Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Goede Manierlijcke Seden

Over de rol van de staat bij de opvoeding

Erasmus schreef in 1530 het boekje Goede Manierlijcke Seden over goede manieren voor de jeugd. Het boekje was een instant bestseller en al snel werd er een tweede druk uitgebracht.

Naar aanleiding van de pedagogische interesses van Erasmus, kijkt deBuren naar de opvoeding van de jeugd van tegenwoordig. Steeds vaker zien we dat ouders niet de enigen zijn die belast worden met een opvoedende taak. Hogescholen geven lessen ‘respect' als onderdeel van het curriculum.

De staat neemt steeds meer taken over en initiatieven als ‘de brede school', waarin kinderen en gezinnen op een zeer brede manier ondersteund worden in de opvoeding, doen de vraag rijzen wie waarvoor verantwoordelijk is.

Hoe ver kunnen en willen we gaan in de ondersteuning van ouders bij de opvoeding? Is overheidsbemoeienis op dit vlak wel een goede zaak als blijkt dat pedagogische theorieën snel achterhaald zijn? Moeten de ouders niet de verantwoordelijkheid voor hun kinderen nemen?

Een debat met Mieke Van Hecke (directeur VSKO) en Jan Willems (onderzoeker kinderrechten en menselijke ontwikkeling Universiteit Maastricht)  o.l.v. Henriëtte Louwerse (University of Sheffield).

Mieke Van Hecke is directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) en een van de machtigste vrouwen in Vlaanderen. Van 1995 tot 2004 was zij volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement voor de CVP - CD&V. Van Hecke is een zeer uitgesproken persoonlijkheid met veel passie voor haar vakgebied.

Prof. Dr. Jan Willems heeft zijn hoofdfunctie bij het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar in de Rechten van het kind verbonden aan de Afdeling Privaatrecht van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceert uitgebreid over de rechten van het kind in relatie tot opvoeding, gezinsbeleid en preventie van kindermishandeling.

In het kader van deBuren univerCity en het Erasmusjaar

Video's

Foto's

Vertel het verder: