Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Kopzorgen? Over de islam in Europa

Wereldgodsdiensten in het westen

In België en Nederland zijn kerk en staat zogenaamd gescheiden werelden. Maar hoe functioneert die scheiding in de praktijk? Kan een Nederlandse of Belgische 'staatsburger' tegelijkertijd een goede 'moslim' zijn? Hoe verenigen moderne moslims de overgeleverde wetten met hun dagelijks bestaan in een staat die zich seculier en neutraal noemt? En is het hoofddoekje een politiek symbool of is het verbod erop symboolpolitiek?

 


Panel

Maurits Berger is hoogleraar islam in de Westerse Wereld aan de universiteit van Leiden. Hij bezet sinds 1 maart 2010 de leerstoel die de regering van Oman heeft geschonken aan de Universiteit Leiden. Berger is arabist en jurist, en was eerder werkzaam bij Instituut Clingendael. Hij is aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het islamitisch familierecht in Egypte. Hij werkte eveneens als journalist, en als asielfunctionaris aan de Nederlandse Ambassade in Cairo.

Meryem Kanmaz is inhoudelijk expert bij het nieuwe expertisecentrum voor islamitische culturen in Vlaanderen, Mana.  Kanmaz behaalde het diploma maatschappelijk assistent aan de Erasmushogeschool te Brussel. In 1997 studeerde ze af in politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze was eerder werkzaam bij het migranten- en meisjescentrum Casa Blanca in Vilvoorde, en als journaliste bij De Standaard. In 2007 haalde ze haar doctoraatstitel met het proefschrift Moskeeën in Gent: Tussen Subcultuur en Sociale Beweging. Emancipatiedynamieken van Moslimminderheden in de Diaspora.

Famile Arslan is geboren in 1971 in Palu, Turkije. Zij kwam op 4-jarige leeftijd naar Nederland met haar familie en vestigde zich in Den Haag. In 2002 werd zij als advocaat beëdigd. Ze werd daarmee de eerste advocate met een hoofddoek in Nederland. Ze runt ondertussen een eigen advocatenkantoor in Den Haag. In 2008 sierde ze de cover van TIME Magazine als één van de meest succesvolle moslims in Europa.


Henriette Louwerse (University of Sheffield) modereert het panel.

Dit programma is onderdeel van het Erasmusjaar. Religieuze onverdraagzaamheid leidde in Erasmus' tijd tot godsdienstoorlogen en hoogoplopende brandstapels. Volgens Erasmus was kennis over de ander de sleutel tot verdraagzaamheid. deBuren wil uw kennis bijschaven over de wereldgodsdiensten en hun invloed in de Westerse wereld.
Hoe is het gesteld met de scheiding tussen kerk en staat, en de islam?


Welkom op zondagmiddag. We trakteren op koffie en taart.

Dit evenement vond plaats op zondag 17 april 2011

Beursschouwburg │Beurskafee, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

Vertel het verder: