Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Ben je een seksist als je erom lacht en zuur als je dat niet doet? Kan seksistische humor ingezet worden om bestaande genderongelijkheid aan te klagen of loop je daarbij het risico dat je die ongelijkheid juist kracht bij zet? In hoeverre zijn seksistische grappen een weerspiegeling van machtsverhoudingen in onze maatschappij?
Is seksistische humor onschuldig of niet? Samen met Kaaitheater gaan we op onderzoek en presenteren we een programma met lezingen, debat en vooral veel humor.
Martijn Veerman is filosoof, onderzoeker en publicist. Hij studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en schreef het boek Humorologie. Grappen maken en breken. In Humorologie stelt Veerman een ogenschijnlijk simpele vraag: wat is humor en hoe werkt het? Spelenderwijs analyseert hij de belangrijkste voorwaarden voor humor. Hij verwijst daarbij naar verschillende filosofische, wetenschappelijke én humoristische ideeën.
Heleen Debruyne is een historica, journalist en radiomaker. Ze schreef en schrijft voor Knack, De Morgen, DeWereldMorgen, cuttingedge.be en voor zichzelf. In 2014 nam zij deel aan de Parijsresidentie van deBuren. In 2016 schreef zij haar romandebuut De plantrekkers. Samen met Anaïs van Ertvelde maakt zij de podcast Vuile Lakens over seks en het lichaam. Eind 2017 verscheen onder dezelfde titel een bundeling van essays over hun hedendaagse visie op seksualiteit.
Simon(e) van Saarloos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze publiceerde literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. In 2014 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow'. In 2015 verscheen haar pamflet Het monogame drama, in 2016 gevolgd door haar debuutroman De vrouw die, over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen.
Anousha Nzume begon haar carrière als cabaretier en stond 2000 in de finale van het Leids Cabaret Festival. Ze acteert, zingt, schrijft, produceert en presenteert al ruim 20 jaar en treedt op in diverse media. Nzume schreef artikelen voor onder andere de Volkskrant, NRC Next en Esta. Begin 2017 verscheen haar boek Hallo witte mensen, waarin ze witte mensen met veel liefde en humor een spiegel voorhoudt. In haar boek legt ze begrippen als wit privilege, racisme en exotisme uit aan de hand van sprekende voorbeelden.
Rebekka de Wit is schrijver en theatermaker. In 2013 nam Rebekka deel aan de Parijsresidentie van deBuren. Daarnaast schreef ze in opdracht van deBuren twee citybooks. Na geprezen voorstellingen Ik weet er te weinig van en Presentatie van een ongecensureerd moppenboek verscheen in 2015 haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Vanaf 2016 is ze columnist voor Rekto:Verso en neemt ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke leiding over bij het Antwerpse theatergezelschap de Nwe Tijd. Voor het nummer ´Mind the grap´ van Rekto:Verso schreef zij het stuk Wit op wit: het lachje en ging zij in gesprek met Wouter Hillaert en Wannes Gyselinck over humor.
Schrijver, scenarist en komiek Joost Vandecasteele gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkte hij met Happy Volcano aan een literaire game en werd zijn eerste boek Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij omgevormd tot de televisiereeks Generatie B door filmregisseur Pieter Van Hees. In 2016 verscheen de roman Jungle bij Lebowski. In 2017 verscheen Bella, een mix tussen sciencefiction en stand-up comedy.
Dit evenement vond plaats op dinsdag 6 maart 2018
Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel