Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

IM | Jan Hoet

Over nalatenschap en voortleven in de herinnering
Jan Hoet

In de nieuwe reeks IM krijgt een centrale gast telkens de vraag voorgelegd hoe hij of zij herdacht wil worden. Tijdens deze eerste aflevering is kunstpaus Jan Hoet de hoofdgast. Jan Hoet nodigde curator Stef Van Bellingen uit om een In Memoriam voor te dragen, waarna de heer Hoet in gesprek met Anna Luyten hierop mag reageren om te reflecteren over nalatenschap en voortleven in de herinnering.

IM is een nieuwe reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met Vrijstaat O. De uitdaging bestaat eruit dat een centrale gast ondervraagd wordt over hoe hij of zij wil worden herdacht tijdens een intiem doch publiek gesprek. Goeie en minder goeie eigenschappen, geliefde plaatsen, voorwerpen... Wie zijn je naasten? Wat is echt belangrijk in je leven?

IM verwijst naar de gelijknamige roman van Connie Palmen en is geïnspireerd op een van Freuds vele obsessies. 'Volgens Freud is het een van onze grote onbewuste verlangens – dat zich dan ook veelvuldig uit in dromen – dat wij bij onze eigen begrafenis aanwezig zouden kunnen zijn.' (Patricia de Martelaere)

Ook in het beroemde verhaal Tom Sawyer van Mark Twain staat de kwajongen te gluren en te glunderen naar zijn eigen begrafenis in de kerk – iedereen diep in de rouw – als iedereen hem verdronken en vermist acht....

De eerste gast in deze reeks en eeuwige kwajongen is kunstpaus Jan Hoet, de voorvechter van de actuele beeldende kunst. Het begrip hedendaagse kunst beslaat in zijn geval een vijftal decennia met als absolute uitschieters zijn curatorschap voor Chambres D’Amis (1986) en Documenta IX (1992) en de oprichting van het SMAK (1999).

Hij nodigde curator Stef Van Bellingen (oprichter WARP en co-curator de stadstentoonstelling Coup de Ville in Sint-Niklaas) uit om een In Memoriam voor te dragen. Een heuse brief – al dan niet een laudatio – ter herinnering aan de springlevende overledene. In het daaropvolgende gesprek met de immer fijnbesnaarde Anna Luyten slaat Jan Hoet luidop aan het nadenken over nalatenschap en het voortleven in de herinnering, waarvan wij getuigen zijn.

 

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O.  Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op zondag 21 november 2010

KAAP | Vrijstaat O. , Koning Boudewijnpromenade 10 , Oostende

Vertel het verder: