Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Hallo Helsinki!

Een Finse avond met Kjell Westö

Naar aanleiding van de vertaling van de roman De woensdagclub (Uitgeverij De Geus) nodigt deBuren de Zweedstalige Finse auteur Kjell Westö uit voor een rijke culturele avond rond Finse cultuur, architectuur en literatuur en muziek. Westö's boeken spelen zich af in Helsinki en geven de tijdsgeest uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog weer.

Stedelijkheid en literatuur ontmoeten elkaar in zijn oeuvre en het is daarom dat we de aandacht vestigen op Finse literatuur en verstedelijking. De avond wordt ingeleid door Lieven Ameel. Hij werkte zelf ook al rond de stad Helsinki in de literatuur en is onderzoeker aan de universiteit van Helsinki.

Kjell Westö krijgt uiteraard uitgebreid de gelegenheid om zijn boek voor te stellen en er een stuk uit voor te dragen. Hierna nodigen we hem uit om in gesprek te gaan met Ameel om over de rol van de stad Helsinki in zijn verhalen te praten.

De avond wordt verder gekruid met Finse liederen van Anu Junnonen en poëzie van de half-Finse dichteres Kira Wuck (Finse meisjes).


Kjell Westö is een Finlandzweedse auteur afkomstig uit Helsinki. Hij begon zijn carrière als journalist en brak door als auteur in 1986 met de dichtbundel Tango Orange. Sindsdien publiceerde hij poëzie, kort verhalen en romans. Internationale faam verkreeg hij met Där vi en gang gått (Waar We Ooit Liepen) waarmee hij ook de Finlandia Prijs won, de belangrijkste prijs voor literatuur in Finland. Voor zijn meest recente roman, Hägring 38 ontving hij zelfs de Literatuurprijs van de Noordse Raad. De Geus is zijn vaste Nederlandse uitgever.

 

Lieven Ameel is vertaler, criticus en literatuuronderzoeker, verbonden aan de Universiteit van Helsinki. Hij vertaalde romans, poëzie en kinderboeken uit het Fins naar het Nederlands. Zijn boek Helsinki in Early Twentieth-Century Literature (1890-1940) (2014) is de eerste, en voorlopig enige uitgebreide studie over Helsinki in de Finstalige literatuur. Hij verzorgt daarnaast nog een blog omtrent stadsliteratuur blogs.helsinki.fi/urbannarratives/

 


Anu Junnonen
is een Finse zangeres die in 1998 als au pair in Brussel terecht kwam. Ze had toen al een klassieke training in piano, saxofoon en fluit achter de rug, Nadat ze had besloten zich in Brussel te vestigen schreef de muzikante zich in bij het Conservatorium om er te leren zingen. Daar leerde ze accordionist Tuur Florizoone kennen met wie ze het akoestische jazzduo aNoo vormt en 2 albums uitbracht (The Luckless Lands of the North en Sinipiika). Haar eigen soloalbum Skeletons kwam uit in oktober 2014.

 

Kira Wuck is een Nederlandse dichteres met Finse en Indische roots die opgroeide in Amsterdam. In 2011 won ze het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente. In 2012 verscheen haar bejubelde poëziebundel Finse meisjes.


Organisatie: deBuren, uitgeverij De Geus en FILI

Lees hier het interview met de auteur in AGENDA

 

 

Politiek & samenleving
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op woensdag 10 juni 2015

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: