Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Worstelen met God: Het jodendom

Gelovigen in gesprek over hun worstelingen

deBuren onderzoekt religie in haar vele vormen in de 21e eeuw. Sprekers uit verschillende religies vertellen over hun worstelingen met God.

Het vertrouwde panel van onze reeks Worstelen met God gaat in gesprek over het jodendom in al zijn facetten. Hoe goed of slecht kennen wij onze joodse medeburgers, en staat hun geloofspraktijk echt zo ver af van islam en christendom als vaak wordt gedacht? 

 

Anya Topolski (Radboud Universiteit Nijmegen) brengt een keynote over haar geloofspraktijk, de schoonheid en alomtegenwoordigheid ervan maar ook haar worstelingen ermee. Daarna gaat zij in gesprek met publiek theoloog dr. Janneke Stegeman, Nawal Mustafa (Vrije Universiteit Amsterdam), Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen) én het publiek in De Roma. Nadia Dala modereert. Live muziek door Bert Vos en Erica Roozendaal (The Klezmer Society).


Tickets: www.deroma.be. €5,-

over de reeks Worstelen met God
 

Voor wie nog geloofde dat secularisering religie stukje bij beetje zou verdringen zijn het boeiende tijden. Steeds meer mensen gaan op zoek naar verdieping en stellen scherp op hun culturele en spirituele identiteit. Niet makkelijk, in een tijd waarin een seculiere meerderheid religie met argwaan bekijkt. Wat biedt religie gelovigen, wat kan het maatschappelijk betekenen? Waarmee worstelen gelovigen, waar vinden mensen uit verschillende geloofsovertuigingen elkaar rond gedeelde vraagstukken? Gelovigen, vertegenwoordigers en experten uit het christendom, de islam, het jodendom en het boeddhisme gaan in gesprek in een reeks avonden onder de noemer Worstelen met God.

 

 

 Meer over de sprekers

Dr. Anya Topolski is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Zij is geboren in Canada maar heeft haar roots in Polen. Haar grootouders ontsnapten als enigen van haar familie aan deportatie uit Polen en brachten WOII als ballingen in Rusland door. Waar haar ouders hun religieuze identiteit liever stil hielden beleeft zij haar religie als progressief-joodse voluit. In haar columns spreekt Anya zich uit tegen verschillende vormen van onderdrukking en behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, seksisme, Europese identiteit, diversiteit, fascisme, Israël-Palestina en feminisme. Ze is oprichtster van de Joodse organisatie Een andere Joodse Stem (www.eajs.be).

Janneke Stegeman is publiek theologe. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Nederlands Theoloog des Vaderlands. Ze promoveerde met een proefschrift over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology: dat analyseert machtsmisbruik en uitsluiting op basis van lichamelijke en seksuele eigenschappen. In juli 2017 verscheen ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’, waarin ze op zoek gaat naar verrassende hoeken en gaten in de bijbel, om met nieuwe, speelse lezingen tevoorschijn te komen. In september 2017 verscheen ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’

Nawal Mustafa groeide op in asielzoekerscentra in Nederland. Later studeerde zij rechten en internationaal recht en promoveert momenteel aan de VU (Amsterdam). Eerder werkte zij voor Amnesty International. Op haar vijftiende koos zij bewust voor de islam. Haar geloof, in vrijheid beleefd, stimuleert haar zich in te zetten voor mensenrechten en tegen racisme. De islam motiveert haar ook een goed mens te zijn. In overgave aan Allah, de god die haar verbeelding te boven gaat en die ze een ‘being’ noemt. Wat goed dan is? Liefde, rechtvaardigheid, vrede - en de balans vinden tussen wat je zelf wil en wat je een ander gunt. ‘Wat voor mij bevrijdend is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Ook ideeën over emancipatie kunnen verschillen.’

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sanskrit en promoveerde de esthetica rond de god Krishna. Hij doceert onder andere de vakken Hindoeïsme en Boeddhisme, en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld (2015), waarin hij toont hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt. Veel moderne westerlingen voelen zich aangetrokken tot het Boeddhisme omdat het vreedzamer zou zijn dan met name het Christendom of de Islam. Voor die assumpties is Van der Velde erg kritisch: in het Boeddhisme vinden dezelfde rechtvaardiging van geweld als in het christendom. In beide gevallen gaat het om universele religieuze systemen die de aanhangers heil en redding, hoe verschillend die ook mogen worden geïnterpreteerd, beloven.

Nadia Dala

Nadia Dala is licentiate in de Oosterse Filologie en Geschiedenis. Ze studeerde onder meer in Tunesië en Egypte. In België werkte ze als journaliste voor De Morgen en De Standaard. Vervolgens ging ze aan de slag bij de VRT, waar ze ook programma’s presenteerde en het diversiteitbeleid opstartte. Ze was o.m. gastdocente International Reporting aan Georgetown University SCS en in Washington DC. Nu doceert ze journalistiek aan Thomas More en werkt ze als freelance journaliste en auteur.

The Klezmer Society (Bert Vos en Erica Roozendaal)

Een melodie zal nooit twee keer hetzelfde klinken bij The Klezmer Society. Geen arrangementen of kant en klare oplossingen, maar spontaniteit en echtheid vormen het cement van dit hechte ensemble. Spannende eigen composities worden op een geraffineerde manier gecombineerd met de beeldschone melodieën uit de shtetls: de Joodse Anatevka-dorpjes uit het oude Oost-Europa. Voor Worstelen met God komen Bert Vos en Erica Roozendaal van The Klezmer Society een aantal stukken brengen.

Organisatie: deBuren en De Roma
Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 20 november 2018

De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Koop je ticket! dinsdag 20 november 2018 20:00 - 22:00