Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
De vijfdelige reeks ‘Het Vaderhuis | De Moederschoot’ bestaat uit gesprekken tussen wetenschappers en kunstenaars onder leiding van dr. Henriëtte Louwerse (University of Sheffield). De bijeenkomsten hebben een vast stramien: eerst twee lezingen, daarna een gesprek binnen het panel en vervolgens een debat met de zaal.
De derde bijeenkomst draait om beeldende kunst. Soheila Najand (directrice van InterArt) en kunstenaressen Hadas Itzkovitsch en Monika Blok (A Soothing Song) gaan het gesprek aan.
In het succesvolle multiculturele televisieprogramma ‘Raymann is laat’, voelt een als Surinaamse ‘tante Es’ vermomde presentator Jörgen Raymann zijn gasten op bijzonder familiaire wijze aan de tand. Al jaren is de vaste openingsvraag: ‘Vertel tante Es, wie is je vader, wie is je moeder?’. Die vraag staat centraal in de reeks ‘Het Vaderhuis | De Moederschoot – migratie, ouderschap en belonging’ die deBuren van januari 2010 tot en met mei 2010 organiseert. De opzet is eerder breed dan eng: na een eerste bijeenkomst over de theorie van belonging, (het thuisgevoel) volgen bijeenkomsten over literatuur, beeldende kunst, theater/televisie en muziek/dans.
De vraag naar ouderschap wordt in deze reeks breed opgevat. We bekijken de kwestie niet op biologisch of genetisch niveau, maar eerder historisch, politiek, cultureel, literair. We vragen aan enkele prominente kunstenaars en wetenschappers om een korte lezing van 10 á 15 minuten te houden, aan de hand van enkele kernvragen. Daarna volgt discussie binnen het panel en vervolgens met het publiek. Dit publiek bestaat deels uit deelnemers aan deBuren univerCity.
Wie is uw historische moeder? Uw politieke grootvader? Uw culturele neefje of literaire zuster? Waar voelt u zich thuis? Op een bepaalde plek, in een filosofie, een geestesgesteldheid of juist in je eigen lichaam, in de kunst?
MEER OVER DE SPREKERS
Soheila Najand werkt als directeur van Stichting InterArt actief aan een frisse dialoog rondom het begip ‘cultureel burgerschap’. Ze probeert door middel van interdisciplinaire en interculturele kunstprojecten mensen op een leuke manier het debat aan te gaan rondom ‘het onbekende’ en wil makers en publiek prikkelen tot een dialoog. Elkaar leren kennen, beter leren begrijpen en samen werken aan een betere toekomst staan centraal in het de tentoonstellingen, workshops en publicaties van deze Nederlandse geboren in Iran.
Monica Blok en Hadas Itzkovitch maakten de installatie ‘A Soothing Song’ waarin twaalf naar Nederland geëmigreerde moeders slaapliedjes zingen in hun moedertaal voor hun in Nederland geboren kinderen. De moeders in het werk staan symbool voor het gevoel van geborgenheid en troost. Ze benadrukken de hoop en de zorgen die centraal staan de verhalen van migratie en moederschap. Monica Blok en Hadas Itzkovitch (van respectievelijk Uruguayaanse en Israëlische afkomst) praten over het gevoel van thuishoren en de culturele bagage die hierbij komt kijken.
Dit evenement vond plaats op woensdag 24 maart 2010
Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel