Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

deBuren univerCity

Essays deBuren univerCity

Een deel van de essays die in het kader van deBuren univerCity geschreven werden, staan in het online Magazine van deBuren.

Veel leesplezier!

deBuren univerCity was een project voor Vlaamse en Nederlandse studenten. Het was geïnspireerd op de in Nederland succesvolle Honours Programmes. Na een succesvolle eerste editie in 2010 zette deBuren het project voort in 2011. deBuren univerCity gaf studenten de kans om zich op een ontspannen wijze te verdiepen in interessante onderwerpen en kennis te maken met boeiende gasten.

Programma deBuren univerCity 2010-2011

 

Op 28 november 2010 vond het voorproefje plaats van de tweede reeks van deBuren univerCity. Het project ging van start in het voorjaar van 2011 met drie bijeenkomsten over politiek, wetenschap en kunst en twee weekends in het kader van het Erasmusjaar (opvoeding en staat en kerk en staat). Vaste moderator was Henriëtte Louwerse (University of Sheffield). De activiteiten gingen door in het Ritcscafé te Brussel.


Helden

 

Wat is heldendom anno 2011? Wie zijn de helden van nu en waarom? interessante gasten gaven een voordracht over hun held en gingen vervolgens, onder leiding van Henriëtte Louwerse, met elkaar en met de studenten in gesprek over het thema.

 

  • 16 februari 2011: Europese politiek, met Frans Timmermans en Hendrik Vos
  • 2 maart 2011: wetenschap met Lia van Gemert en Gustaaf Cornelis
  • 23 maart 2011: kunsten met Anne-Mie Van Kerckhoven

Erasmus

 

2011 was het Erasmusjaar. Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de Lof der Zotheid stonden we stil bij verschillende thema's die met Erasmus te maken hebben. We nodigden de Nederlandse studenten uit om naar Brussel te komen en samen met de Vlaamse studenten na te denken over opvoeding en de scheiding tussen kerk en staat.

 

  • 22 en 23 januari 2011: opvoeding en staat met Mieke Van Hecke, Jan Willems en Hugo Brandt Corstius
  • 16 en 17 april 2011: kerk en staat met Maurits Berger en Meryem Kanmaz

De avonden zelf

 

Voorafgaand aan het gesprek was er telkens een diner met de studenten en sprekers, waarna in een open en ontspannen sfeer de lezingen en debatten plaatsvonden. Nadien was er telkens een gezellige borrel met alle deelnemers. Tijdens de twee Erasmusweekends ontmoetten Vlaamse en Nederlandse studenten elkaar in Brussel, bezochten ze samen musea en woonden ze een avond binnen het Erasmusjaar bij.

 

Essays

 

Studenten van alle universiteiten, hogescholen en kunstacademies en uit alle disciplines waren welkom! Er was slechts één voorwaarde ... 'Schrijf een kort essay (400-800 woorden) over jouw persoonlijke held. Historisch of hysterisch, feitelijk of fictioneel, dead or alive.'

 

Voor deelname aan een van de weekends gold de volgende opdracht als ticket voor de Nederlandse studenten: 'Schrijf een kort essay (400-800 woorden) met als hoofdvraag: 'Is Geert Wilders een held?'

 

Doel

 

Het voornaamste doel van deBuren univerCity was om Vlaamse en Nederlandse studenten kennis te laten maken met elkaar en met interessante Vlaamse en Nederlandse namen. Zo konden zij naast hun studies verdieping en verbreding vinden die deBuren op politiek, cultureel en wetenschappelijk vlak aanbiedt.

 

 


Programma deBuren univerCity 2009-2010

 

Meer dan vijftig studenten van universiteiten, hogescholen en (kunst)academies uit alle disciplines en uit heel Vlaanderen schreven zich eind 2009 in voor deBuren univerCity. De studenten woonden van januari tot en met mei 2010 in Brussel, Antwerpen en Den Haag vijf avondactiviteiten bij in de reeks Het Vaderhuis | De Moederschoot en drie activiteiten in het kader van het Multatuli-jaar 2010. Speciale momenten waren 10 maart en 10 + 11 april, toen Vlaamse en Nederlandse studenten elkaar ontmoetten en respectievelijk het Letterenhuis in Antwerpen en het Letterkundig Museum in Den Haag bezochten.