Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Cultuur herwaarderen: ook in Vlaanderen?

Minister Sven Gatz reageert op kritisch Nederlands rapport & aansluitend debat

Dit voorjaar presenteerde de WRR (Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) het rapport Cultuur herwaarderen aan de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemaker. De waarde van cultuur en de rechtvaardiging van cultuurbeleid wordt steeds vaker gezocht in sociale en economische effecten. Het rapport pleit voor een herwaardering van het ‘culturele' in het cultuurbeleid. Kunst om de kunst, niet als verdienmodel. Is dit advies ook relevant voor Vlaanderen? deze vraag staat centraal tijdens een debatavond bij deBuren, georganiseerd in samenwerking met de WRR.


Programma

 

Na een woord van welkom door deBuren wordt het rapport gepresenteerd door Godfried Engbersen, lid van de WRR, hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Uiversiteit Rotterdam en onderzoeksdirecteur Sociologie aan diezelfde opleiding. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz neemt het rapport in ontvangst en geeft een inhoudelijke reactie. Aansluitend volgt een paneldiscussie tussen enkele bij het rapport betrokken WRR-onderzoekers en Vlaamse gastsprekers uit de culturele sector en het onderwijs.

 

Het debatpanel

 

Tom Bonte is sinds april 2011 algemeen en artistiek directeur van de Beursschouwburg in Brussel. Hij studeerde kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Van 2001 tot 2004 was hij aan de slag als assistent podiumkunsten van het Antwerpse kunstencentrum deSingel, en sinds 2005 stuwde hij het Gentse kunstencentrum Vooruit een gematigd avant-gardistische richting uit.

 

Dirk De Corte begon een 14-jaar lange internationale bankcarrière, alvorens hij 7 jaar algemeen directeur was bij het NTGent. Sinds 2004 doceert hij Cultuurmanagement aan de UA. Als management consultant was hij actief voor diverse bedrijven, nationaal en internationaal. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland over zowel profit- als non-profit management en adviseert privé en publieke bedrijven bij veranderingsprocessen.

 

Anne-Greet Keizer is wetenschappelijk medewerker bij de WRR en is betrokken bij de projecten ‘Cultuur' en ‘Maatschappelijke scheidslijnen'. Binnen de WRR heeft zij zich o.a.bezig gehouden met onderwerpen als denktanks, het adviesstelsel, informatie en beleid en beleidsevaluatie. Tevens was ze betrokken bij het opzetten van een internationaal netwerk van Europese collega-instituten.

 

Wim De Temmerman is decaan van de School of Arts binnen de Hogeschool Gent. De School of Arts herbergt het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Hij doceert ook filosofie binnen de kunstopleidingen van het KASK en het Conservatorium, en publiceerde vnl. over landschapsfilosofie, fotografie en problematieken i.v.m. het kunstonderwijs.

 

Moderator Koen Brams is zelfstandig onderzoeker, curator en publicist. Voormalig directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2000-2011) en voormalig hoofdredacteur van het tweemaandelijkse tijdschrift De Witte Raaf (1991 tot 2000). Hij is de initiator van The Mobile and Temporary Studio for Research and Production.


>>> download hier gratis het rapport Cultuur herwaarderen (pdf, 166 pagina's) 

Organisatie: deBuren i.s.m. WRR.

Dit evenement vond plaats op dinsdag 27 oktober 2015

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.

Vertel het verder: