Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
deBuren onderzoekt religie in haar vele vormen in de 21e eeuw. Sprekers uit verschillende religies vertellen over hun worstelingen met God.
Het boeddhisme: de redding voor de gestresseerde westerling? Inspiratiebron tot vrede in een conflictueuze wereld? Of een los-vast amalgaam van principes en meditatietechnieken?
Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen, auteur van De oude Boeddha in een nieuwe wereld (2015) komt ons verlichten én praat over zijn worstelingen met het boeddhisme.
Hij gaat erover in gesprek met Marieke Reijalt (Goede Bijstand, Begijnhofkerkparochie Brussel), Khalid Benhaddou (El Fath moskee Gent) en Menachem Mendel (o.a. van Nieuw Wij). Jonas Slaats (Kif Kif) modereert. Live muziek door Dolma Renqingi en Kelsang Hula (Refugees for Refugees).
€5. Tickets: www.deroma.be.
Voor wie nog geloofde dat secularisering religie stukje bij beetje zou verdringen zijn het boeiende tijden. Steeds meer mensen gaan op zoek naar verdieping en stellen scherp op hun culturele en spirituele identiteit. Niet makkelijk, in een tijd waarin een seculiere meerderheid religie met argwaan bekijkt. Wat biedt religie gelovigen, wat kan het maatschappelijk betekenen? Waarmee worstelen gelovigen, waar vinden mensen uit verschillende geloofsovertuigingen elkaar rond gedeelde vraagstukken? Gelovigen, vertegenwoordigers en experten uit het christendom, de islam, het jodendom en het boeddhisme gaan in gesprek in een reeks avonden onder de noemer Worstelen met God.
Paul van der Velde is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doceert o.a. hindoeïsme, boeddhisme en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld (2015), waarin hij belicht hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt.
Meer over deze spreker: Portret van Paul van der Velde (Radboud Universiteit, Nijmegen).
Marieke Reijalt is actief in armoedebestrijding bij de Brusselse vzw Begijnhof Vrienden en bij de vereniging Goede Bijstand. Als executive director van European Hydrogen Association, promotor van waterstof als schone energiedrager, is ze zich bewust van economische en ecologische omstandigheden wereldwijd, waardoor ze zich nauw betrokken voelt bij migratie als gevolg van de klimaatverandering.
Beluister de podcast 'De katholieke ket' (kerknet) met Marieke Reijalt, over haar engagement in Brussel.
Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek Is dit nu de islam? (2016). Hij zet zich in tegen polarisering en roept op tot samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. In 2017 werd hem de Prijs van de Liga van Mensenrechten toegekend.
Khalid Benhaddou in Touché (Radio 1) over wat hem raakt.
Menachem Mendel is kunstenaar en werd opgeleid als koloniaal historicus. In 2016 was hij vrijwilliger op het reddingsschip Golfo Azzurro van Stichting Bootvluchteling. Vanuit zijn chassidische achtergrond voelt hij affiniteiten met zowel het boeddhisme als de islam. Hij zet zich in voor het bouwen van bruggen tussen levensbeschouwelijke stromingen.
Als schrijver en sociaal activist beweegt Jonas Slaats zich steeds op de snijlijn van mystiek en maatschappijkritiek. Spiritueel wortelt hij zich in de christelijke traditie, maar hij verdiepte zich ook in Oosterse religies. Na filosofische, antropologische en theologische studies werd hij actief in verschillende vormen van vredeswerk – vaak met een focus op het multiculturele samenleven.
Bekijk hier een gesprek met hem over de onmogelijkheid van religieuze afbakening.
Dolma Renqingi is de vocale getuige van de verbazingwekkende zangtraditie die leeft in het Tibetaanse hooggebergte. Ze wordt begeleid door Kelsang Hula op dramyen. (Refugees for Refugees).
Voor Radio 1 brachten ze Retonbo, een traditional over de tijdloze schoonheid van de Tibetaanse bergen. Beluister hen hier.
Ik vind het zonde dat mensen die niet in een God geloven vaak meewarig doen over religie. Religie verdwijnt heus niet en lijkt hier zelfs opnieuw opgang te maken. Kunnen we dan niet beter open en nieuwsgierig met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat ons bindt?
- Ann Overbergh, programmator
Dit evenement vond plaats op donderdag 13 september 2018
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout