem Tech

Saïd Bataray

Saïd Bataray is IT´er en auteur. Hij werkt als redacteur bij Tandem Tech, een satellietsite van Geekster met een sociaal journalistieke insteek.

Lieke Verheijen

Lieke Verheijen is assistent professor bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en het onderzoeksinstituut Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt welke invloed het gebruik van nieuwe media heeft op de geletterdheid van jongeren. Zo focust ze zich onder meer op het gebruik van Emoji in moderne communicatie.

© Marianne Hommersom

Linda van der Pol

Linda van der Pol schrijft fictie en non-fictie. Ze is neerlandicus en cultuurhistoricus, is even bezeten door Flevoland als door oost-Europa en haar werk werd onder andere gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en bij Hard//Hoofd. Sinds september werkt ze als onderzoeksjournalist bij Investico. Begin dit jaar deed Linda uitgebreid onderzoek naar nepnieuws en achterhaalde ze waarom nepnieuwsbedrijven zich zo graag in Nederland vestigen.

Organisatie: Curieus, Charlie Magazine en deBuren
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 15 november 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 15 november 2018 19:30 - 21:30