Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle V Klimaatverandering: hoe keren we het tij?

Met Thekla Reuten als premier van Nederland

Samen met ProDemos organiseert deBuren een programma rond de kunst van de toespraak. Dit jaar staat de Speech Battle in het teken van klimaatverandering. We gaan in gesprek met specialisten over burgerparticipatie en duurzaam klimaatbeleid. Een gerenommeerde speechschrijver geeft uitleg over het schrijven van een goede speech. Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk de eigenlijke Speech Battle: de bekende actrice Thekla Reuten kruipt in de huid van de toekomstige Nederlandse premier en draagt de speeches van de drie finalisten voor. Het publiek kiest de winnende speech.

Open oproep:

 

Begin oktober verspreidden we een open oproep voor het schrijven van de speech. Uit alle inzendingen worden de drie beste teksten geselecteerd door een professionele jury (hieronder meer over de leden).

 

De opdracht:

 

Het is 2025. Klimaatverandering is de afgelopen jaren in een onvoorziene versnelling geraakt. De ijskappen smelten in hoog tempo; als we niks doen zullen grote delen van het Europese kustgebied in 2030 onder water staan. Vanuit de bedreigde kuststad Den Haag houdt de Nederlandse premier een toespraak op nationale televisie om het volk te vertellen hoe de regering samen met Europese partners het tij gaat keren, en wat mensen zelf kunnen bijdragen aan een duurzame omwenteling. Schrijf haar speech.

 

Meer info over de oproep

 

 

Avondprogramma 

 

• Presentator/moderator van de avond is Natasja van den Berg (Tertium). We beginnen met een gesprek over het thema van de schrijfopdracht: hoe overtuigen we inwoners van de Lage Landen om actief bij te dragen aan radicaal duurzaam klimaatbeleid? Sprekers: Maurits Groen (oprichter/zaakvoerder Maurits Groen Milieu & Communicatie) en Julie Van Houtryve (coördinator Klimaatcoalitie, Vlaanderen). 

 

• Speechschrijver en jurylid Renée Broekmeulen geeft enkele tips & tricks over het schrijven van een goede speech. Wat is de essentie van de ideale speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? Wat is de juiste balans tussen emotie en ratio? 

 

• Het derde deel van de avond bestaat uit de eigenlijke wedstrijd: wie wint de Speech Battle? Actrice Thekla Reuten – die voor de gelegenheid in de huid van de Nederlandse premier kruipt – leest de drie geselecteerde speeches voor. Uiteindelijke bepaalt het publiek wie van de drie finalisten de geschiedenis ingaat als de winnaar van de vijfde Speech Battle.

 

 

Sprekers en jury:

(c) Frans Jansen

Thekla Reuten ('Premier van Nederland')

Thekla Reuten is een Nederlandse film- en theateractrice. Ze studeerde aan de toneelschool in Amsterdam en maakte al snel de stap naar film. Tussen 1998 en 2002 speelde ze in korte tijd in een groot aantal Nederlandse en Vlaamse films, zoals 'Het 14de kippetje', 'Kruimeltje', 'De rode zwaan', 'De zwarte meteoor' en 'Iedereen beroemd'. Haar definitieve (internationale) doorbraak kwam met haar rol in de voor een Oscar genomineerde film 'De Tweeling' (2002). Sindsdien speelde ze in het buitenland o.a. naast Colin Farrell en Ralph Fiennes in In Bruges (2008), naast George Clooney in de Anton Corbijn-film 'The American' (2010) en naast Jennifer Lawrence in Red Sparrow (komt uit in 2018). In Nederland was ze te zien in o.a. 'Het Diner' (2013), 'Schone Handen' (2015) en 'Tessa' (2016). Thekla Reuten ondersteunt Terre des Hommes en is ambassadeur van Green Film Making en Strawberry Earth.

(c) Maarten van Haaff

Natasja van den Berg (moderator)

Natasja van den Berg was jarenlang columniste voor dagblad De Pers en maandblad Ode. Zij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 richtte zij samen met met Menno van der Veen en Michiel Hulshof het strategiebureau Tertium op. Tertium is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere inhoudelijke bijeenkomsten en doet onderzoek naar hoe burgers betrokken kunnen worden bij complexe maatschappelijke thema’s. Natasja maakte en modereerde talloze programma’s over politiek, mondiale rechtvaardigheid en duurzaamheid en treedt op als dagvoorzitter op bijeenkomsten in heel Nederland.

Renée Broekmeulen (jurylid)

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder andere Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.

Kristof Geutjens (jurylid)

Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vice-Premier van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

Maurits Groen (spreker en jurylid)

Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Hij was ruim vier jaar hoofdredacteur van het blad Milieudefensie. Richtte daarna een milieucommunicatie-adviesbureau op (het huidige mauritsgroen•mgmc), In de tachtiger en negentiger jaren was hij direct betrokken bij het eerste Nationaal Milieubeleidsplan. In 2010 organiseerde hij de Klimaattrein, die later met de NL delegatie naar de ‘Kyoto-onderhandelingen’ in Kopenhagen reed.

Julie Van Houtryve (spreker)

Julie Van Houtryve is coördinator van de Klimaatcoalitie: een Belgisch platform bestaande uit een zeventigtal leden uit de milieubeweging, de noord-zuid-beweging, vakbonden en socio-culturele organisaties. De Klimaatcoalitie bestaat sinds 2008 en liet al meermaals van zich horen via sprekende campagnes als "Sing for the climate" en "Dance for the climate". In 2015 mobiliseerde de coalitie in samenwerking met vrijwilligersorganisatie Climate Express meer dan 10.000 Belgische burgers voor de klimaattop in Parijs (COP21).

Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 29 november 2017

ProDemos, Hofweg 1, Den Haag

Vertel het verder:
Gratis, reserveren via ProDemos woensdag 29 november 2017 20:00 - 21:30