Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Biecht van een heiden, credo van een moslima

Ik geloof (niet meer)!

Op 27 april is het 55 jaar geleden dat Marnix Gijsen zijn Biecht van een heiden uitsprak: een aangrijpend betoog over hoe hij zijn geloof was kwijtgeraakt en wat dat met hem deed.

"Sommigen verliezen het geloof zonder inspanning, het valt van hen af 'lijk een afgedragen kleed, bij anderen eist dat een lange en pijnlijke worsteling, een doorhakken van duizend subtiele banden, een uitputtend zig-zag gevecht waarin de frontlijn achteruit en vooruit schuift totdat er eindelijk een beslissing valt."

 

In 1963 gaf Marnix Gijsen voor een klein gezelschap dominicanen in Heverlee een betoog waarin hij uitlegde waarom hij zich - met pijn in het hart - distantieerde van de Rooms-Katholieke Kerk. Acht jaar later werd zijn tekst uitgegeven. De tekst wordt hernomen door Michaël Pas, op dezelfde plek waar hij destijds werd uitgesproken.

 

Nawal Mustafa (Vrije Universiteit Amsterdam) en Stephan Sanders (De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland) formuleren elk vanuit hun geloof een antwoord op Gijsens betoog. Ze gaan in gesprek met elkaar en met het publiek, onder leiding van Judith van der Wel (theoloog, psycholoog en auteur).

Was het een halve eeuw geleden subversief en radicaal je af te zetten tegen religie, dan vergt het vandaag net moed luidop je geloof te belijden.

Meer weten over de sprekers?

 

Lees een gesprek met Sanders over zijn hervonden geloof in De Volkskrant.

 

Voor De Correspondent ging Nawal Mustafa in gesprek met Lex Bohlmeijer. Beluister het gesprek hieronder!

 

Marnix Gijsen

Marnix Gijsen (Antwerpen, 1899 – Leuven, 1984) was dichter, essayist, criticus en romanschrijver. Hij kende een streng katholieke opvoeding, o.m. bij de jezuïeten van Sint Ignatius. Hij studeerde en werkte o.a. in Leuven, Freiburg, Parijs, Londen, Den Haag en Seattle. Het is op verzoek van Dominicanen dat hij in 1963 zijn Biecht van een heiden schrijft en uitspreekt, waarin hij uitlegt waarom hij zich genoodzaakt ziet te breken met het katholieke geloof.

Nawal Mustafa

Nawal Mustafa (Mogadishu, 1985) studeerde internationaal recht en promoveert aan de VU (Amsterdam). Zij is moslima en feministe. Haar geloof stimuleert haar zich in te zetten voor mensenrechten en tegen racisme. Dit doet ze in overgave aan Allah, de god die haar verbeelding te boven gaat. Hij staat voor liefde, rechtvaardigheid, vrede en de zoektocht naar een balans tussen wat je zelf wil en wat je een ander gunt. 

Stephan Sanders

Stephan Sanders (1961) studeerde politicologie en filosofie aan de UvA, en schrijft De Groene Amsterdammer sinds 1986. Hij schreef columns voor onder meer de Volkskrant en Vrij Nederland. Van zijn hand verschenen verschillende essay- en verhalenbundels, reisverhalen, een roman en memoires over zijn vriend Anil Ramdas. Daarnaast schrijft hij voor de Volkskrant en over geloofszaken in Trouw. Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPOradio1.

Judith van der Wel

Judith van der Wel (1984) is psychologe en theologe en heeft een master religiestudies op zak. Ze onderzocht de Joodse identiteit van drie generaties vrouwen aan de hand van hun levensverhalen. In 2010 won zij een essaywedstrijd bij deBuren met een brief aan Multatuli. Hierop volgden verscheidene artikelen in o.a. Ons erfdeel en Trouw, en gedichten in Hollands maandblad en Het liegend konijn, alsook het boek Stemmen. Het geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest (2015).

Organisatie: deBuren, Dienst Cultuur KU Leuven en de dominicanen in Heverlee.
Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op vrijdag 27 april 2018

De Filosofenfontein, Waversebaan 352, Heverlee

Vertel het verder:
Gratis! Reserveer hier en wees zeker van een plekje. vrijdag 27 april 2018 19:30 - 21:30