Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het onbehagen van de vrouw

Met Marja Vuijsje, Anaïs van Ertvelde, Olave Nduwanje, Samira Saleh, Marieke Kindt, Shamisa Debroey, Ida Dequeecker en Bieke Purnelle

‘Mannen hebben het heerlijk, vrouwen hebben het rot.’ Met deze legendarische zin opende Joke Smit vijftig jaar geleden haar artikel Het onbehagen van de vrouw.

Het was het startsein voor de tweede feministische golf. Smit pleitte voor het doorbreken van genderstereotypering, gelijke verdeling van het huishouden, recht op abortus, de kortere werkweek en een gelijk loon voor man en vrouw.

 

Bieke Purnelle (journalist, co-directeur RoSa) praat met Joke Smit-biograaf Marja Vuijsje over de impact toen en de blijvende relevantie. Daarna brengen historicus Anaïs van Ertvelde, auteur en activist Olave Nduwanje, Ida Dequeecker van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd), slam-poet Samira Saleh en Furialid Marieke Kindt statements over het onbehagen van de vrouw vandaag. 

 

Deze zomer verspreidden we een oproep in Nederland en Vlaanderen om een statement de schrijven over het onbehagen van de vrouw vandaag. We kregen 50 inzendingen binnen. Een jury (Furia-leden Inez HoeijmakersAnn Dewalque en Julie Somers en co-directeur van RoSa Ciska Hoet) beslist welke statement aan het eind van de avond wordt voorgedragen. Alle statements worden gebundeld en tijdens de avond beschikbaar gesteld.

 

Illustrator Shamisa Debroey maakt – live geprojecteerd – een beeldend verslag!

 


Dit evenement is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen.

OPROEP

 

deBuren, Furia en RoSa organiseren op 9 oktober een avond over Joke Smits roemruchte artikel Het onbehagen van de vrouw, over de impact toen en de blijvende relevantie nu: een gesprek en statements over het onbehagen van de vrouw vandaag. Maar de stem van het publiek mag uiteraard niet ontbreken!

© Shamisa Debroey

Schrijf een statement over het onbehagen van de vrouw vandaag!

Geïnteresseerd?

Bekijk hier de volledige oproep!

© Jelmer de Haas

Marja Vuijsje

Marja Vuijsje (1955) is schrijver van een klein en bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit (2008) werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs en stond op de tiplijst van de ako Literatuurprijs. Haar boek Ons kamp (2012) stond op de longlist Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In augustus 2015 verscheen Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis. In september verscheen haar nieuwste boek Oude Dozen, een autobiografie waarin ze terugblikt op de tweede feministische golf.

© Romain Menke

Anaïs van Ertvelde

Historica, schrijfster en podcastmaker Anaïs van Ertvelde onderzoekt de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender aan de Universiteit van Leiden. In november 2017 publiceerde ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit. Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam. Anaïs is columniste bij de De Morgen.

Olave Nduwanje

Olave Nduwanje voelt zich bij verscheidene identiteiten thuis: veganist, non-binaire transgender, zwart en queer. Ze studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is onder andere feminist, entrepreneur, schrijver, activist en wereldreiziger. Ze is één van de auteurs in ZWART - Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen en was afgelopen gemeenteraadsverkiezingen Kandidaat-Raadslid voor de Haagse Stadspartij.

© Shamisa Debroey

BOEH!

Het feministische platform BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd) strijdt al meer dan tien jaar voor het recht op zelfbeschikking, vrije onderwijskeuze en godsdienstvrijheid voor meisjes en vrouwen door middel van campagnes, gesprekken en debatten. Concreet voert BOEH! actie tegen de hoofddoekenverboden die in het onderwijs, bij de overheid en op de werkvloer werden ingevoerd. Het platform verdedigt de keuzevrijheid van meisjes en vrouwen. BOEH!-lid Ida Dequeecker geeft een statement.

Samira Saleh

Samira Saleh is een spoken word performer. Verhalen vertellen en delen is haar passie. Spoken word is voor haar een belangrijk instrument voor zelfempowerment. In 2016 werd zij Slambassadrice voor België in het internationale uitwisselingsproject Next Generation Speaks waarvoor ze naar San Francisco reisde. In datzelfde jaar won ze de BILL-award in categorie Spreken. Ook vind je haar achter de schermen terug als mede-organisator van Mama's Open Mic. Keep an eye out for this badass upcoming poet! The revolution will not be televised, she will be heard!

Marieke Kindt

Marieke Kindt kreeg het feminisme met de paplepel mee van haar activistische moeder. Als bezielster van een feministische studentengroep sloot ze zich aan bij Furia waar ze tot op vandaag lid van is. Furia is de feministische denk- en actiegroep die ijvert voor een solidaire en meer gelijke samenleving. Aangevuurd door verontwaardiging over ongelijkheden in de samenleving, laat Furia haar stem horen in het maatschappelijk debat. Met grote en kleinere activiteiten helpt Furia het feministische vuur brandend te houden. Samen met Furia organiseert deBuren al vijf jaar de lezingen- en debatreeks Who´s afraid of the F-word?

Bieke Purnelle

Bieke Purnelle werkt (samen met Ciska Hoet) als co-directeur voor RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Als columniste voor onder meer MO* schrijft ze over grote en kleine maatschappelijke thema's en hoe die elkaar kruisen. Ze is ook betrokken bij de burgerbeweging Hart Boven Hard en heeft een uitgesproken mening over verschillende maatschappelijke thema's.

Extraatje

Wie was Joke Smit? Linda van der Pol zocht het uit.

 Beluister de mini-podcast

Organisatie: deBuren, Furia en RoSa
Who´s afraid of the F-word?
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 9 oktober 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Volzet! dinsdag 9 oktober 2018 19:30 - 21:00