Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Beste Multatuli, ... #1: Dik van der Meulen

Eerste Multatulilezing
In het kader van het Multatuli-jaar 2010 houdt Dik van der Meulen, die de AKO-literatuurprijs ontving voor zijn Multatulibiografie (2003), de eerste Multatulilezing. Daarna gaat hij in gesprek met Greet Op de Beeck (VRT), de vaste gastvrouw van de meerjarige reeks ‘De Biograaf’.

Beste Multatuli, ...
Naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de Max Havelaar organiseert deBuren in samenwerking met het Multatuli Genootschap het Multatuli-jaar 2010 onder de titel 'Beste Multatuli, ...'. Gedurende het gehele jaar zullen verschillende gasten de pen opnemen en de meester van het brievengenre om advies vragen over interculturaliteit en (post-)kolonialiteit. Op 17 februari 2010 is het de beurt aan Dik van der Meulen om zich tot Multatuli te richten.

De Biograaf
De Biograaf is de nieuwe, meerjarige literatuurreeks van deBuren. Na enkele decennia waarin de biografie in de Lage Landen uitgestorven leek, begon er een jaar of twintig geleden een opmerkelijke opmars van de aandacht voor dit grensgenre in het spanningsveld tussen literatuur en wetenschap. deBuren wil graag op deze trend inhaken door er een stevige impuls aan te geven middels deze nieuwe reeks. Vast gezicht van de reeks is VRT-journaliste Greet Op de Beeck. Na Van der Meulens lezing zal zij hem aan de tand voelen over zijn indrukwekkende Multatulibiografie.

Dik van der Meulen
Neerlandicus Dik van der Meulen was medebezorger van de laatste delen van Multatuli's impressionante Volledige Werken (in 25 delen). In 2003 won hij de AKO-Literatuurprijs met zijn veelgelezen biografie Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker (SUN). Deze biografie biedt in meer dan negenhonderd pagina's niet alleen een zeer accuraat beeld van de schrijver en zijn tijd, maar is ook geschreven in een meeslepende stijl.

In 2005 publiceerde Van der Meulen Oude en nieuwe Maya’s, een reisverslag en in september 2009 verscheen zijn nieuwste boek: Het bedwongen bos. Nederlanders & hun natuur.



Video's

 

 

 

 

Beste Multatuli
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op woensdag 17 februari 2010

Kaaitheater | Forum, Sainteclettesquare 20, 1000 Brussel

Vertel het verder: