Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie zijn de helden van generatie Y?

Trendwatcher Fons van Dyck over de jeugd van tegenwoordig

De 'Generatie Y' is de eerst echte digitale generatie. Ze wordt vaak omschreven als ambitieus, nuchter en pragmatisch. In de ogen van oudere generaties is het een ongeduldige, wispelturige en veeleisende leeftijdsgroep, die weinig waarde hecht aan traditionele machtsstructuren. Bezitten deze verschillende generaties intrinsieke of fundamentele kenmerken? Vanwaar onze drang om te denken in termen van generaties? En waar is het goed voor? Trendwatcher en marketingspecialist Fons Van Dyck (BBDO Belgium), auteur van De kracht van Wit, brengt inzicht.

Het theaterprogramma van HETPALEIS vormt het uitgangspunt voor een lezingenreeks van deBuren en HETPALEIS. HETPALEIS wil jongeren de kans geven om een professionele theaterproductie te maken. Dit seizoen werkt een groep van tien enthousiaste jongeren tussen 15 en 20 jaar aan de productie Helden, in een regie van Soraya Rademaker. Helden gaat over broze mensen. Op zoek en vol twijfels, maar met goesting in het leven. Over mensen zoals u en ik. Wanneer ben je een echte held?

De ‘helden’ in het stuk behoren tot de zogenaamde ‘Generatie Y’: jongeren geboren tussen 1980 en 2001. Onderzoekers van het Nederlandse studiebureau Motivaction benoemen ze ook als de ‘grenzeloze generatie’. Jongeren zouden overwegend individualistisch, hedonistisch en materialistisch zijn. Maatschappij en politiek boeien hen niet zo erg. Ze vinden alles best, zolang het maar ‘leuk’ blijft. Volgens Fons Van Dyck, marketingspecialist bij BBDO Belgium, zijn het nuchtere pragmatici die ethisch ondernemen, realistische ambities hebben en menselijke netwerken vooropstellen.

De ‘Y-generatie’, ‘X-generatie’ en ‘Babyboomers’ (in respectievelijke volgorde) zijn op relatief korte tijd maatschappelijke begrippen geworden. Aan de basis van dit generatiedenken ligt de premisse dat generaties sterk van elkaar verschillen. Sociologen hebben nochtans geen eenduidig antwoord en ook marketingspecialisten en trendwatchers breken er zich reeds jaren het hoofd over. Kunnen we het karakter van een persoon verbinden aan de zogenaamde generatie waartoe hij of zij behoort? Bezitten de verschillende generaties intrinsieke of fundamentele kenmerken? Vanwaar onze drang om te denken in termen van generaties? Is het ergens goed voor? Fons Van Dyck brengt inzicht en onthult welke nieuwe generatie nu haar opwachting maakt.

Wie is Fons Van Dyck?
Fons Van Dyck (1959) studeerde politieke en sociale wetenschappen in Leuven, en marketing en management in Brussel. Na zijn studies werkte hij als producent van het jongerenprogramma Roodvonk, en als account director voor het gespecialiseerde business-to-business-agentschap Industrial Marketing Systems. In 1991 werd hij communicatiedirecteur en woordvoerder van de toenmalige SP. Met de succesvolle verkiezingscampagne 'Uw sociale zekerheid' won hij een Effie-award. In 1996 was hij een van de pioniers die het bedrijf en het merk Telenet mee uit de grond stampten. Daarna stapte hij over naar het reclamebureau VVL-BBDO waar hij nu aan het hoofd staat van de 'denktank' think.BBDO. Van Dyck heeft een wekelijkse column in De Standaard.

In samenwerking met HETPALEIS naar aanleiding van de jongerenproductie Helden

Foto's

Vertel het verder: