Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Vaderhuis | De Moederschoot. Migratie, cultureel ouderschap en belonging #2: literatuur

Henriëtte Louwerse, Anil Ramdas en Chika Unigwe

De vijfdelige reeks ‘Het Vaderhuis | De Moederschoot’ bestaat uit gesprekken tussen wetenschappers en kunstenaars onder leiding van dr. Henriëtte Louwerse (University of Sheffield). De bijeenkomsten hebben een vast stramien: eerst twee lezingen, daarna een gesprek binnen het panel en vervolgens een debat met de zaal.

 

 

 

Tijdens de tweede avond staat de literatuur centraal en zijn Anil Ramdas en Chika Unigwe te gast.

 

Wie is je vader, wie is je moeder?


In het succesvolle multiculturele televisieprogramma ‘Raymann is laat’, voelt een als Surinaamse ‘tante Es’ vermomde presentator Jörgen Raymann zijn gasten op bijzonder familiaire wijze aan de tand. Al jaren is de vaste openingsvraag: ‘Vertel tante Es, wie is je vader, wie is je moeder?’. Die vraag staat centraal in de reeks ‘Het Vaderhuis | De Moederschoot – migratie, ouderschap en belonging’ die deBuren van januari 2010 tot en met mei 2010 organiseert. De opzet is eerder breed dan eng: na een eerste bijeenkomst over de theorie van belonging, (het thuisgevoel) volgen bijeenkomsten over literatuur, beeldende kunst, theater/televisie en muziek/dans.


Cultureel ouderschap


De vraag naar ouderschap wordt in deze reeks breed opgevat. We bekijken de kwestie niet op biologisch of genetisch niveau, maar eerder historisch, politiek, cultureel, literair. We vragen aan enkele prominente kunstenaars en wetenschappers om een korte lezing van 10 á 15 minuten te houden, aan de hand van enkele kernvragen. Daarna volgt discussie binnen het panel en vervolgens met het publiek. Dit publiek bestaat deels uit deelnemers aan deBuren univerCity.


Kernvragen


Wie is uw historische moeder? Uw politieke grootvader? Uw culturele neefje of literaire zuster? Waar voelt u zich thuis? Op een bepaalde plek, in een filosofie, een geestesgesteldheid of juist in je eigen lichaam, in de kunst?

Over de sprekers

Anil Ramdas is een Surinaams-Nederlands schrijver en presentator. Hij werkte onder andere voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO. Voor de VPRO presenteerde hij In Mijn Vaders Huis, een serie interviews met denkers als Stuart Hall, Kwame Anthony Appiah, Arjun Appadurai, Benedict Anderson en Edward Said. Van 2000 tot en met 2003 was Ramdas buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad in India. Zijn laatste boek is Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009). Voor deBuren schrijft hij een maandelijkse column, die u hier kunt lezen: februari 2010, januari 2010, december 2009, november 2009, oktober 2009, september 2009 en augustus 2009.

 

Chika Unigwe is een Afro-Belgische schrijfster van Nigeriaanse origine. Ze schrijft fictie, poëzie en educatieve boeken. Ze studeerde in Nigeria en Leuven en doctoreerde in Leiden op het proefschrift In the shadow of Ala. Igbo women writing as an act of righting. Haar eerste roman, De Feniks, werd in 2005 uitgegeven en is de eerste roman van een Vlaamse immigrante schrijfster. Ze publiceerde onlangs haar tweede roman: On Black Sisters' Street.

Lees hier een verkorte weergave van de lezing die Chika Unigwe hield.

Literatuur & taal
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 24 februari 2010

Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel

Vertel het verder: