Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Literaire Pleidooi

Letterkundig Museum aangeklaagd!

Op 3 februari, 3 maart en 7 april 2011 is het Letterenhuis in Antwerpen het toneel voor Het Literaire Pleidooi. Op drie avonden pleiten bekende namen uit de literaire wereld van Nederland en Vlaanderen voor 'eerherstel' van het werk van zes grote schrijvers. Aanleiding voor hun vurige pleidooi is Het Pantheon, een lijst van honderd auteurs die volgens het Letterkundig Museum in Den Haag de geschiedenis van de Nederlandse letteren schreven. Maar waarom ontbreekt Herman de Coninck of Annie M.G. Schmidt? Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Letterenhuis en het Letterkundig Museum zelf stellen de vraag aan professionals uit de literaire wereld en aan het publiek.

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Letterenhuis in Antwerpen en het Letterkundig Museum in Den Haag organiseren op 3 februari, 3 maart en 7 april 2011 Het Literaire Pleidooi. Het Letterenhuis wordt die drie avonden omgetoverd tot een literaire rechtbank met het Letterkundig Museum in de beklaagdenbank.

Aanleiding voor de aanklacht is de permanente tentoonstelling Het Pantheon waarin het Letterkundig Museum aan de hand van honderd overleden schrijvers de hoogtepunten van de literatuurgeschiedenis van de Lage Landen voorstelt. Maar is de selectie wel representatief als Herman de Coninck, Annie M.G. Schmidt, Patricia de Martelaere, Willem Brakman, Filip de Pillecyn, J.A. Dèr Mouw en vele anderen ontbreken?

Het proces
Per avond klagen twee openbaar aanklagers uit de literaire wereld Het Pantheon aan. Onder het toeziende oog van edelachtbare Philip Freriks, bekend van onder meer Het Groot Dictee en juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs 2011, nemen zij het samen met een getuige à charge op voor een Vlaamse en een Nederlandse schrijver die volgens hen in Het Pantheon zou moeten worden opgenomen.

Na afloop van de pleidooien en voordrachten vraagt de rechter aan de jury (het publiek) wie van de twee schrijvers een plaatsje moet krijgen in Het Pantheon. Na de uitspraak organiseert het Letterkundig Museum een gelegenheidstentoonstelling over de verkozen auteur.

In samenwerking met het Letterkundig Museum en het Letterenhuis
Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Wie moet er volgens u in Het Pantheon? Doe mee aan de prijsvraag en win!
Wie van de zes auteurs uit Het Literaire Pleidooi moet er volgens u in Het Pantheon? Motiveer waarom uw auteur beslist niet mag ontbreken en win een van de vijf prijzenpakketten. U maakt kans op een retourticket Vlaanderen-Den Haag voor twee personen, toegangstickets voor het Letterkundig Museum in Den Haag en voor het Letterenhuis in Antwerpen, én een mooi boekenpakket. Het boekenpakket wordt u aangeboden door de uitgeverijen Querido en G.A. Van Oorschot en het De Pillecyn-comité. Het bestaat uit werken van Annie M.G. Schmidt, Patricia de Martelaere, Filip de Pillecyn en J.A. dèr Mouw. Deelnemen kan via de reageerknop hieronder. Op 7 april maakt rechter Philip Freriks na de zitting bekend wie de vijf luxe prijzenpakketten hebben gewonnen. U kunt uw prijs alleen ophalen na de zitting van 7 april in het Letterenhuis te Antwerpen.

 

Het programma


•    3 februari: Annie M.G. Schmidt en Patricia De Martelaere

Joke Linders (biografe) en Gerda Dendooven (schrijfster) nemen het op voor Annie M.G. Schmidt

* Het vurige betoog van openbaar aanklager Joke Linders ten faveure van Annie M.G. Schmidt leest u hier.

Elisabeth Leijnse (Universiteit Namen) en Marja Pruis (de Groene Amsterdammer) pleiten voor Patricia De Martelaere

* Het vurige betoog van openbaar aanklager Elisabeth Leijnse ten faveure van Patricia De Martelaere leest u hier.

•    3 maart: Willem Brakman en Filip De Pillecyn


Arjan Peters
(de Volkskrant) en Fabian Stolk (Universiteit Utrecht) nemen het op voor Willem Brakman

Kris Humbeeck (Universiteit Antwerpen) en getuige Matthijs de Ridder (schrijver) pleiten voor Filip De Pillecyn

•    7 april: J.A. Dèr Mouw en Herman de Coninck

Hans van den Bergh (publicist) en Anton Korteweg (voormalig directeur Letterkundig Museum) nemen het op voor J.A. Dèr Mouw

Piet Piryns (Knack) en Delphine Lecompte (dichteres) pleiten voor Herman De Coninck

Video's

Documenten

Dit evenement vond plaats van donderdag 3 februari 2011 t/m donderdag 7 april 2011

Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

Vertel het verder: