Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ann De Craemer & Pieter-Jan De Pue: Iran in woord en beeld

Boekpresentatie en opening fototentoonstelling

In juni 2009 trokken journaliste Ann De Craemer (°1981) en fotograaf Pieter-Jan De Pue (°1982) in opdracht van deBuren naar Iran om een reportage te maken over het dagelijkse leven in tijden van politieke veranderingen. Ze trokken van Teheran in het noorden naar Bandar Abbas in het zuiden, en nu heeft die reis haar neerslag gevonden in enerzijds een boek en anderzijds een fototentoonstelling. Beide worden op 25 maart gepresenteerd in het FotoMuseum in Antwerpen.

IRAN ANDERS BEKEKEN
Een reis van Ann De Craemer en Pieter-Jan De Pue

Westerse media stellen het vaak anders voor, maar Iran is zoveel meer dan een oord vol bebaarde ayatollahs en vrouwen in zwarte chador. Het land is volop in verandering, en dat wilde Ann De Craemer (°1981) aantonen toen ze in juni 2009 met fotograaf Pieter-Jan De Pue (°1982) voor het eerst naar het land trok dat haar al jaren fascineerde.

DDe Craemer: ‘Ik wilde niet zomaar als toerist voor het eerst naar Iran gaan, maar als journaliste en schrijfster, en daarvoor had ik een goed project nodig. De presidentsverkiezingen van juni 2009 waren de perfecte aanleiding. Geen beter moment dan verkiezingstijd om de traditionele én vernieuwende kant van het land te belichten, want in de strijd tussen conservatieven en hervormingsgezinden komen de twee gezichten van Iran duidelijk naar voren.’

 

DDe Pue: ‘Ik had niet de vrijheid die ik in Afghanistan had. Voor zoveel beelden heb je toestemming nodig. Toch heeft net de complexiteit van het land indruk op me gemaakt. Het regime zelf houdt niet van fotografen, maar de bevolking wel: soms smeekten ze bijna of ik een beeld van hen wilde maken.’


Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse spoorlijn
De stem van de gewone Iraniër


Met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn (Uitgeverij Lannoo) laat Ann De Craemer u achter de gordijnen van de gesloten Iraanse samenleving kijken. Zij en Pieter-Jan trokken door Iran voor-  en na de veelbesproken presidentsverkiezingen van 12 juni 2009, maar Duizend-en-één dromen is niet in de eerste plaats een politiek verhaal. Uiteraard komen de verkiezingen en de politiek ruim aan bod, maar het boek schetst vooral een beeld van het leven van de gewone Iraniër. Hoe leven zij in een land dat volop in de kering is en meer dan ooit op de grens van traditie en moderniteit staat? Hoe gaan zij om met de traditie? Hoe gaan zij om met de moderniteit? Hoe smeden zij die twee uitersten in hun theocratische staatsbestel tot een geheel dat het leven draaglijk maakt? Wat vinden zij van de immense rol van de islam in hun dagelijkse leven? Hoe gelovig is de Iraniër werkelijk? Hoe trots is hij op zijn land dat door de Amerikaanse president George W. Bush tot de ‘as van het kwaad’ werd gerekend?

J Jef Lambrecht: 'Onbevangen maar met bagage en kennis van de taal registreert Ann De Craemer de stemming in Iran.'


‘Iran op de grens’
Het dagelijkse leven in beeld


Met ‘Iran op de grens’ heeft Pieter-Jan De Pue een fototentoonstelling gemaakt die een authentieke blik biedt op het dagelijkse leven in het huidige Iran. Een spontaan en respectvol portret van gewone mensen die vechten voor hun vrijheid onder het conservatieve regime, maar niettemin ook léven en werken. Vanuit de onbevangen blik van een jonge, nieuwsgierige en getalenteerde fotograaf komt het straatbeeld in  Iran tot leven.

Pieter-Jan De Pue maakte in 2002 zijn eerste fotoreportage in de Palenstijnse gebieden. In 2007 reisde hij door Afghanistan. Deze reis resulteerde in de tentoonstelling ‘Afghanistan 2007, een reis in beelden’ bij deBuren.

25 maart 2010 | Programma

FoMu, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen

19:30
Welkomstwoord door Pool Andries (wnd. Directeur FoMu)
Inleiding door Dorian van der Brempt (directeur deBuren).
Officiële opening van de fototentoonstelling door Ingrid Lieten, Vlaams minister van Media.

20:00
Boekpresentatie Duizend-en-één-Dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn van Ann De Craemer. Maarten Van Steenbergen (hoofduitgever algemene non-fictie bij Lannoo) leidt in. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan minister van Media Ingrid Lieten.

Ex-VRT-journalist en Midden-Oostenkenner Jef Lambrecht spreekt met schrijfster Ann De Craemer en fotograaf Pieter-Jan de Pue over de reis door Iran.

Aansluitend een gesprek over dit bijzondere journalistieke project en de toestand van de journalistiek in Vlaanderen met Ides Debruyne (Fonds Pascal Decroos) en minister Ingrid Lieten.

21:30
Afsluitende borrel en signeersessie

Dit project is een samenwerking van FoMu Antwerpen, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Uitgeverij Lannoo en het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek

Video's

 

Ashkan Heratoi, een Iraanse Belg, maakte een compilatie van de filmpjes die Ann De Craemer in Iran maakte (wat niet zonder gevaar was). Hij deed dat naar eigen zeggen uit dank voor het fantastische boek dat ze over zijn land geschreven heeft.

Boekpresentatie 'Duizend-en-één-dromen' + opening tentoonstelling 'Iran op de grens'. from deBuren on Vimeo.

Documenten

 

* Naar aanleiding van deze boekpresentatie en fototentoonstelling organiseert deBuren het debat 'Iran & Europa: kilte na de storm?'.

* Kijk voor het meest recente nieuws van Ann de Craemer en de vele lovende reacties op de Facebookpagina!

* Ann De Craemer werkt sinds kort mee aan een nieuw journalistiek initiatief: TehranReview, een tweetalig (Farsi-Engels) digitaal magazine over Iran, opgestart door de Iraanse Nederlanders Shervin Nekuee en Farhad Golyardi van tijdschrift en denktank Eutopia (www.eutopiainstitute.org). TehranReview is te lezen op www.tehranreview.net.

* Een interview met Ann De Craemer over haar passie voor Iran, de reis met Pieter-Jan De Pue en haar boek, is te lezen op de website IranActua Nieuws.

* Dirk Verhofstadt gaf een lovende recensie van Ann De Craemers boek op VPRO Radio (24.03.10), beluister het fragment vanaf 00:15:03.

* Duizend-en-één-dromen op Cobra.be: Pieter-Jan De Pue en Ann De Craemer in de studio van Babel (Klara) en Mezzo (Radio 1) op 24.03.10.

* Lees hier de speech van Dorian van de Brempt naar aanleiding van de boekpresentatie en de opening van de fototentoonstelling

* Lees hier de openingstoespraak van minister Lieten.

* Lees hier het verslag van de boekpresentatie en de opening van de fototentoonstelling door Lauri Schieven op de site van KIF KIF.

* Bekijk ook het artikel "De duizend-en-één-dromen van de Iraniërs" op de website van het weekblad Visie.

* Lees hier het artikel 'Land in Tweestrijd' over Duizend-en-één dromen van Dirk Verhofstadt in De Morgen.

* Ann De Craemer in het programma "Alles Goed" op Focus-WTV (kijk vanaf 00:07:15)

* Recensie Dromen van Iran door Gie Goris in MO*Magazine (28.04.10)

Vertel het verder: