Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Opstand of verraad? Waarom Nederland, België en Spanje zich de Tachtigjarige Oorlog anders herinneren.
Dit jaar is het 450 jaar gelden dat de Tachtigjarige oorlog begon en 370 jaar dat de Vrede van Munster werd getekend. Tijd voor een frisse blik: was het rebellie, een opstand of een burgeroorlog? Hoe zijn de herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in Nederland, Spanje en België gekleurd door propaganda en beeldvorming? Moderator Sophie Derkzen bespreekt dit met enkele kenners van deze geschiedenis vanuit Nederlands, Spaans en Belgisch perspectief, de historici Judith Pollmann (Universiteit Leiden), Yolanda Rodríguez Pérez (Universiteit van Amsterdam) en Marc Reynebeau (journalist bij De Standaard). Gijs van der Ham (senior conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum) vertelt hoe beeldvorming over de oorlog zichtbaar is gemaakt in de tentoonstelling 80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland. Van der Ham was samen met junior conservator Stephanie Archangel verantwoordelijk voor de totstandkoming daarvan.
Tickets: www.rijksmuseum.nl.
Judith Pollmann is hoogleraar vroegmodere Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze publiceerde veelvuldig over de Tachtigjarige Oorlog en over religieuze tolerantie en politieke identiteit in de Gouden eeuw. Ze leidde van 2008 – 2013 een NWO onderzoeksproject over oorlogsherinneringen in de 17e-eeuwse Nederlanden, en publiceerde in 2011 Catholic identity and the Revolt of the Netherlands bij Oxford University Press.
Marc Reynebeau is historicus, journalist en columnist. Hij is redacteur van het Vlaamse dagblad De Standaard en auteur van diverse boeken over geschiedenis, waaronder bestsellers als Een geschiedenis van België. Eerder schreef hij jarenlang voor het Vlaamse opinieblad Knack. Hij presenteerde daarnaast diverse televisieprogramma's voor de Vlaamse publieke omroep.
Yolanda Rodríguez Pérez is universitair hoofddocent aan de faculteit Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Eerder was zij docent Spaanse taal en cultuur en onderzoeker bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in 2003 met de studie De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen, waarin ons historische perspectief op deze periode danig op zijn kop wordt gezet.
Gijs van der Ham studeerde geschiedenis in Groningen en Amsterdam (UvA), promotie in 1990 op 'Zeeland 1940-1945', in 1991 bekroond met Dr. L. de Jongprijs. Was tussen 1980 en 1985 verbonden aan het Rijksmuseum en werkte van 1990 t/m 2001 als stafmedewerker bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Sinds oktober 2001 is hij aan het Rijksmuseum verbonden als conservator bij de Afdeling Geschiedenis; sinds 2010 als senior conservator.
Sophie Derkzen is journalist en moderator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland. Ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland, in 2013 gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte van 2015 tot 2017 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit Leiden, en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool.
Dit evenement vond plaats op zaterdag 27 oktober 2018
Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam