Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Echt of FAKE? Een gesprek over kunstcriminaliteit

Met Stan Lauryssens, Axel Poels en Sven Speybrouck

Na drugshandel is kunstcriminaliteit de meest winstgevende misdaadactiviteit in België. Vorig jaar werden in ons land vervalste kunstvoorwerpen in beslag genomen met een totale marktwaarde van 2 miljoen euro. Diefstal en heling, vervalsing en namaak en het witwassen van geld met kunst en antiek zijn schering en inslag.

In het kader van Erfgoeddag, die in 2010 het thema FAKE? heeft, organiseert deBuren in samenwerking met Coördinatie Erfgoeddag en Erfgoedcel Brussel een gesprek tussen de ‘meestervervalser' van Vlaanderen Stan Lauryssens en rechercheur kunstcriminaliteit Axel Poels. Maakt het uit of een kunstwerk echt of namaak is? Verhogen namaakstukken de waarde van het origineel? Hoe makkelijk is het om mensen beet te nemen? Veelzijdig mediaman Sven Speybrouck vist de waarheid uit!

Na het gesprek signeert Stan Lauryssens exemplaren van zijn nieuw boek Rijker dan rijk.

 

Sprekers

 

Stan Lauryssens
Niemand is er echt blij mee, maar sommige mensen slaan munt uit vervalsingen. Een van hen is Stan Lauryssen. Aan Vlaamse middenstanders verkocht hij gronden in Amerika die niet bestonden, maar ook valse diamanten, en ‘kunst' die ‘kunst-van-mijn-kloten' was. Niemand maakte zich er echter heel druk over, want ‘kunst is wat de gek ervoor geeft’. Toen Stan Lauryssens na een kort verblijf in de gevangenis in Spanje onderdook, werd hij op de Montana Negra de buurman van Salvador Dali. Hij leerde de goede en vooral de kwade kanten kennen van de surrealistische kunstenaar kennen en schreef hierover het boek Dali en ik. Mensen die Lauryssen kennen beweren wel eens dat de helft van wat Stan Lauryssens vertelt, niet waar is. Je kunt echter moeilijk achterhalen welke helft van het verhaal de waarheid bevat.

 

Axel Poels
Rechercheur Axel Poels van de Federale Gerechtelijke Politie bestrijdt sinds enkele jaren de kunstcriminaliteit in Brussel en Vlaams Brabant. Als spraakwaterval loopt hij ondertussen over van kunstcriminele feiten en verhalen.

Sven Speybrouck
Sven Speybrouck is vooral bekend van het radioprogramma "Jongens en wetenschap" dat hij tot 2003 presenteerde met Koen Fillet op Radio 1. Achter de schermen was hij werkzaam als eindredacteur en redacteur van "De Laatse Show" en "De Slimste Mens". In 2006 was hij bedenker en presentator van het boekenprogramma "Alles uit de kast" op Eén. In 2010 verschijnt hij opnieuw op het kleine scherm met "Publiek Geheim" (Canvas)

 

 

In samenwerking met Coördinatie Erfgoeddag en Erfgoedcel Brussel

 

Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 1 april 2010

FLAGEY, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel

Vertel het verder: