Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mais oui, Paris! 2016

Jonge schrijvers over de Franse grootstad: de lichting van 2016
© Marianne Hommersom

Al vijf zomers op rij stuurt deBuren aanstormend schrijftalent naar Parijs om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen, en natuurlijk om aan nieuw materiaal te werken. De achttien auteurs en journalisten van de lichting van 2016 brengen nu een vleugje Parijs naar Brussel en presenteren in primeur het resultaat van hun ervaringen en inzichten op het podium. Laat je verrassen door deze jonge makers tijdens een sfeervolle avond met gloednieuw proza, poëzie, muziek, beeld en vooral veel Parijse charme!

 

Op het programma:

We gaan naar de opera, verkopen de Eiffeltoren en stappen mee in parades. Een trap leidt tot een gedicht; kijken naar de stad leidt tot kijken naar de ander en de ander leidt weer naar onszelf. Van twijfel naar troost, van flaneur tot flaneuse. Met poëtische tekeningen, beeldend essay, muzikale intermezzo's en een goed glas wijn.

  • Anneleen Van Offel herstelt ‘mauvaises têtes’
  • Emma Lesuis zoekt naar kleur
  • Een ouverture door Gertjan Willems
  • Van wie is de stad? vraagt Heleen Debeuckelaere
  • Een korte animatiefilm door Jelko Arts
  • Poëzie van Linda Carolien Veldman
  • Lisa Weeda en Ayla Schneiders over regenbogen en stemhokjes
  • Een kortverhaal van Marjolijn van de Gender
  • Merlijn Kerkhof duikt met ons de muziekgeschiedenis in
  • Hoe kijk ik naar de Ander? vraagt Nikki Dekker
  • Hoe kijk ik naar Parijs? vraagt Persis Bekkering
  • Emma Ringelding vangt de stad niet in woorden maar in tekeningen

Lotte Loncin presenteert.
Voor muziek zorgen Margot De Ridder (zang) en Florian De Schepper (gitaar). Ze kennen elkaar van de jazz/manouche groep Les Bandits de Belleville en ontwikkelden een gemeenschappelijk swing repertoire van oude standards en eigen werk. De nadruk ligt op het intieme spel tussen snaren en stem. Lyrische melodieën afgewisseld met meeslepende improvisatie.

 

Kon je er niet bij zijn? Op 17 december volgt een Parijsavond in de Brakke Grond, Amsterdam

parijs groepsfoto 2016

De deelnemers in 2016 zijn: Anneleen Van Offel, Carmien Michels, Davy Verbeke, Emma Ringelding, Emma Lesuis, Gertjan Willems, Hannah De Meyer, Heleen Debeuckelaere, Jelko Arts, Lien Annicaert, Linda Carolien Veldman, Lisa Weeda, Marjolijn van de Gender, Merlijn Kerkhof, Nikki Dekker, Persis Bekkering, Pete Wu en Tiemen Hiemstra. Lotte Loncin en Marianne Hommersom coördineren de residentie.

 

deBuren in Parijs

Sinds 2012 organiseerde deBuren iedere zomer een residentie in Parijs voor jonge auteurs uit Vlaanderen en Nederland. Twee weken lang vormde het prachtige huis van de Stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis om Parijs te verkennen. Ter plaatse gingen ze in gesprek met onder meer Adriaan van Dis, Annette Portegies en Sven Gatz. Geïnspireerd door het verblijf schrijven zij ieder twee teksten waarin zij op hun eigen wijze reflecteren op de problemen en kansen van de grootstad in Europa. Deze artikelen, reportages, kortverhalen en gedichten kwamen al terecht in De Morgen, De Standaard, Knack, NRC next, DW B, Das Magazin, rekto:verso, Oogst, Terras, op hard//hoofd, Mister Motley, ons-erfdeel.be, en de-gids.nl. Uiteraard zijn ze ook te lezen op www.deburen.eu.

© Marianne Hommersom

 

Video's

Gemist? Herbeluister enkele opnames

Dit evenement vond plaats op zaterdag 24 september 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: