Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Worstelen met God: Het christendom

Gelovigen in gesprek over hun worstelingen

deBuren onderzoekt religie in zijn vele vormen in de 21e eeuw. Gelovigen uit verschillende religies gaan in gesprek over hun worstelingen met God.

Voor wie nog geloofde dat secularisering religie stukje bij beetje zou verdringen zijn het boeiende tijden. Steeds meer mensen gaan op zoek naar verdieping en stellen scherp op hun culturele en spirituele identiteit. Niet makkelijk, in een tijd waarin een seculiere meerderheid religie met argwaan bekijkt. Wat biedt religie gelovigen, wat kan het maatschappelijk betekenen? Waarmee worstelen gelovigen, waar vinden mensen uit verschillende geloofsovertuigingen elkaar rond gedeelde vraagstukken? Gelovigen, vertegenwoordigers en experten uit het christendom, de islam, het jodendom en het boeddhisme gaan in gesprek.

 

Op deze eerste avond, Worstelen met God: het christendom, geeft bevrijdingstheologe Janneke Stegeman de inleidende lezing. Op welke manier worstelt zij met God? Imam Khalid Benhaddou, politiek filosofe Anya Topolski en Paul van der Velde (De oude Boeddha in een Nieuwe Wereld) geven reactie. Onder leiding van Nadia Dala gaan ze met het publiek in gesprek over worstelingen met het geloof. Lisette Ma Neza komt slammen over haar relatie met God.

 

Ter voorbereiding plaatste deBuren Janneke Stegeman voor de camera, voor een gesprek waarin ze dieper ingaat op hoe zij gelooft, haar worstelingen met God, religie en seksualiteit en de vruchtbaarheid van conflict, ook waar het religie betreft: 'Jezus, Mozes en Mohammed waren verzetsfiguren, ze irriteerden het establishment'. (video: Liese Lattrez)

Meer weten over deze sprekers?

 

Khalid Benhaddou in Touché (Radio 1) over wat hem raakt. 

 

"Alles moet anders": Janneke Stegeman in Trouw over theologie en wit privilege.

 

All I want for Christmas zijn meer echte christenen: Anya Topolski in Mo* over identiteit en uitsluiting.

 

Interview met Lisette Ma Neza in Bruzz.

 

Portret van Paul van der Velde (Radboud Universiteit, Nijmegen).

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman (Woudenberg, 1980) is publiek theologe. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Nederlands Theoloog des Vaderlands. Ze promoveerde over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology, dat machtsmisbruik en uitsluiting o.b.v. lichamelijke en seksuele eigenschappen onderzoekt. In 2017 verscheen ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’, over de verrassende hoeken en gaten in de Bijbel. In 2017 verscheen ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’

Anya Topolski

Anya Topolski is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Zij is geboren in Canada maar heeft haar roots in Polen. Waar haar grootouders en ouders uit schrik voor racisme hun religieuze identiteit stil hielden beleeft zij haar identiteit als progressief-joodse voluit. In haar columns spreekt Anya zich uit tegen verschillende vormen van onderdrukking en behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, islamofobie, Europese identiteit, diversiteit, Israël-Palestina en feminisme. Ze is oprichtster van de Joodse organisatie Een Andere Joodse Stem (www.eajs.be).

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek ‘Is dit nu de islam?’ (2016). In dat boek plaatst hij de Koran in zijn historische context en reikt hij handvaten aan om jongeren te begeleiden in hun ontdekking van de Islam. Hij zet zich in tegen polarisering en roept op tot samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. De Islam is voor hem een onderdeel van zijn leven, een bron van fascinatie en een na te streven voorbeeld. In 2017 werd hem de Prijs van de Liga van Mensenrechten toegekend.

Paul van der Velde

Paul van der Velde is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sanskrit en promoveerde op de esthetica rond de god Krishna. Hij doceert o.a. Hindoeïsme, Boeddhisme en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is "De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld" (2015), waarin hij aantoont hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt. Hij gelooft niet in een “authentiek, oorspronkelijk” Boeddhisme; zowel in het Westen als in Azië heeft het Boeddhisme zich steeds aangepast aan de context waarin het gedijde. Ook is het Boeddhisme niet vreedzamer dan pakweg het Christendom of de Islam. Het gaat telkens om universele religieuze systemen die de aanhangers heil en redding beloven, hoezeer de interpretatie van "heil en redding" ook uit elkaar kan lopen.

(c) Saskia Vanderstichele

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza kwam vlak na haar geboorte met haar ouders mee uit Rwanda naar Nederland. Ze omschrijft zichzelf tegelijk als een kwetsbaar meisje en een sterke vrouw. Met poëzie zoekt ze naar haar eigen identiteit, vindt ze verhalen van anderen, verliest ze zichzelf in het publiek en vormt ze haar eigen waarheid. Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en grijpen het publiek dikwijls bij de keel. Lisette won op haar negentiende het BK poetry slam (2017), en sleepte kort erna de tweede prijs in de wacht tijdens het EK poetry slam (2017). Op 18 april komt zij slammen over haar relatie met God.

 

 

Nadia Dala

Nadia Dala is licentiate in de Oosterse Filologie en Geschiedenis. Ze studeerde onder meer in Tunesië en Egypte. In België werkte ze als journaliste voor De Morgen en De Standaard. Vervolgens ging ze aan de slag bij de VRT, waar ze ook programma’s presenteerde en het diversiteitbeleid opstartte. Ze was o.m. gastdocente International Reporting aan Georgetown University SCS en in Washington DC. Nu doceert ze journalistiek aan Thomas More en werkt ze als freelance journaliste en auteur. Nadia Dala modereert Worstelen met God in De Roma op 18 april en 28 mei.

Organisatie: deBuren en De Roma.
Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op woensdag 18 april 2018

De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Tickets €5,- Reserveren op www.deroma.be woensdag 18 april 2018 20:00 - 22:00